Mi a különbség az egoizmus és az önbizalom között? Lehet szociális fóbiája olyan embernek akinek van önbizalma/egója?
Az egoizmus szerintem önzőséget jelent. Ha egoista vagy, akkor csak és kizárólag a saját érdekeiddel és szükségleteiddel foglalkozol. Tehát a többi ember (a körülötted lévő emberek) érdekeivel, szükségleteivel nem törődsz. Így a saját érdekeidet akkor is érvényesíted, ha ezzel másoknak kárt okozol. Magyarán csak magadra gondolsz.
Az önbizalom pedig egy konkrét szituációhoz vagy tevékenységhez kapcsolódik és azt jelenti, hogy irracionális félelem nélkül (ezáltal gátlás nélkül, vagy legalábbis egy egészséges mértékű, tehát nem megbénító erejű gátlással) ugrasz bele egy feladatba, egy kihívásba, egy probléma megoldásába. Az önbizalom valójában egy önmagadba vetett hit, hogy képes vagy megoldani az adott szituációt, képes vagy a cél elérésére.
Ha jól tudom, a szociális fóbia primer oka az alacsony önbecsülés. Az önbecsülés azt jelenti, hogy összességében véve értékesnek, tisztelhetőnek, szerethetőnek tartod magad. Tehát akinek van önbecsülése, az nem lehet szociális fóbiás. Az már egy másik kérdés, hogy az önbizalom az önbecsülésnél szűkebb fogalom. Ismerek például egy olyan csajt, akinek van önbizalma a tanuláshoz, az egyetemhez, de nincs önbecsülése és szociális fóbiás.
Nekem van olyan hogy szebbnek làtom magam sokmindenkinél.
Szituáció pl hogy a barátom féltékennyé akar tenni. Akkor jön elő az egóm,hogy "úgy se találsz nálam jobbat" "úgyis én vagyok a környék legjobbja" "az is rondább nálam" "meg se közelít" "benne vagyok a top 3 ba" stb..
Viszont mániákusan hajtom hogy szebb legyek. Műtéteken gondolkodom a hajamra szedek tablettát stb nem tudom most van e egóm vagy csak bebeszélem magam a szituációnál.
Azt tudom hogy szociális fóbiám van. Nem merek mások előtt beszélni, enni. Elvörösödök lever a víz szorongok stb
Hogy lehet???
A egoizmus, és maga az ego teljesen mást jelent itt Europában mint a távol-keleten, Indiában Kínában. Szerintem az ottani felfogás hogy az Ego egy alapvető vezéreleme a személyiségünknek sokkal realisztikusabb. Amire itt nálunk azt mondják, hogy egoizmus arra inkább egy másik szó illik mégpedig az önzés.
Az önbizalom az részben hit, elhiszem hogy meg tudom csinálni a vizsgát ezért kezdek bele, ha nem hinném el akkor minek belevágni? Másrészt tapasztalat, beülök az autóba és egyszerre 3-4-5 dolgot is teszek miközben elindulok mert már vezettem x ezer kilométert és nem vagyok tanuló vezető, hogy lenézzek merre is kell tolnom a váltót hogy kettesbe rakjam.
Néz kevesebb TV-t meg egyéb médiát, ne enged hogy az agyadat lugozzák, utána meglásd jobb lesz. Amíg őket bámulod addig olyan is akarsz lenni mint ők, az pedig nem jó. Te legyél olyan amilyen te akarsz lenni, ne ők mondják meg milyen színűre fest a hajad és egyebek. A divat, a stílus, trendi és társai csak egy marketing maszlag amivel milliókat vesznek ki az emberek zsebéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!