Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Önismeret és szorongás közt...

Önismeret és szorongás közt van összefüggés?

Figyelt kérdés
Már gyerekként is szorongtam de úgy érzem most így felnőttként elhatalmasodott rajtam, az emberektől szorongok, mindentől ami emberekkel kapcsolatos, teljesen megbénit, erősen frusztráltnak is érzem magam emiatt, az van bennem hogy mások jobbak nálam, nekem meg nem megy annyira a kommunikáció sem, sokszor leértékelem magam, negatív vagyok magammal. Visszatérve a szorongásra, addig eljutottam magam feltérképezésében hogy mindig is nehezen ment a tanulás ugyanis diszlexiát diszkalkuliát diszgráfiát és szó találási nehézséget diagnosztizáltak nálam, mindig le voltam maradva mindenben az osztálytársaimhoz képest, emiatt alakulhatott ki szerintem a negatív énkép meg az önbizalom hiány, szorongás. Láttam hogy hirdetnek önismereti tréninget, vajon ha elmennék egy ilyenre, akkor képben lennék sajátmagammal, határaimmal, jobban elfogadnám magam, nőne az önbizalmam, és nem szoronganék? Vagy kifejezetten valami szorongás oldó tréningre menjek pl autogén tréning?
2020. szept. 12. 14:43
 1/2 anonim ***** válasza:
Az önismeret sok mindent magába foglal, de a lényege, hogy tisztában vagy az értékeiddel és a hiányosságaiddal, ezeknek pedig úgy tudod hasznát venni, hogy egy elégedett életed legyen, amibe beletartozhat a szorongás is. Azt viszont ne várd el, hogy egy ilyen tréning majd arany életet ad neked csak úgy, és te semmit nem kell tegyél majd ennek érdekében. Először is a tréning rá fog világítani arra, hogy milyen ember vagy te, hogyan élsz, de a problémákon neked kell változtatnod.
2020. okt. 4. 10:38
 2/2 anonim válasza:

Igen, van. Az önismeret valójában arról szól, hogy megismered miről, mit és miért GONDOLSZ. Ezek a gondolatok milyen ÉRZÉSEKET vátlanak ki belőled. És ezek az érzések milyen CSELEKEDETEKRE ösztönöznek.

Egy példa(!) a kérdésed alapján:

Előfordulhat, hogy gyerekként nem erősítették megfelelően az önbecsülésed és önbizalmad, ami miatt az a kép alakult ki benned önmagadról, hogy nem vagy elég "jó" (ügyes, okos, talpraesett stb.).

Ez a GONDOLAT hatja át a gondolkodásod.

A kapcsolódó ÉRZÉS lehet a szorongás, a kishitűség, a félelem (mit gondolnak rólam mások) stb.

A CSELEKEDETEID pedig ezt a kellemetlen helyzetet törekszenek csökkenteni:

Kerülöd az embereket, a megmérettetéseket, a konfrontációt. Utóbbi miatt talán nem is állsz ki önmagadért, így rendszeresen "lenyomnak".

És mivel rendszeresen "lenyomnak", igazolva látszik az alapgondolat, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég ügyes stb.

Ez a "lefelé húzó spirál".

A valódi önismeret lényege, hogy átlásd és felismerd a fenti példában lévőhöz hasonló folyamatokat. És onnantól már tudsz rajta változtatni is.

2020. okt. 13. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!