Legalább mekkora létszámú az az osztály, ahol biztosan van két olyan diák, akiknek ugyanannyi foguk van?
1. Nézzük meg a fogak lehetséges száma szerint - fogorvosin tanulok - ez egy jó gyakorlás nekem, úgyhogy köszi :)
- Normális eset:
tejfogak száma minimum 1 és maximum 28 - a tejfogak anyagtanilag és külalakjuk szerint is különböznek a maradandó fogaktól (bár hasonlítanak rájuk). A 6. hónaptól a 24. hónapig tart a kifejlődésük. 6 éves kortól 11 éves korig (általában) minden tejfog kihullik.
maradandó fogak száma minimum 1 maximum 32 - 6 éves korban nől ki az első maradandó fog és 18 éves kor után nőlnek ki a bölcsességfogak.
összegzés: normális esetben 1 embernek az élete során 28+32=60 foga van
(megjegyzés: ha a csírát is fognak számoljuk, akkor figyelembe kell venni, hogy fogváltáskor a tejfog alatt már ott van a maradandó fog)
- rendellenes eset:
A fogváltás során előfordulhat, hogy valakinek 32-nél kevesebb foga nől ki (bölcsességfog)
Kezelések miatt is lehet valakinek a megszokottnál kevesebb foga.
Előfordulhat, hogy valakinek a megszokottnál több foga van, ebben az esetben akát 40 foggal is rendelkezhet.
Csíra állapotban a fog meglévőnek számít, bár még nem látszik.
Azért írtam ezt így fel, hogy lássátok nem lehet csak úgy - rácsapok a hasamra - és megmondom kinek hány foga van. Ez lehetetlen hacsak nem vagy hozzáértő szakember. A kérdés viszont egyértelműen kiírja: "biztosan van két olyan diák, akiknek ugyanannyi foguk van" Nem az a lényeg hogy hány foguk van, hanem hogy UGYAN ANNYI foguk van. (következő válaszomba leírom matematikailag is)
2. matematika (anyukám és apukám is matektanár, a bátyám pedig a gépészetin tanul)
Szövegértés lépései:
1. többször átolvasom a szöveget és magamban értelmezem
2. leírom, hogy mi az amit megtudok a szövegből:
X diáknak van N db foga
Y diáknak van N db foga
Tehát felírhatom úgy is: 2 db (x és y) diáknak összesen 2N foga van
3. megnézem, mi a kérdés!
"Legalább mekkora létszámú az osztály?"
A "legalább" szót értelmezhetem úgy is hogy a lehetséges osztálylétszámok közül a legkevesebb főt számláló osztályt keressük. Melyek azok a számok, amik nem lehetnek?
Nem lehet mínusz (pl.: -1; -2...) és nem lehet 0, mert ezek nem pozitív egész számok. Viszont lehet 1;2;3... végtelenig
4. miután megértettem a kérdést, visszatekintek a 2. pontba, hogy megnézzem, eddig mit tudok:
Tehát az BIZTOS, hogy van 2 db diák az osztályban. Ezek szerint az osztály létszáma (o.l.): nem lehet 2-nél kevesebb!
Lehet az o.l. 2-nél több? Lehet, de az minket nem érdekel, hiszen a kérdés az hogy LEGALÁBB mekkora az o.l. Tehát egy minimum értéket keresünk.
Lehet az o.l. 2? IGEN, mert már tudjuk, hogy BIZTOSAN VAN 2 diák.
Kell ennél nagyobb értékkel számolnunk? Nem, mert a lehető legkevesebb értéket kerestük.
5. ellenőrzés
6. válasz leírása: Az az osztály, ahol biztosan van két olyan diák, akiknek ugyan annyi foguk van, legalább kettő fős létszámmal rendelkezik.
A trükk az, hogy írhatták volna így is a kérdést: "Legalább mekkora létszámú az az osztály, ahol biztosan van két olyan diák, akiknek ugyan annyi ceruzájuk/ cipőjük/ kisautójuk van?" Azzal hogy a fogazatot írták, csak jól megspékelték, hiszen a legtöbb ember úgy tudja hogy a fogak száma meghatározott. Ha nem a fogászatin tanulnék, én is beleestem volna ebbe a hibába, de így azonnal látszott hogy valójában pofon egyszerű a kérdés.
Cathilinával értek egyet.
Szerintem a kérdés nem ez:
"Adott egy osztály, ahová Juli és Bori is járnak, és ugyanannyi a foguk. Minimum hány fős Juli és Bori osztálya?"
(Ez akkor lenne, ha nem írták volna bele a "biztosan"-t).
Hanem ez:
"Minimum hány fősnek kell lennie egy osztálynak, hogy biztosan találjunk benne 2 olyan gyereket, akinek ugyanannyi a foga?"
Ha 32 a maximális fogszám, vagyis egy embernek 0-32 foga van (az 33 féle lehetőség), akkor 34 ember kell.
Ha 40 a maximális fogszám, ahogy fogász-hallgatónk mondja, akkor 42.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!