Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Belebetegedek a bűntudatba,...

Belebetegedek a bűntudatba, mi van velem ?

Figyelt kérdés

27 éves nő vagyok.

Az igazság az, hogy életem során volt pár kiemelkedő sikerem, egyáltalán nem vagyok gyenge képességű, de van bennem egy kényelmes hajlam, ami sokszor azt mondja "Áh, nem kell most már több, lazítani lehet, élvezzem az életet". Ilyenkor az van, hogy utazásokra, ételre, piára költök s nem nagyon érdekel más.

A gond az, hogy pénzem van - temérdek pénz mellett az emberek elvárják, hogy temérdek sokat költsön az ember olyan dolgokra, melyek manapság fontosnak számítanak : szépség, egészség, karrier. Ugyan a munkában rendben vagyok, de nem igyekszem túlteljesíteni magam, például a szabadídőmet nem azzal töltöm, hogy ügyfelek után szimatoljak vagy túlórázzak. Az egészség és szépség területén rendben vagyok, de semmi extra, sokszor a bulizás és a férfiak miatt éjszakázom, ezenkívül nem eszek überegészségesen (szóval van pénzem lazacra, de mégis sokszor a hamburgert választom sültkrumplival) s alkoholt is fogyasztok. Nem járok szépségszalonba vagy szaunázni vagy kondizni, mert unalmasnak tartom őket, de bűntudatom is van amiatt, hogy sokan azt gondolják "Bezzeg ennek van pénze rá s mégsem teszi, én az ő helyében biztos nem másra költeném."

Sokszor azt gondolom boldogabb lennék, ha kevesebb pénzem lenne, de nem lenne mindenkinek folyton elvárása felém.

Ha gazdag vagy akkor ILLIK jól kinézni, ILLIK a karrierbe fektetni minél többet, ILLIK fitneszre járni meg drága arcpakolásokat rakni.

Nekem meg amolyan "vadember" ízlésem van, engem a mulatozás elégít ki, az egészségtelenebb életmód, egy film megnézése ahelyett, hogy a szabadídőmet is a karierrel töltsem, stb.

De az utóbbi ídőszakban valahogy azt vettem észre, hogy megkeseríti az életemet mások rosszindulatúsága és kritikája. Nem tudok úgy élni, hogy folyton az van a fejemben "Ezt nem ILLENE csinálni ennyi pénz mellett, sokkal de sokkal kifinomultabb ízlésem kellene legyen" - Hát nincs kifinomultabb, unalmas a kifinomultabb, nem is igazán értem sokan miért akarnak annyi pénzt maguknak, mert sok minden amit a gazdagok csinálnak rohadtul unalmas, én nem találom meg magamat azokban a dolgokban.

2021. szept. 4. 10:20
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

#10 - Nem válaszoltam azért, mert nem tudtam mit válaszoljak egy pszichológus ajánláshoz, de ha akarod válaszolok.

Pszichológushoz azért nem mennék, mert így is nagyon törékeny lábakon állok és ha belerohannék egy rosszindulatú pszichológusba az még jobban megtörne. Rengeteg olyan pszichológusról hallottam barátoktól, akik a szakmájukban nem kellene legyenek, mert rivalizálni kezdenek a pácienssel, vagy irigyek, vagy frusztrációjukat élik ki rajtuk, stb.

Tudom, NEM MINDEN pszichológus ilyen. De már csak az a tény, hogy VANNAK ilyenekből is jócskán, számomra egy olyan kockázatot jelent, amelyet nem akarok az életemben.

Manapság nagyon sokan akik nem tudják mihez kezdjenek az életükkel pszichológusnak mennek, mert az egyetem relatíve egyszerű, nem hosszú, valamint maga a munka sem jár nagy felelőséggel, ha egy páciens elpatkol azért a pszichológusnak nincs jogi kára, mint ahogy egy orvos esetében van mondjuk. Ezért nagyon sok olyan személy garázdálkodik ezen a területen, akik nem élnék túl még a 2. napot sem, ha az egyetemi bejutás, a vizsgák, majd később a karrier ideje alatt a törvények és a felülvizsgálatok kicsit szigorúbbak lennének.

Hát ezért nem válaszoltam neked, mert hosszú téma és nem akartam belemenni, mert nem akarok senkit megsérteni és tudom, hogy szélsőséges téma.

"Nem bántásból írom, esküszöm de egy kicsit igaz az, hogy ez nem más, mint hiszti." - Szerintem ez nem hiszti, de elgondolkozok a véleményeden, lehet neked van igazad.

"Nem megoldani próbálod és elmenni pszichológushoz" - A fentebb leírtak alapján már nem kell itt ragoznom, hogy az én fejemben a "megoldás" és a "pszichológus" miért nincs feltétlenül ugyanabban a képletben.

" Ha igen, akkor meg gondolj már bele mi bajod valójában. Semmi. Csak az ,hogy nincs élet kedved annyira." - Azért az életkedv hiánya távol áll a semmitől :)

És ahogy mondtad, ez nem pénz kérdése. Csak akkor nem értem miért rontasz úgy nekem a pénz témával s miért gondolod, hogy én itt felvágnék ezzel. Ha azt tenném, akkor teljesen más kérdést írtam volna ki, nem pedig egy olyat, ahol épp azt ecsetelem, hogy van egy olyan problémám amit a pénz NEM TUD megoldani. Ezzel nem fényezem magam, mert nem épp arról dumálok, hogy milyen orbitálisan jól érzem magam. Lehet ezt te burkolt nagyzolásnak tartod, hogy de valójában nagyon jól vagyok s csak szórakozásból színlelek bűntudatot (bár így lenne) , de hidd el annál sokkal érzékenyebb személy vagyok. Ha ez neked idegesítő - képzeld el, nekem is ;)

2021. szept. 5. 05:53
 12/16 A kérdező kommentje:
* nem te vagy idegesítő , hanem én saját magamnak
2021. szept. 5. 05:55
 13/16 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Figyeltbe raktam a kérdést, mert még szeretném neked bővebben kifejteni a véleményem vagy akár privátban megírni, de emellett nem mehettem el szótlanul 😅 Abban egyetértünk, hogy lehetnek rossz tapasztalatok a pszichológussal, valamint abban is, hogy sokan úgy mennek erre a szakra, hogy nincs más tervük, ilyen szempontból elég gyűjtőszak vagyunk. Bent maradni pedig valóban könnyű. Ezzel szemben aki már ott ül a tanácsadói/terápiás székben, annak már kicsit több dolgot le kellett tennie az asztalra, mint két diplomát. A jó pszichológus módszerspecifikus képzésekre jár és nem hanyagolja el az önismeret gyakorlását sem, ergo ő is jár pszichológushoz. Ha olyat keresel, akinek a bemutatkozásában nem egy egyéves gyorstalpaló, hanem az említett dolgok vannak feltüntetve, akkor szerintem nem lőhetsz mellé. Illetve szerintem szuper, hogy van jóóó sok módszer, amik a különböző emberek különböző problémáinak megoldására lettek kitalálva.
2021. szept. 5. 12:29
 14/16 anonim ***** válasza:

Én is megírtam már itt többször, hogy a tévében láttam (hallottam) pszichológusokat beszélgetni és a riporter egyik kérdésére aztb válaszolták, hogy bizony ők is néha elmennek a kollégájukhoz, hiába tudnak tanácsot adni egy páciensnek, de mégis van az életükben olyan eset, amikor a kolléga segítségét kérik.

Azt is jó tudni, hogy 1-2 látogatás nem elég.

2021. szept. 5. 14:44
 15/16 anonim ***** válasza:

Érdekes...

Talán én éppen ezért nem teregetem ki boldog boldogtalan előtt hogy állok anyagilag vagy a magánéletemben...

Gondolni mindenki azt gondol amit akar.

2021. szept. 6. 09:53
 16/16 anonim ***** válasza:
Hogy vagy most, kérdező?
2021. okt. 30. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!