Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek mi lehet annak az...

Szerintetek mi lehet annak az oka hogy teljesen képtelen vagyok egy adott dologra hosszasan fókuszálni és kitartani mellete vagy csak bízni benne?

Figyelt kérdés

Konkrétabban ide leirnám,

ha pl. elkezd valami érdekelni pl. hogyan szerezhetnék pénzt online rákeresek egy tutorial videóban ahol még egy gyereknek is érthetően elmagyarázzák mit hogyan kéne csinálni, de ettől függetlenül én nekem ez soha nem válik be, mikor belekezdek az adott dologba olyan mintha egy sötét üresnek tűnő gödörbe akarnék ugrani, nincsen ilyenkor egyáltalán olyan kreativ hozzálásom mint amikor azt elmagyarázzák, sőt

ugyanez van az gondolat átadásaommal is pl. mikor csak elképzeltem hogy felteszem ide ezt a posztot\kérdést még megvoltak azok a fő gondolataim amikre választ szeretnék, de amint belekezdtem a irásba már a nagyrészét "elfelejtettem", ez normális és miért van?

főleg hogy létezik erre valami gyógymód?

2023. jan. 4. 15:21
 1/6 A kérdező kommentje:

Jah még annyi hogy nagyon nyugtalan vagyok a dolgokkal, képtelen vagyok egy célt fokozatosan elvégezni egyszerűen már a közepébe akarok ugrani úgy hogy még azt se tudom hogyan kezdjek bele, vagyis főleg ez a problémám hogy ha van is célom akkor csakis olyan ötleteim vannak amik gyorsak és hatékonyak viszont rövidtávúak.

Még egy gyors példát leirnék:

A mult hónapban elkezdtem egy idegen nyelvet tanulni, arra már kicist tudatosabban ráhangolva megnéztem pár tutorial videót hogyan kellene hatékonyan csinálnom vagyis egyrészt megvolt az odavaező út csak én ezt az célt csak spontán választottam úgy hogy eddig nem voltak vele olyan nagyon hosszútávú terveim mondjuk hogy "megtetszett" az adott nyelv igy belevágtam ahogy leirtam utánanéztem a dolgoknak meg minden és ez 1 hétig rendben ment minden utána felhagytam az egészet.

Ugyanez van a tornázással, bármilyen dolog tanulásával.

2023. jan. 4. 15:28
 2/6 A kérdező kommentje:

még egy külön példa az eszembe jutott:

Szóval rengeteg mindent manapság angolul szoktam tanulni igy nincs akkora problémám az információ bevételével csak annak a feldolgozásával és a munkába való bevételével van a gond.

Ugyanebben a példámban még kifejteném hogy hiába értem mindent amiről beszélnek viszont ha nekem kell ezt elmagyaráznom akkor a komunikációmról azt olvassák le hogy fingom sincs miről van szó de rohadtul ez nem igy van ugyanez a szókincsemmel sok bonyolult összefüggést megértek viszont mikor nekem kelle valamit egyszerűen elmagyaráznom akkor mintha egy ovódás gyerek lennék, nem jutnak eszembe a gondolatok, szavak stb.

Ez az egész amit ide leirtam csak ugy sikerült hogy épp hogy ami eszembe jutott azt gyorsan leirtam mert elfelejtem ezért is van hogy ilyen szétszórt lett az egész amiért bocsánat, de ahogy veszem észre nekem ez máshogy nem megy.

2023. jan. 4. 15:43
 3/6 anonim ***** válasza:

Olvasás.

Komfort zóna.

Szerintem ezek segíteni fognak.

Mindent videóból akarsz megtanulni?

2023. jan. 4. 20:10
 4/6 A kérdező kommentje:
3-as, pontosan igazából lehet hogy a tudásom megvolna rá, de képtelen vagyok még a legapróbb dolgokkal is fokozatosan haladni és képtelen vagyok a kezem közé venni a kontrolt, jelenleg csak sodródom valamerre a dokim szerint neurotikus vagyok és ez lenne a problémám kiváltója, konkrétabban nem fejtette ki miféle más betegség járulhat hozzá pl. Asperger szindróma vagy OCd, csupán csak ennyit mondott és hogy kezdjek el fokozatosan kialakitani magamnak rutinokat és igen még annyi hogy 17éves fi. vagyok
2023. jan. 5. 19:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Az olvasásal ugyanez volt, régebben belekezdtem és legalább napi 10 percet rá is szántam és mindez csak pár hétig tartott és utána felhagytam..
2023. jan. 5. 19:57
 6/6 anonim ***** válasza:
Igaza van a dokidnak. Rutint kell kiépíteni, de nem egyszerre sokat hanem fokozatosan egyesével bevenni egyet-egyet amíg meg nem szokod. Állíts be emlékeztetőket, használj post-it-eket, tervezd meg előre egy napod, heted, majd hónapod. Írj össze célokat amiket be is tudsz tartani, akár az olvasás. Használd a promodoro technikát közben. Edzésnél ne visszaszámlálót hanem stoppert állíts mivel így a kitartásod tudod fejleszteni. Magadat szükséges motiválnod azért, hogy ne legyél teljesen elveszve napközben. Dolgok amiket első napokra elvégezhetsz, sétálás a természetben/utcán, olvasás pár perc nem muszály 10 perc lehet kisebb is mint mondjuk 5 oldal elolvasása, valamint következő nap megtervezése. A teljesített dolgok sorba vétele nagyon fontos nap végén, hogy tudjad mire kell jobban fókuszálni.
2023. jan. 5. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!