Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Önismeretet és az önfejlesztés...

Önismeretet és az önfejlesztést rajtam kívül mások is tartalmatlannak felületesnek látják?

Figyelt kérdés
Az életben folyamatosan fejlődünk, főként egy jó környezetben, jó társaságban és amikor önismeretről, önfejlesztésről beszélnek olyan primitívnek találom az egészet. Olyan, mint egy lufi ami, ha szétpukkad semmi se marad belőle. Olvastam már ilyen könyveket, de éreztem, hogy baromság az egész. Nekem pár év alatt úgy sikerült fejlődnöm, hogy nem mantráztam azt, hogy most fejlődni fogok most magasabb szintre megyek, hanem az élet hozta magától. A fejlődés sokszor magától jön. Honnan jött ez az egész self help nézet? Ha állítólag társaságban élünk amit közösségnek is felfoghatunk miért az egyénen van a fő hangsúly? Nem a társadalmat kéne jobbá tenni inkább, hogy kevesebb reményvesztett ember legyen? Miért fontosabb az egyén a közösségnél? Szerintem fordítva kéne lennie.
2022. szept. 11. 15:32
 1/2 Kólauborkával ***** válasza:

Azért a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Azzal, hogy magát jobbá teszi az ember azzal a társadalom számára is potenciálisan több lehetőséget tud nyújatni, már ha szeretne.

Az önismereti könyveket nálam sem a választani való irodalmi művek közé tartoznak, de ez nem jelenti azt, hogy van akinek ne segíthetne.

A társadalom jobbátétele az egyéneknél kezdődik, ha te olyan ember vagy aki inkább segít másoknak a helyett, hogy lenyomja őket, akkor te is teszel azért, hogy jobb legyen, de azt sem várhatod el, hogy mindenki ugyan úgy viselkedjen, van aki ezt tartja fontosnak, van aki teljesen mást, szabad döntése mindenkinek.

2022. szept. 11. 18:31
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha nem a hobbi irodalomhoz tartozó könyveket olvasod a témában, hanem a pszichológiához kapcsolódóakat, akkor annak lesz értelme.

Az önfejlesztés egy élethez való hozzáállás/gondolkodásmód. Keress rá "growth mindset vs fixed mindset". Ha valaki az utóbbival rendelkezik, akkor az nagyon lassan/nehezen fog fejlődni.

Az önismeret pedig egy nehezen megfogható dolog, de nem hülyeség. De ez sem egy olyan dolog, hogy egy könyv elolvasásától meg fogsz világosodni.

2022. szept. 11. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!