Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Humor » Én egy középkori földesúr...

Én egy középkori földesúr vagyok, időgéppel jöttem a ti korotokba egy esztendővel ezelőtt. Azt kérdem tőletek: miért fizettek ti több adót, mint a jobbágyaim?

Figyelt kérdés
A jobbágyaim csak tizedet, kilencedet fizetnek, meg évi egy nap robot a birtokomon. De minek fizettek ti ÁFÁT ilyen sokat? És miért nem lázadtok fel? Nem szóltok a főispánnak, hogy nagy az infláció, sok az adó és karcsúak a bérek?

ma 12:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
57%
Azért, mert a király megvéd minket a migráncsoktól meg a búzáktól!
ma 12:58
 2/11 anonim ***** válasza:
48%
Azért mert egy c#gány királyunk van
ma 13:00
 3/11 anonim ***** válasza:
82%
Kend is jó helyre gyütt. Mehetett vóna oda, ahun még jobb. Hanem aztán, mibű valék az az időgépezet? Fábúl? Tablettás borbúl?
ma 13:20
 4/11 anonim ***** válasza:
38%
Igen sokkal több adót fizetek, sőt az adómból nem csak egy csomó léhűtő, korrupt politikust tartok el hanem még kb 2 munkakerülő kisebbségit is, de sokkal tovább élek a fűtött kényelmes lakásomban, nem a falusi piócás ember gyógyítja a tüdőgyulladásomat, nem vagyok röghöz kötve, ha úgy tartja kedvem holnap már a világ túloldalán vagyok, Ha bajom támad az igazságszolgáltatással, akkor nem egy idióta, elfogult belterjes dönt rólam egy személyben, hanem bíróság, ahol ügyvédet fogadhatok, és ha nem tetszk az ítélet fellebbezhetek, ja és utoljára, nem kell odaadnom az asszonyt a a lagziban hogy az első éjszakán megdughasd.
ma 13:40
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Lol "évi egy nap robot", itt elég komoly tévedésben vagy szerintem :D

Azért ne felejtsük el, hogy nagyon sokáig (kb. a 19. század közepéig) a befizetett adóból egyáltalán nem volt elvárás, hogy azt bármiféle közszolgáltatásra költsék. Befizette az ember a bevételének a nagyjából 20-30%-át, és ezért kapott egy szép adag semmit. Ma legalább vannak közszolgáltatások, még ha olyanok is, amilyenek.

ma 13:45
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
A földesurak biztosítottak oktást, egészségügyet, nyugdíjat, autópályákat, tűzoltóságot stb is?
ma 13:48
 7/11 anonim ***** válasza:
Egyrészt nekem nincs földesuram, lehet saját vagyonom, vásárolhatok földet, indíthatok vállalkozást, ami a jobbágyaidnak igencsak nehezére esne. Másrészt engem nem hívnak rendszeresen háborúba a királyaim és nem kell a vallásom terjesztéséért egy másik kontinensen gyilkolni, hanem itthon lehetek a családommal és a szeretteimmel. A befizetett adómból professzionális hadsereget tartunk fenn, a gyermekem pedig nem csak írni tanulhat meg, hanem ingyen járhat bármilyen egyetemre és végezhet el bármilyen szakmát, amiből aztán többet kereshet mint amennyit bármelyik földesúr nyerészkedik a jobbágyain.
ma 13:55
 8/11 anonim ***** válasza:
Az "évi egy nap robot" című viccre amúgy csak azzal reagálnék, hogy az 1767-es Mária Terézia-féle úrbéri rendelet volt az első, ami az egész ország számára írásba foglalta a jobbágyság jogait és kötelezettségeit. Ez a rendelet jelentősen javított a jobbágyok helyzetén azáltal, hogy évi 104 napban maximalizálta a robotot. Előtte a robot mennyisége a szokásjogtól fügött, és földresúrról földesúrra változó volt, illetve a jobbágyoknak sem volt érdemi lehetősége arra, hogyha a földesúr a szokásjogot megszegte, a saját jogaikat bárhogyan érvényesíteni tudják. A korabeli források szerint a kézi robot évi 80 és 200 nap között ingadozott az országban, tehát rosszabb esetben gyakorlatilag a jobbágy szinte annyit adózott ingyenmunka formájában, amennyit ma egy átlagember egy évben összesen dolgozik.
ma 14:07
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

#8: jobbágyok régen se mentek el harcolni.

A felsőoktatási keretszámokat ismét megvágták.

A hadseregünk minden, csak nem professzionális. 30 ezer aktív katona van az országban. Oroszország ellen szerinted hány óráig tartanának ki? 😂

Ne érts félre, nem sírom vissza a régi földesúri rendszert, de azért jobb érveid is lehetnének 😂

ma 14:08
 10/11 anonim ***** válasza:

"jobbágyok régen se mentek el harcolni"

Hanem kikből állt a haderő?

"A hadseregünk minden, csak nem professzionális"

Miért is? Professzionális haderő azt jelenti, hogy nem sorozott haderőnk van, ahol alapképzést kapott átlagembereket hívnak be háború esetén, hanem vannak akiknek az a munkájuk, hogy katonák. Ez a hadseregtípus egy viszonylag új elgondolás, és sokkal hatékonyabb mint a középkori rendszer, ezért ma már szinte mindegyik ország ezt a rendszert vette át.

"Oroszország ellen szerinted hány óráig tartanának ki?"

Semennyi ideig, de ha USA szintű hadsereget akarnál csinálni Magyarországon, akkor 90%-os adó sem lenne elég... Egyáltalán hogy jön ide Oroszország hadereje?

ma 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!