Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Nem tudok összefüggően beszélg...

Nem tudok összefüggően beszélgetni. Hogyan oldjam meg?

Figyelt kérdés

Ritkán beszélgetek másokkal, nyilván ezt sem szabad kifelejteni, de már szinte elmebajosan erőlködöm, ha éppen arra kerül a sor. Írásban ki tudom magamat fejezni, amíg nem vár senki a válaszomra, mint például messengeren. Na ott, ha valaki rám ír félévente, nem tudok mit kezdeni sem a kérdésével, sem másfajta kijelentésével.

Családtagjaimmal sem tudok kommunikálni megfelelően. Egyik nap hazajöttem egy kiadós sétából, el akartam valamit mondani, végül olyan katyvaszt sikerült kihoznom a történtekből, hogy senki nem értett semmit. Még én sem.

Ugyanez van, ha hozzám beszélnek. Akárki akármit mesél, még a legszájbarágósabban is - elvesztem a fonalat úgy a második mondatnál, és csak bólogatok. Hiába érdekel(ne) a másik fél mondandója, egyszerűen képtelen vagyok rá figyelni. Mintha egy lábbal kéne hajtanom a biciklit. Nem megy.

Iskolában ez nagyobb problémát jelentett, mint a mostani mindennapokban, ugyanis nincs akkora szükségem a koncentrációra, de akkor is zavar.

Autista vagyok hivatalosan is, jártam pszichológushoz, pszichiáterhez is, aki eszetlen módon felírt antidepresszánsokat, amelyek még jobban letompították az amúgy is értetlen agyamat.

12 évesen már hivatalosan is ki lett derítve, hogy valami nagyon nem stimmel fejben, hiába jártam terápiákra, nem lettem figyelmesebb.

Hogyan fejlesszem magamat?

2021. máj. 19. 14:00
 1/6 anonim ***** válasza:

Azért nem mindegy:

Azért terelődik el a figyelmed, mert máson kezdesz el gondolkodni,

vagy

egyszerűen nem tudsz figyelni, nem gondolsz semmire, nem tudsz gondolkodni. Ürességet érzel.

Melyik?

2021. máj. 19. 14:39
 2/6 anonim ***** válasza:
én ezt az autizmus számlájára írnám fel. van autista rokonom, nagyon jó tanuló, van szociális élete, verseket ír, rengeteget olvas mégis darabosan beszél, természetellenes hangon, fura ősrégi szófordulatokkal. látszik rajta hogy nehezére esik verbálisan kifejeznie magát
2021. máj. 19. 15:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Asperger in da house! 🙋🏼‍♀️ Engem meg nem tudnak követni, mert az egyszerű halandók nem tudnak annyira koncentrálni, mint én! 😂

Esetleg miért nem próbálsz meg olyasmit, hogy veszel egy képet, és azt próbálod meg leíróan elmondani? Mondjuk egy fotó egy csapat játszótéren játszó gyerekről, vagy bármilyen mozgalmasabb kép jó lehet. És föl tudod venni magad, ahogy mesélted, amit látsz, így könnyebb lehet összpontosítani, aztán meg vissza tudod hallgatni, és követni tudod a saját elmondásod alapján, azt hallgatva a képen lévő történéseket.

Másik jó tanács: biztosan van olyan mondóka, vagy vers, amit reflexből tudsz. Ha érzed, hogy szétszóródik a figyelmed, mondd el, és ezzel újra fókuszálni tudod! Nekem bevált gyerekkoromtól kezdve! Az én "varázsversem" a Huszt, Kölcsey-től! 😁 Sok sikert!

2021. máj. 19. 15:22
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Fú, de sok helyről kihagytam vesszőket! Bocsesz! 😂
2021. máj. 19. 15:24
 5/6 anonim ***** válasza:
#4 teljesen érthető és követhető volt a válaszod, nyugi ;)
2021. máj. 19. 15:25
 6/6 A kérdező kommentje:

1# Inkább a második verzió, de az első is megesik.

Magamnak jól el tudok magyarázni akármit, a baj ott kezdődik, amikor másoknak kell mondanom.

2021. máj. 19. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!