Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mi az amit képzelek? Mi az...

Mi az amit képzelek? Mi az ami valóság?

Figyelt kérdés

Amit észlelek az a valóság, amit pedig nem észlelek fizikailag, (csak mentálisan) az a képzelet?

Ez így helyes?

2023. jún. 17. 20:46
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Egy általam nem egészen tisztán észlelt dolog mondja meg, úgy hívják hogy "gondolat úr" vagy "szándék úr" nem tudom, ez ilyen mentális dolog, nem fizikai mint az agy. Hívjatjuk agynak is tőlem, de nem agyak lebegnek hanem gondolatokfoszlányok meg érzések, szerintem ezek alapján írok, na de hogy ezek mondják meg írjak azt kétlem, de nem vagyok biztos.

Hogy mit írok az függ az érzésemtől, és gondolatoktól, de szerintem egy gondolat nem tud gondolkozni, vagy egy érzés nem tud érezni, tehát ezek utasítást adni sem tudnak. Ha őszinte akarok lenni, nem érzem hogy utasítva vagyok, de azt sem hogy utasítok. Így az "utasítás" szót kizárom. Ezeknek a kivizsgálásával foglalkozom én különben. Egyelőre mondjuk úgy csak megtörténik. Így persze azt mondjuk hogy én akartam írni, de jobban megnézve én alatt egy valamilyen elmei nézőpontot értünk. De egy ilyen nézőpont nem tud utasítást adni.

2023. jún. 18. 17:55
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

"Most ezzel a mondattal szeretnék behatóbban foglalkozni. "Én érzékelem az agyammal" Akkor tehát nem az agy érzékel hanem én.(az agy(mint antenna esetleg) közreműködésével)."

Az "én" egy mentális konstrukció, gyakorlatilag egy folyamat, amit az agy működése hoz létre. Valójában nem létezik az "én", te csupán azonosítod magad egy mentális folyamattal, adott esetben egy testtel. De ha a testtel való azonosulást le is tudod vetkőzni, akkor is ott marad a mentális folyamat, ami az "én".

2023. jún. 18. 19:05
 13/13 A kérdező kommentje:

#12 "Valójában nem létezik az "én", te csupán azonosítod magad egy mentális folyamattal"

azt mondod az "én" nem létezik, aztán rögtön hogy "én" azonosítom magam egy mentális folyamattal.

Akkor mégis létezik? Vagy mégis létezem. Vagy pedig mi az ami azonosítja magát a mentális folyamattal, ha az "én" nem létezik?

2023. jún. 23. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!