Mi a megfelelő szó arra, hogy úgy megérteni valakit, hogy átéltük az ő helyzetét?
Nem az empatikusságra gondolok.
A releváns szóra, vagy a hitelesre gondoltam először, de tudom van egy még kifejezőbb is.
Az empatikus ember nem biztos, hogy mar megtapasztalta a masik nehezseget.
Olyan szót keresek ami jó arra, hogy "úgy mond véleményt, hogy már tapasztalat van mögötte"
1-2 szavas konkret szorol beszelunk, nem korulirasrol
Az átérzés, valóban jónak tűnik, csak általában egy tapasztalat nem érzelem alapú(az átérzés érzelem központú szó).
Megérteni valakit szerintem logika alapú. Érteni amiről beszél, gondolkodásra van szükség.
Ha pl meghal valaki, akkor lehet együttérezni, de ha egy filozófiát mondok valakinek, azzal is lehet, de mégis kevésbé mondjuk, hogy együttérzek a gondolatoddal.
De jókat mondtatok, ezzel is közelebb kerültünk.
Közben találtam egy szót ami nagyon közelít: MÉRVADÓ
Pl egy mérvadó vélemény. Egy vélemény, ami megüti azt a szintet, ami jelzi, hogy tudott az illető azonosulni a beszédpartner gondolatával.
Nem az empátia(így kezdtem a mondandót) az empátia is egy érzelem központú szó, mint az átérzés.
Én egy racionális, materiális, tapasztalat, logika központú kifejezést keresek.
És annyiból pontosítanék, hogy melléknév. Persze empatia->empatikus at lehet valtani
Voltam már abban a cipőben.
Átmentem én is ezen.
Ugyanezt megtapasztaltam, mint te.
Egy szóval nem tudom kifejezni, ezeket a frázisokat szoktam használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!