Ti hogyan oldanátok meg a munkanélküliséget?
29 F vagyok és munkanélküli, bölcsész diplomám van 2 középfokú nyelvvizsgám.
Gondolom nem vagyok egyedül ezzel a dologgal. Baranya megyében élek nincs sok lehetőség errefelé. Még csak nem is kelet Magyarországon élek, itt kulturális közfoglalkoztatottként dolgoztam egy ideig a szakmámban, mondanom sem kell talán, hogy a fizetés röhejes volt de nagyon egy idő után ott is hagytam.. Ti fiatal munkanélküliek hogy viselitek ezt a helyzetet?
Mondd meg őszintén: mikor arra került sor, hogy dönts a jövődről, mi járt a fejedben? Mi volt az elképzelés, mihez fogsz kezdeni ott Baranyában a bölcsész diplomáddal?
Én megmondom, hogyan kezelem a helyzetemet: olyan szakmát választottam, amivel el lehet helyezkedni. Problem solved.
Okés, örülök a helyzetednek. Szabadna tudni is, hogy te milyen végzettséggel rendelkezel? Kíváncsi lennék nagyon erre a huu de nagyon keresett szakmára.
Anno pályaválasztás előtt 10 éve kb szerinted tudtam előre, hogy majd milyen esélyeim lesznek a munkaerő piacon bölcsész diplomával? Szólt, tájékoztatott bármelyik tanár is? Nos a válasz mindkét kérdésre nem.
Az egy dolog, hogy a tanarak nem tájékoztatnak. De valamiért mégis ráböktél a bölcsész szakra, ennek kellett, hogy oka legyen. Vagy csak megpörgettél egy üveget?
Teljesen mindegy, hogy milyen szakmám van, nincs diplomám, de van szakmám amit megtanultam, amit többé-kevésbé szeretek is csinálni, van rá kereslet, és így az elhelyezkedés sem nehéz. Nekem ugyanis az volt az elképzelésem, hogy dolgozni az tud, aki ért valamihez.
És neked?
Ha van némi érzéked a kétkezi dolgokhoz, még nem késő szakmát tanulnod. Közben ne hanyagold el az eredeti végzettségednek megfelelő tudást se, képezd magad.
Vagy pedig más településen kell boldogulnod.
( Akiket eddig ismertem, fiatal munkanélkülit, legtöbbje külföldön keresi a megélhetését. Van, aki a szakmájában, de a legtöbben teljesen más munkakörben.)
Nem azért mondom, de ha a "karrier" kategóriát sem találod, add vissza a diplomád.
Egyébként meg: átképzés.
Ezen kívül:
- te nem "a munkanélküliséget" akarod megoldani, hanem a SAJÁT karriered. Azért egy bölcsésznek illik értelmesen kifejeznie magát.
- amikor jelentkeztél a képzésre, erős a gyanúm, hogy a legfontosabb szempont - ha nem az egyetlen - az volt, hogy minél könnyebb legyen a képzés.
Ezt az eddigi megnyilvánulásaidból gondolom.
Ez meg most visszaütött.
Tehát, 𝐡𝐚 egy normális életet szeretnél magadnak, akkor egy 𝐤𝐨𝐦𝐨𝐥𝐲 életszemlélet váltás javasolt!
Pl. nem hagyjuk ott addig a munkahelyet, amíg nincs kilátás valami jobbra.
Egyre rosszabb és rosszabb napról napra eluralkodik rajtam a düh és a gyűlölet. Fél éve kitartóan küldözgetem mindenhova. Szinte csak közszférás állásra hívnak be és ez is Pest, mert ahol eredetileg lakom semmi lehetőség nincs. De annak ellenére hogy elvileg ott hiány van és sok embert keresnek nem osztogatják könnyen ezeket és még egy pályakezdő sem kapja meg akinek tényleg nem tudom mit kellene felmutatnia. Persze az is igaz hogy itt előnyt élveznek a nők.
Nekem igazságügyi szervező diplomám van azt hittem azzal többre fogok menni mint egy bölcsésszel (mert anno nekem is tervbe volt hogy azt tanulom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!