Mh.. kérdése:

"vagány" mit jelent?

Figyelt kérdés

Barátnőm épp a facet görgette mikor szembe került egy ilyen "5 dollárod van, állítsd össze a tökéletes pasid" poszthoz. Azt mondta hogy az egyetlen ami így belőlem hiányzik úgy a vagányság lenne, de nem tudtam ezt hova tenni 🤨.

(nincs bajom ezzel a dologgal, annyi hogy nem értem ki a vagány? Ki számít annak?)

Nekem egész relatív dolognak hangzik.

Szerintetek ki a vagány ember? És a társadalomban/köztudatban ki számít annak?

Válaszokat előre is köszi

2021. júl. 16. 21:14
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Olyan,mint a tökös
2021. júl. 16. 21:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Tökös bevállalós elszánt rátermett
2021. júl. 17. 03:40
 3/5 anonim ***** válasza:

Az Arcanum szerint:

"

vagány főnév és melléknév (bizalmas)

I. főnév -t, -ok, -a Állandó lakóhely v. foglalkozás nélkül kószáló, kisebb törvénysértésekre könnyen kapható, munkakerülő férfi; csibész, jassz. Pesti vagány.  Az ismert pofákat látta maga körül, a vagányokat, a …. toloncokat. (Kosztolányi Dezső) Ha az a nyomorult vagány a bőrét kockáztatja, az ő dolga. (Karinthy Frigyes) || a. Felelőtlenül vakmerő, mindenre kapható, nagyhangú, rámenős fiatal férfi. Te vagány!

II. melléknév -abb

1. Ilyen személyre jellemző, vele kapcsolatos. Vagány fogás, stílus. || a. Ilyen személyek közé tartozó. Vagány alak, banda, nő.

2. Határozott fellépésű, talpraesetten leleményes, súlyosabb következményekkel nem törődő, gyakorlati dolgokban helytállást mutató; mokány, karakán. Vagány egy gyerek ez a Feri.

Szóösszetétel(ek): vagánynyelv.

vagánykodik; vagányos; vagányság."

A mai értelemben vett "vagány" kifejezésnek szerintem inkább a 2. pont felel meg.

2021. júl. 17. 19:20
 4/5 anonim ***** válasza:
46%
ember most az elob olyan obloset fostam hogy sziv leszakad dogoljekl meg
2021. júl. 19. 19:20
 5/5 anonim ***** válasza:
Talán ha össze vissza csalnád fűvel- fával az elég vagány lenne.....
2021. júl. 27. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!