Mit tegyek, ha folyton csak a pénz érdekel és emiatt nincsenek barátaim?
A pénzen belül mi érdekel?
Nem hiszem, hogy arról beszélsz órákat, hogy " nézd, lett megint 5k-m". Mondjuk beszélj a befektetésekről, vállalkozásokról,
(jövő beli) vásárlásokról stb. azoknak, akiket ez érdekel. Én is beszélgettem már erről a témáról másokkal. Volt, hogy egy egész beszélgetés ebből állt, mert érdekelt mindket, hogy mondjuk mennyi lenne egy saját vállalkozás, annak több formáját is megnéztük, mi mennyibe kerülne, stb. Csak mert komolyabban is érdekelt. Biztos találsz olyat, mondjuk könyvelő ismerőst, akiknek ezt kiadhatod
Ha pl biznisz beállítottságú az ember, azt is kevesen értik meg.
Jómagam pl a homokból kiemelt üvegdarabról beszéltem miket lehet belőle csinálni s mennyiért lehet eladni. Stb
S ez csak egy pl a sok közül.
Igen, valami jellembeli problémának érzem én is. Pszichológussal dolgozunk rajta, de nem gondolnám, hogy ezt a folyamatos pénzen való kattogást meg lehetne javítani bennem.
Nagyon nem mindegy, hogyan foglalkozol sokat a pénzzel.
Az, hogy önmagában csak kattogsz, panaszkodsz, hogy nincs elég, nem változtat semmin, csak pótcselekvés. Kitölti az idődet, lefoglal, viszont közben eredménye, pozitív hatása nincsen.
Mivel a magyar nem csak szegény nép, de erőteljesen panaszkultúra domináns is, ezért sajnos nagyon általános. Mások is hajlamosak rákapcsolódni a panaszkodásra, akár csak egyetértve, együtt keseregve, akár egymásra licitálva, rákontrázva "az semmi, hogy neked ennyire nincs, de nekem még jobban nincsen, mert arra se futja, hogy..."
Érdemes lehet gazdasági, pénzügyi tudatossággal foglalkozó irodalmat olvasnod. Irtó sokat lehet tanulni belőle még akkor is, ha rendben vannak a pénzügyeid és a gazdasági tájékozottságod. Nagyon összetett témakör, mindig vannak benne újabb megfigyelések, észrevételek, vizsgálati módszerek, új szempontok, tanulságok.
Nem utolsó sorban pedig képes változtatni a viszonyodon a pénzzel, megtanít jobban kezelni, beosztani, befektetni, megtöbbszörözni. Ez pedig segíthet azon a problémán is, hogy nincs elég pénzed.
A pénzhez való egészségtelen viszony nagyon könnyen táplálkozhat abból, hogy milyen anyagi helyzetben, mekkora pénzügyi tudatosságú családban nőttél fel, milyen pénzhez fűződő viszonyt tapasztaltál a szüleidtől.
Ha sok pénze van egy családnak, de a megfelelő, kiegyensúlyozott viszony nincs meg ezzel, akkor ugyanúgy hajlamosak lehetnek azt hinni, hogy mindenre a pénz a megoldás, bármit meg tudnak szerezni, meg tudnak oldani a pénzükkel - ami vezethet az emberi viszonyok megromlásához, hibás kezeléséhez.
De ha nincs egy családban elég pénz és minden problémájuk anyagi természetű, mert erre sincs elég pénz, arra se jut, ugyanúgy könnyen jut valaki arra a következtetésre, hogy a pénz áll minden gondolata középpontjában - akár olyankor is, amikor nem a pénz egy helyzet valódi okozója és megoldása.
Nagyon helyes, hogy dolgoztok ezen a pszichológussal. Biztos, hogy nagyon sokat tud benne segíteni egy jó szakember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!