Miért bántanak lelkileg az ilyen dolgok?
11. Már lényegtelen a téma, de válaszolok, mert nekem úgy tűnik, kicsit félreértettél valamit.
"A szenvedés vagy szenvedni vélés pedig nem jár együtt alázattal."
Én sem gondolom azt, hogy együtt jár, a lényeg annyi, hogy semmiképpen sem szeretnék alázatosabb lenni, mert eleve én vagyok az, aki mindent lenyel. Ha elkezdenék olyan dolgokat "mosolyogva" elfogadni, amit egyáltalán nem akarok, na akkor még rosszabb lenne a helyzetem.
"Egyetlenegyszer nem tettél említést a rokonaid szemszögéről, indíttatásairól vagy bármiféle olyan dologról amiben próbálnál valamit megérteni az ő oldalukról is..."
Nem tudom, mit kellett volna írnom az ő oldalukról. Anyám tett egy egyszerű megjegyzést. Ő is megmondhatta volna egyenesen, hogy nem kell neki a lejárt csoki (ami csak abban a hónapban járt volna le). Nem, neki be kellett szólnia. És akkor még az a baj, ha nekem rosszulesett?
"Inkább besértődsz bőgsz és a gyk-ra jársz fel panaszkodni ahelyett h inkább megbeszélnéd a dolgot anyáddal vagy bármelyik érintettel. Sajnálatot és bíztatást vársz nem pedig segítséget."
Egyáltalán nem, és sajnálom, ha neked ez jött le belőle. A kérdésem ez volt: Miért bántanak lelkileg az ilyen dolgok? Utólag: legfőképpen sírni nem akarok, nem tudom, ezt hogy küzdhetném le magamban, nem akarok ilyen sértődékeny lenni. Talán oda kellett volna még írnom, hogy mit tehetnék ez ellen, de akkor rögtön nem jutott eszembe.
"Nehéz objektíven nézni egy problémát és megoldani úgy hogy egyoldalú és kizárólagos az alapfeltevésed miközben téves is."
Mi ebben a téves? Nem értem. Attól még, hogy megértem anyám viselkedését, az érzékenységem nem fog változni. Ugyanolyan rosszul fog esni, ha valaki beszól nekem. És nem én akarom, de ahogy a kérdésben is írtam, akaratlanul is bekönnyezik a szemem. Most ezzel mit csináljak?
"aki mindent lenyel" ez nem alázat! Ez meghunyászkodás! Nagyon nem ugyanaz. Az alázat az egy eléggé megmagyarázhatatlan alapfogalom. De lényegében azt jelenti hogy a saját magad fontossága nem helyezhető más dolgok elé, vagy hogy mások érzése is érdekeljen v ilyesmi. Az együttérzés, empátia mind segítik az alázatot. A szakma iránti alázat pl tanulásra fejlődésre késztet és nem engedi az önteltséget a gőgöt vagy a hibák meg nem látását a saját munkánkban stb. Szóval az alázat objektív önvizsgálatra is késztet.
Az alázat és a megalázkodás viszont két teljesen más fogalom.
Pont ennek hiánya miatt egyoldalú a "beszólás" vizsgálata. Egy csomó lehetőséget alapból ki is zártál. Egyből csak azt vetted számításba hogy ez rosszindulatú volt. Meg se próbáltad másnak nézni az esetet. Logikusan végiggondolva anyád szerinted bántani akart? Képzeld magad az ő helyébe. Ne csak a saját oldaladról lásd magad! Azért esik rosszul a dolog mert elképzeltél valamit és az az ami bánt. Nem anyád mondata hanem amit hozzáképzeltèl. Ez utóbbi a te fejedből jött ki erről nem anyád tehet hiszen képzelhettél volna bármi mást is mint pl azt h csak viccelni akart vagy ha tényleg beszólás volt azt nem halálos sértésnek szánta hanem pl megelőzésnek mert rosszul esne neki ha a lánya csak annyira értékelné őt hogy egy "úgyse kell" csokit sózzon rá ahelyett h kicsit többet foglalkozna a dologgal annál minthogy egy továbbadott ajándékkal intézné el őt. Gondolom neked se esne jól ha valaki olyan dolgot adna neked amit maga is annyira értéktelennek tart h ha nem sikerül továbbadnia akkor kidobja. És itt jön be az egoizmus. Bemeséled hogy ezt jószívvel adod és ezt hogy elárulja anyád. Ez egy önámító áldozati szerep ami az önsajnálat révén simogatja az egódat. Ugye ha kívülről néznéd magad te se gondolnád hogy egy "úgysem kell, ha nem adom oda kidobom" ajándék szívből jön!? Pont ezt írta az 5-ös. Hogy add oda most és szülinapra adj mást ami tényleg szívből jön. De ezt végig se gondoltad mert az alázat hiánya miatt nem gondoltad hogy másnak is igaza lehet vagy használható véleménye.
A kérdésedre: A sértődékenység pont az egóból jön mert bármi történik az az első vizsgálatod hogy vajon ellened irányul-e vagy hogy megsért-e téged. Egy alázatos és kiegyensúlyozott ember nem gondolja h minden hozzá intézett szó róla szólna. Az első kérdés nem az hogy "Vajon ez ellenem van-e?" Hanem azt kérdezi h "Ez mit jelent mire vonatkozik?" Nincs előítéletes negatív feltételezés mint kiindulópont.
Ez az az alapfeltevésed ami téves. Innen indul az értelmezésed és így aztán elég könnyű mindent magadra venni és könnyezni rajta.
13. Hagyjuk már ezt az alázatot, teljesen más irányba viszed a kérdésemet. Egy percig se mondtam, hogy bármit teszek, az alázat. Azt mondtam, nem akarok alázatos lenni, nem többet, pont. Nem kéne minden sz*rhoz jóképet vágnom akaratom ellenére?
Amúgy ha valaki nekem ajándékba ad valamit, igazából nem érdekel, honnan van neki, vagy miért adja nekem. Ha tetszik vagy szeretem, miért ne örülnék neki? Most ezzel nem azt mondom, hogy anyámnak is feltétlenül örülnie kellene a csokinak (még mielőtt azt hinnéd), de én igen, ha ugyanígy kapnék egy csokit, amit mondjuk szeretek, szívesen megenném. 🤷🏼♀️
Nem vittem el semmilyen másik irányba csak nem akarod megérteni.
Szülinapra pedig ha egy számodra értéktelen félhulladékot adsz az minden csak nem szívből jövö. Ehhez képest az amit neked mondtak még enyhe is. Ha anyád is olyan lenne mint te akkor nem is mondott volna semmit csak sírt volna egy sarokban... Csak ő sokkal érettebb mint te.
Ha anyám is olyan lenne, mint én?! Ki született előbb, te jóisten? Kitől látom a példát?
Köszönöm szépen, de a további szavaidra nem vagyok kíváncsi, kedves 15. Éppen elégszer hallgattam az éveim során, hogy anyám mindig mindenben jobb, mint én. Nem kell még neked is ismeretlenül a pofámba mondani.
Neked is ugrál vagy csak apádnak?
Amúgy alázat önbecsülés nèlkül könnyen vezet megalázkodáshoz. Vegyük pl Böjte Csaba szerzetest. Ő nagyon alázatos de egyben erős és határozott is.
19. Neki.
Engem nem érdekel Böjte Csaba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!