Spórolós vagyok? Túl fukar vagyok magamhoz? Mi a helyes megközelítés?
Tavaly óta nagyon jó a jövedelmem. Korábban sem volt rossz, de most a két évvel ezelőtti dupláját keresem. A feleségem meg is szokta ezt, márkásabb ruhákat vásárol, többet megyünk drágább helyekre, jobban elengedi magát.
Én viszont - bár azért többmindent megengedek magamnak - sajnálom magamtól a pénzt és úgy érzem, hogy nem elég, amit megtakarítunk.
Másfél év alatt 5 millió megtakarításunk volt úgy, hogy egyébként kétszer voltunk külföldön nyaralni, vettünk két új iPhone-t, kellett új mosógépet és hűtőt venni és a homeoffice-hoz is vettem új irodai széket és asztalt, egyiket se a legolcsóbb fajtát. Mégis kevésnek érzem ezt a megtakarítást. Én gondolkodom hülyén?
A másik, hogy a feleségem unszol, hogy vegyek végre egy olyan kocsit, amit korábban is szerettem volna, csakhogy az a kocsi 12 millió, ami havonta legalább 100 ezerrel nagyobb kiadást jelentene, vagyis annyival kevesebb megtakarítást. Vonakodok belemenni, mert a mostani kocsink sem nem öreg, sem nem rossz.
Más volt hasonlóban? Hogy lehet ezt egy egészséges szintre hozni, hogy meg sem vonod magadtól a dolgokat, de el se szállsz a költekezéssel?
Hasonló helyzetben voltam, én azt csináltam hogy kitüztem egy összeget amit szerettem volna elérni hogy rendelkezésemre álljon mint biztonsági tartalék. Ezt ösztottam rövid/hossz és kézpénzben. Ezekután már nem zavart hogy költöttem kevésbé hasznos dolgokra is.
Szerintem mindenképp szükség van a tartalékokra ha van plusz bevétel, mert érdemes számolni , vészhelyzetekkel , extra kiadásokkal, s háztartáson bellüli nagyobb kiadásokkal.
Nekem megszünt ez a munkahelyem , s amig beindítottam a saját válalkozásomat addig a tartalék nagyban segített áthidalni azt a kb félévet.
Te mindenből újat veszel. Én a hozzád hasonlóktól veszem meg az alighasznált cuccaikat fillérekért, mint pl a kocsidat. Vettél új széket? Én 600 eurós széket vettem meg 10 ezer forintért szinte tök újan. Egy karc se volt rajta. Ha jobban keresnék se vennék új kocsit 12 milláért... Vennék egy Maseratit használtan 5 milláért és k.rva jól érezném magam...
Kell hogy legyen olyan és annyi tartalékod hogy bármikor azt mondhasd a főnöködnek hogy "Velem így nem lehet beszélni!" "Ezt velem nem lehet megtenni!" "Inkább felmondok, minthogy..."
Ha van annyi tartalékod hogy fél évnyi állástalanságot röhögve kibírj, vagy egy drága 3 évi gyógykezelést kifizess egy családtagra vagy magadra, anélkül hogy el kéne adnod a házad, akkor van elég megtakarításod!
Tudod! Tücsök, és a hangya meséje! Feléled most, vagy előre tervezel...
Önmagam főnöke vagyok, vállalkozóként dolgozom. Max a fő ügyfelem lehet olyan, mint egy főnök, de még ő sem mondja meg, hogy mikor dolgozzak, csak a kért task legyen meg határidőre.
Való igaz, sok mindenből újat veszek, de okkal. Használt telefont sokszor karcosan, leharcolt akkuval árulják, nomeg inkább veszek egy friss modellt, amit aztán 4-5 évig használok. Számítógépből is erős középkategóriát veszek, de azt sokáig használom. A mostani gépem 7 éves és még nem tervezem cserélni. Monitorból mondjuk vettem használtat, cégtől, garanciával, problémamentes 6 éve.
Kocsi esetén meg nekem megnyugtató, hogy nem kell találgatni a kocsi előéletével kapcsolatban. A legtöbb ember angyonnyúzza a kocsit, én vigyázok rá. Előző kocsimat 13 évig használtam (szintén szalonautó volt) és egyszer kellett rá nagyobb összeget költeni egy kuplung-váltócsapágy csere alkalmával.
Tartalékom van, jelenleg olyan 1 évig gond nélkül ellennék belőle.
Masetati nekem nem kéne, nem csajozni kell a verda és nem villogni, hanem közlekedni akarok vele. 12 milláért pedig egy jól felszerelt, nekem tetsző kisautót vennék.
Először is amit egyszer kibontottál az használt. A cuccaim java használt de szinte új. Egyiket se veszem meg karcosan és széthasználtan. Meg kell nézni mit veszel meg és olyant kell venni amit nehéz szétcseszni. A szerszámaim java metabo, makita, kress, vagy régi cucc abból a korszakból amikor még a black&decker világszínvonalú volt. A kulcsaim fogóim usag, knipex, hart, kingtony, stb.
Tegnapelőtt vettem egy majdnem új Amstaff dzsekit. Rohadt jól áll. Új ára 55 ezer. Én 3500 ért vettem. Az alighasznált timberland kabátom egy tizes volt. Boltban 130 ezer. A kocsim már régi de nem volt 2 éves amikor 36 ezer kilométerrel megvettem az új árának 50% áért és ez egy középkategóriás kocsi.
Rengeteg pénzt spóroltam és szinte minden használati tárgy megvan amire az embernek szüksége lehet, kertészkedéshez, túrázáshoz, horgászathoz, barkácsoláshoz, építkezéshez, autószereléshez állatokhoz stb. Sokmindenből van kettő vagy több. Helyem az ami egyedül nincs. :D
Szóval nem mondanám hogy te túlzottan spórolós vagy. :)
Teljesen más körben mozgunk. Te szerszámgépekkel dolgozol én programozó vagyok. Egy sarokcsiszoló nem fog elavulni és hosszú éveken át használható, tehát nyuogdtan lehet használtan venni. De egy alaplap vagy proci pár év alatt elavul, emiatt nem a legjobb választás a használt. Adattárolóból meg aztán tényleg soha nem veszek használtat, mert zsákbamacska.
Akitől te alig használtan megveszed a cuccokat olcsón, az nem én vagyok, hanem az impulzusvásárló. Ha én akarok venni valamit, akkor akár hetekig nézelődök, információt gyűjtök, hogy kiválasszam a megfelelő típust, márkát, kialakítást. Utána viszont általában addig használom, amíg el nem nyúzom. Nem veszek újat általában csak akkor, mikor a régi már teljesen tönkrement vagy használhatatlanul elavult.
Az előző kocsimat szalonból vettem. 13 évig használtam. A biciklim 30 éves (új volt, mikor megvettük) és eszem ágában sincs lecserélni. A számítógépem 7 éves. Félúton tettem még bele memóriát, de ennyi, még mindig nem akarom lecserélni. Az előző mobilomat 4 évig használtam és még megvan, másodlagos készüléknek, csak belassult már, azért váltottam.
Mindenből egy erős középkategóriát igyekszem venni, ami sokáig bírja, de nincs az egekben az ára.
Nem az a fajta vagyok, aki fél évente új telefont vesz, mert kijött egy újabb iPhone és nem is olyan, akinek csak a legerősebb csúcskészülék a megfelelő.
Ruhából meg baromira nem érdekel a márka. Pl. kabátért soha a büdös életben nem adnék 130 ezret. A mostani kabátom pl egy Retro Jeans darab, amit akciósan vettem outletben valami 15 ezerért.
Most vettem Amstaff dzsekit 3 ezerért. 55 ropi a neten. Jól áll. Programozáshoz is van több olyan beviteli periféria amit használtan lehet kapni pár hónaposan. Pl a Clevo lapimat 2016 ban vettem. 1880 fontért vette a tulaja. 3 hónappal később 1200 ért vettem meg tőle ebay en. Akkor volt benne 64 giga ram, m2 es 256 os ssd 8 gigás videókártya és 6. generációs i7 es asztali proci. 4ghz magonként. Onkyo hangrendszer stb. A 3 év garit meg átírták rám szó nélkül.
Vannak frankó beviteli perifériák és alkatrészek is a hardveraprón pár hónaposan. Emlékszem egy asztali gépre pár éve. Nem írt árat, cserélni akart. Csak a procija volt akkor 850 ezer. A videókártya vacak 400 ezres volt csak. Nem hiszem hogy ne lenne érdemes megvenni a pár hónapos garis cuccokat 70-80% áron...
Én középkategóriát szoktam venni, 850 ezres proci meg 400 ezres videókártya nekem iszonyatos overkill. Eleve ritkán játszom, akkor is régi vagy kis igényű játékokkal, többnyire stratégiával. A csillivilli grafikás, gyors menetű akciójáték nem az én műfajom. Épp ezért nekem fölösleges a drága videókártya.
Nomeg elég kényes vagyok az alkatrészekre, pl. alaplapból csak Gigabyte-ot veszek, nem nagyon akarok használtat vadászni, ami pont megfelelne.
De vettem már használtan wifi adaptert, routert (szinte vadiúj volt, garisan, az eredeti ár háromnegyedéért), ramot (pont találtam ugyanolyat, mint ami a gépemben volt, féláron), monitort (új ára akkor volt 110 ezer, én 30-ért vettem, a káván pár karcoláson kívül semmi baja, minden csaltakozó IS van rajta és évek óta jól működik).
Látom a dzsekit már írtam korábban.
Neked is vannak használati tárgyaid. Pl porszívó. Mi vettünk 70-80 ezres Rowentákat 5-6 ezerért. Szódagépet 2500 ért amihez az üvegpalack 500 volt, a CO2 palack viszont bolti, de azért így se rossz. Vettem egy barna plüss plédet. 200x200 as hibátlan. 500 Ft. Konyhafelszereléstől bútorokon át a szobabicikliig minden piacról van. A műszaki cikkek meg a hardverapróról. Gépet is onnan vennék. Vinyót mondjuk én is boltból vettem leginkább meg ssd t is. Billentyűzeteket egereket meg mindenféle beviteli eszközt viszont csak használtan. Pl amikor a Tesoro Durandall billentyűzet 30 felett volt akkor 10 ért vettem egyet használtan. Zsír új microsoft sidewinder x5 egér bontatlan csomagban 5000 volt. Igaz x8-asaim vannak azokat jobban szeretem. Sokminden van ami újonnan drága és ha úgy jössz rá hogy szar akkor megkaparod magad. Ellenben ha filléres akkor annyira nem gáz. Fülest pl kanadai outlet áruházból vettem újonnan 9+6 a posta. Itthon 50 ért adták. Amilyen cuccok nekem kellenének azok újonnan nagyon drágák. A gagyi az olcsó de az vegye meg az aki lusta foglalkozni vele! Meg is érdemli. Zsír új fémkeresőt vettem 150 ért akcióban 350 helyett. Egy hónapja 450 értékű matracokat 163-ért védővel. Azok is újak. Ilyeneket is ki lehet fogni. Ha nem írtam volna még akkor a 2 égős gázgrill a penny-ben még mindig kapható akcióban 17-ért. A neten 54 ezer. A 48 ezres forró levegős sütőt 15 ért árulták. A 7 darabos Berlinger Haus késkészletet 3 ezerért a 24 ezres gyümölcscentrifugát 7 ezerért. Szóval ha új cuccokra vagy beállva akkor is sokat lehet spórolni. Attól senki nem lesz sóher hogy valaki okosabban költi el a pénzét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!