Hogyan kell felnőni?

Figyelt kérdés

Vagy jobban mondva, hogy kell túllépni a gyerekkoron és az azzal kapcsolatos megbánásokon?

Ez valószínűleg nagyon hülye, és kissé túldramatizált problémának fog tűnni, de úgy érzem talán jobb lesz, ha kiírom magamból (és esetleg kapok valamiféle iránymutatást, bár ebben nem nagyon reménykedem).

18 éves vagyok. Egy 5 éves gimnáziumi tagozat utolsó előtti éve utolsó hónapjában. És azt érzem, hogy nem állok készen arra az akármire ami az elkövetkező egy évben, illetve utána vár rám. Nem azért mert nem vagyok képes rájuk, hanem mert nem érzem azt, hogy a jelenlegi "korszakom" kiteljesedett volna, azaz érdemes lenne egy befejezésre.

Egy egyéves próbálkozáson kívül sosem sportoltam "normálisan". Mindig meg szerettem volna tanulni egy hangszert, de valamiért mindig csak megtartottam magamnak az ötletet, pedig biztos vagyok benne, hogy a szüleim támogattak volna. Nem voltak így igazán nagy versenyszerű, katartikus sikerélményeim sem, pár tanulmányi versenyen kívül. Nem volt sosem igazi barátnőm sem.

Persze mindezek ellen simán lehetne tenni elvileg. De sok az akadály. A sportolás már nem is érdekel különösebben, de amúgy is késő lenne már hozzá. Hangszert is bármikor lehet venni és tanulni, de nincs rá pénzem. Ami pedig a barátnőt illeti, önbizalmilag egy hatalmas nagy nulla vagyok. Nem vagyok egy adonisz, de kinézetileg talán nem annyira panaszkodhatok (bár ezt általában nem így látom, de ha "objektívebben" nézem a témát, talán nem annyira vészes). Állítólag vicces is tudok lenni. A probléma viszont, hogy csak olyan emberek társaságában, akiket ismerek és akikkel "kényelmesen" érzem magam. A boltosokkal való kommunikálástól, az utcán sétáláson át az új emberekkel való beszélésig valamilyen szinten minden problémát okoz nekem. Mindig figyelem minden mozzanatom, hogy angol kifejezéssel éljek, elképesztően "awkward" vagyok.

A gimnázium első tanévét is emiatt basztam el. Alig beszéltem bárkivel. A második évre ez megváltozott, lettek barátaim, eljártunk néha ide-oda. Az az évi nyáron, vagyis tavaly előtt pedig lehetőségem volt kijutni külföldre, részben barátokkal/ismerősökkel, részben az ő ismerőseikkel, akik közül néhánnyal awkward létem ellenére egész jól kijöttem. Az a tanév, és ez az utána lévő nyár életem legjobb időszaka volt.

Aztán jött a lejtő. Úgy november környékén nagyon megromlott (miattam) a kapcsolatom a legjobb barátommal, ami nagyon megviselt. Csak januárban kezdődött el javulni a dolog, de még márciusban sem volt minden a régi. Aztán jött a csodálatos pandémia, és az örökös otthonlét. Az a 3-3,5 hónapos digitális oktatásos időszak még kibírható volt, mert azt éreztem, van még időm. Viszont most itt vagyok, egy évvel később, és nagyjából semmi nem változott. A mostani 6 hónapos otthonlét nem tett jót. Sok időm volt a jövőmön agyalni, mégsem jutottam egyről a kettőre. Tudom nagyjából, hogy mit szeretnék egyszer csinálni, de egyfajta művészet lévén (és mivel racionalista vagyok) nagyon nem vagyok biztos benne, hogy meg tudnék-e élni belőle. Nem is nagyon merek utánanézni, mert legbelül nagyon tartok a választól. Máskor viszont azt érzem, hogy ha nem próbálom meg, és választok egy biztonságos, de csak "elmegy" alternatívát, akkor egyszer meg fogom bánni.

Egyszerűen azt érzem, hogy elpazaroltam az éveimet. Elvoltam kényelmesen abban a tudatban, hogy van időm még, még nem kell felnőnöm. Amikor gyerek vagy, az iskola és a szüleid gyakorlatilag tálcán kínálnak egy stabil, rutinszerű, későbbi viszonylatban kevés fejfájást okozó életet. Nem kell magadnak csinálnod sok mindent (valójában szinte semmi komolyat). Az elején még nincs egy túlságosan meghatározott irány, de nem is kell. De ha túlságosan belekényelmesedsz ebbe, akkor a tényleg fontos döntések időszaka elhozza azt a pillanatot, amikor rájössz, hogy valójában nem is csináltál soha semmit. Nem versenysportoltál, nem indultál zongoraversenyen, nem csajoztál, nem jártál bulikban, rengeteg lehetőséget kihagytál, mert a komfort zónádon kívülre estek. Így sok jó és rossz élménytől megfosztottad magad, ami nagyon gátol abban, hogy kitaláld, mit is szeretnél az élettől.

Ebben a szituációban érzem magam. És nem érzem, hogy túl tudok lépni rajta. Gyakran jön rám az esténként, hogy holnaptól mindent beleadok és nem a múlton lamentálok, hanem a jelent alakítom, de napközben mindig rá kell jönnöm, hogy ez nem ilyen egyszerű.

A velem azonos korú ismerőseim között szinte senkit nem ismerek, aki hasonló cipőben jár. Mindenki azt várja, hogy a középsulinak vége legyen, bánják, hogy most vissza kellett térni a suliba, ha szóba kerül a jövőben valami osztály szintű program, azt elutasítják. Mindenkinek van élete. Megvan a baráti körük, akikkel mindig gyártják az emlékeket. Én pedig teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a suli nagyrészt nekem is unalmas, mégis vágyom rá. Mintha amiket kivált, negatív érzéseket, azokat is elégnek érezném. Élménynek. "Valaminek".

Igazából nem érzem unalmasnak az életem. Vannak kisebb kimozdulásaim egy-két barátommal. De mégsem akarom, hogy ez az egész véget érjen. Tudom, az egyetem alatt és még később is tudom tartani a kapcsolatot a régi barátaimmal, ha akarom, de nem tudom ez mennyire fog megvalósulni. Ahogy telik az idő, mindenkinek egyre inkább "lesz élete". A "felnőtt világban" meg mindenki már többnyire a saját dolgával törődik. Már nem lesz ránkerőltetve az ismerkedés sem, ami egy introvertált személynek a halál.

Valamiért azt érzem, hogy sikertelen és magányos leszek. Nem értek jóformán semmihez, nem vagyok túlzottan szociális vagy határozott sem. És nem sok minden lesz, amire emlékezhetek. Tudom, nem így kell hozzá állni, de nehezen hagy nyugodni a gondolat. Az egész hülyeség igazából. Kicsit mintha azt szeretném, hogy az egész egy filmszerűen monumentális lezárással érjen véget. Ami tényleg fáj, mert elmúlt, de legalább emlékezetes. Keserédes. De nem efelé tartanak a dolgok. Talán ez nem is létezik, és az egész nem több hiú ábrándnál, és telhetetlen vagyok.

Hát ennyi lett volna nagy vonalakban. Ha esetleg bárki elolvasná, amit nem tartok valószínűnek, inkább menj és csinálj valamit, ami hasznos és/vagy amit szeretsz.

2021. máj. 10. 15:23
 1/4 anonim válasza:

Én még nem vagyok felnőtt, csak 10-es, de mondok neked valamit.

Az életben sokszor kikell lépni a komfort zónából, akár tetszik akár nem. Ne azon aggódj hogy mi mindent nem csináltál, hanem gondolj arra, hogy még mit csinálhatsz. Pl. Igenis, foglalkozz azzal a dologgal ami érdekel, ha nem is hozol létre baráti társaságot, akkor is kommunikálj azért emberekkel és ne félj lányoknál próbálkozni. Nem harapnak, nyugi, sőt ha egy kicsit ügyes és kitartó vagy, akkor az egyik talán még össze is jön veled.

Ennyi a válaszom, ezen ennyit lehet segíteni, a többi rajtad múlik. Tedd meg a nehéz lépéseket is.

2021. máj. 11. 23:47
 2/4 anonim válasza:
100%

Na egy részével elég jól tudok azonosulni.

Nem tervezel egyetemre menni? Az még nagyon nem felnőttség, ha a szüleid támogatnak, és nem kell mellette kidolgoznod a beled is.

Szóval a gimi nekem szar volt, de tényleg, nem is tudom, mit gondoltam akkor, lehet, hogy a kamaszkor, de utáltam mindenkit, nem jártam el bulizni meg ilyenek. Aztán ezt megelégeltem, és elhatároztam, hogy egyetemen tiszta lappal kezdek.

Nekem az vált be, hogy nyáron elmentem random helyekre, fb eseményekre (pl volt valami random kertészkedős bulikázós dolog, ahol senkit nem ismertem), hogy fejlesszem a szociális készségeimet olyan közegben, ahol nincs nagy tétje. (Tudod, fake it till you make it, tettesd, hogy nem vagy awkward és aztán tényleg nem leszel az)

És aztán úgy menni egyetemre, hogy most nyitott leszek, jóarc leszek,élvezni fogom az egészet. (mármint a társasági részét. a tanulás továbbra sem szórakoztató, de hát ez van). Szóval kicsit olyan volt, mint egy "Második Gimi", főleg az első két év.

Ami meg a sportot illeti, tök sokat fog lendíteni szerintem az önbizalmadon, ha mondjuk elkezdesz gyúrni. Nem kell sokat, meg nem kell fehérjeturmixszal tömnöd magad, mert ha korábban nem nagyon sportoltál, akkor az is meg fog látszani rajtad. És ígérem, hogy ha következetesen csinálod, 2 hónap múlva látni fogod a változást magadon, a tartásod is jobb lesz, felszegett fejjel mész majd az utcán, megdobja a hangulatot és a önbizalmat is.

Az egyetemeken meg vannak mindenféle körök, ahova lehet csatlakozni, a legjobb haverjaim jó része és az összes működő baráti köröm az egyetemről van. Csak az elejétől kezdve tudatosan rá kell venned magad, hogy aktív legyél, menj el programokra.

Az meg, hogy milyen szakot választasz nem határoz meg. Tőlünk rengetegen elmentek, otthagyták, meg voltak sokan, akiknek ez a második diplomájuk, ezen ne aggódj. Ráadásul nem árt, ha több lábon is áll az ember, gondold át, hogy az általad választott művészeti irányt mivel lehet esetleg kombinálni.

(Mondjuk ha az irodalom érdekel, mehetsz kommunikációra, nyelvszakra fordítónak. Ha fotózás, filmezés (akkor sok sikert a felvételikhez!), akkor is lehet mondjuk tolmácsnak/nemzetközi cuccoknak tanulni - abból van pénz, és megismerhetsz más kulturákat, embereket, amik aztán inspirációt, egyedi témákat és kapcsolati tőkét hozhatnak. stb.)

2021. máj. 12. 23:21
 3/4 anonim válasza:
Szia! Pont annyi idős vagyok, mint te, csak lány, és én is 5 osztályos tagozat 11. tanévében. Te is leírtad, hogy teljesen felesleges a múlton rágódni, előre kell nézni. Sajnos a könyvek/filmek, stb nagyon idealizálják a gimis éveket, és sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A valóságban ritka az összetartó osztály, ritkák a mind a négy(öt) évre szóló barátok, és az is ritka, hogy úgy érzed magad a végén, hogy kihoztad a maximumot az egészből. Értem a problémádat, úgy érzed, hogy nem telt tartalmasan az idő. De az az idő sem telik tartalmasan, amit azzal töltesz, hogy mindezen rágódsz. Helyette mondjuk tényleg elkezdhetnéd a komfortzónából kilépést, és megvalósíthatnád a vágyaidat. Ha meg szeretnél tanulni hangszeren, de nincs rá kereted, vegyél egy kezdő gitárt, azok nagyon olcsók. Ha most nem tudod megengedni magadnak, gyűjts rá, hidd el, hamar meglesz a pénz. Videók segítségével és rendszeres gyakorlással már otthon is elérhetsz egy jó szintet! Az edzésről még annyit, hogy sosem késő hozzá. Én asztmás vagyok, bokasüllyedésem van, gerincferdülésem, most kaptam egy szemüveget állandóra, mégis hetente párszor fogom magam, és elmegyek futni. És nem fizetek húszezres kondibérleteket. Azért megyek, mert tudom, hogy a végén büszke leszek magamra, több lesz az önbizalmam és kevesebbet fogok fulladni. Nem is értem, honnan veszed, hogy késő van a sporthoz. Ha kint rossz az idő, akkor találsz rengeteg fajta edzést youtubeon. Ezt a művészpálya dilemmát megértem, én is érzem, hogy csak a művészetben lelném meg igazán a boldogságom, ha pályát valasztanék, de valóban nem egy életbiztosítás. Remélem, hogy sikerül megvilágosodnod! Amúgy szerintem az a baj veled, hogy önbizalom hiányos vagy. Vagy legalábbis nagyon bizonytalannak tűnsz magadban, ezen kéne változtatni. Pont úgy tudnál, ha elérnéd azokat az apró célokat, amik miatt büszke lennél magadra. Edzés, pl. Vagy az, hogy elkezdesz egy hobbit, ami nagyon érdekel, és belefektesz sok energiát. Vagy a választott/kívánt művészeti ágban még jobban kiteljesedsz.Ha nő az önbizalmad, könnyebben fogsz csajozni, határozottabb leszel az emberekkel, és nem fogod tehetségtelennek érezni magad. Akkor is lesznek nyilván rossz pillanataid, de közben meg kinyílik a világ, mert ahelyett, hogy azon agyalnál 0-24, hogy hogy viselkedsz, mennyire vagy akward, milyen lehetnél és mások mit gondolnak rólad,jobban tudsz fókuszálni másokra, a külvilágra, lehetőségekre, stb. És így utoljára: soha senkivel ne hasonlítsd össze magad. Tök mindegy, hogy valaki elfoglaltnak tűnik, azt látod, hogy "van élete". Nem gáz, ha valami fontosabb helyet foglal el az életedben, mint a többiekében. Lehet, hogy azért, mert éppen profitálsz belőle, érzed, hogy sok mindent nyerhetsz vele, és nekik meg eppen kevésbé van szükségük erre, mert máshol megszerezték a "nyereséget". (Ezt nagyon hülyén fogalmaztam meg, nem tudom, mennyire érthető.). A lényeg a kapcsolódásokon van, és az igazi pillanatokon. Ezekből sokkal kevesebb van, mint átlagosból vagy rosszból, de attól még a fejünkben kell lennie, hogy vannak, és ők adnak értelmet a életünknek. Az igazi pillanatok. Ne félj önmagad lenni, mert látni lehet a szöveged alapján, hogy nagyon intelligens vagy, és sok minden érdekel. Bontakozz ki végre, próbálj ki mindent, amire van lehetőség, amire pedig nincs, ahhoz próbáld megteremteni. Bízz magadban, mert anélkül az emberekben sem fogsz tudni, és úgy nehéz lesz a kapcsolódás. Nagyon hajrá mindenhez, sosincs késő semmihez!!
2021. máj. 15. 00:20
 4/4 anonim ***** válasza:

"Tudom nagyjából, hogy mit szeretnék egyszer csinálni, de egyfajta művészet lévén (és mivel racionalista vagyok) nagyon nem vagyok biztos benne, hogy meg tudnék-e élni belőle. Nem is nagyon merek utánanézni, mert legbelül nagyon tartok a választól. Máskor viszont azt érzem, hogy ha nem próbálom meg, és választok egy biztonságos, de csak "elmegy" alternatívát, akkor egyszer meg fogom bánni."

Egyszerű a dolog, ha tudod, mit szeretnél csinálni. Csak indulj el afelé!

2021. júl. 9. 12:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!