Mit szólnál, ha csak nemzeti lacikonyhák lennének?
Engem speciel nem zavarna, kivéve, ha kötelező lenne pacalt rendelni. :)
Amúgy sem szoktam házhoz rendelni, csak egy-két havonta egyszer megyek be valamilyen kajáldába.
Azt nyilván nem gondolom, hogy bármit be kellene záratni, jó ha változatos gasztronómia van jelen Magyarországon, de amúgy meg pont a pizza- és hamburger-dömping öli meg a változatosságot. Szóval a több lacikonyha, ha megfelelően minőségi és széles kínálattal működik, akkor jó lenne ilyen szempontból.
Amúgy nem tudom, miért a humor kategóriában van, humoros választ várnál? Azt most így kapásból nem tudnék erre.
A kérdés rossz, ezért csak kritikus választ lehet írni. Az a normális,
ha egy országban a nemzeti konyha van túlsúlyban és nem a muszlim, a kínai és egyéb más.
"Csak semmi nemzetellenes külföldi táplálék!"
Ez marhaság, ilyen még a náci Németországban sem volt. A kizárólagosság ilyen téren nem is megvalósítható, mert jó pár ételről el sem lehetne dönteni, hogy hagyományosan magyarnak tartható-e vagy sem.
Más kérdés, hogy a hazai vagy a külföldi kaja van-e túlsúlyban, és hogy a változatosság jellemző-e, vagy csak egy pár dolog van egyeduralkodó helyzetben, mint nálunk a pizza és a hamburger.
Meg az is kérdés, hogy mit nevezünk hagyományosan magyarnak. Mert ha ezt komolyan vesszük, akkor a honfoglalás koráig kellene visszanyúlni, sőt régebbre is, de az már lehetetlen, mert az teljes homályba vész. Az viszont nem is lenne olyan rossz, ha ezer éves hagyományokig nyúlnánk vissza, amikor még minden organikus eredetű volt, csak teljes kiőrlésű gabonaféléket ettek, cukrot nem használtak, és általában húst csak ünnepnapokon fogyasztottak.
Lehet, hogy még a náciknál sem volt ilyen, de most tételezzük fel, hogy itt bevezetnék.
A honfoglalás korában és utána következő századokban mit ehettek a hétköznapokban, ha a húsevés ritka volt? Kenyeret? Kását? A sajtot a 13. században hozták be. A kukorica a 16. században, a burgonya csak a 17. században került ide. A paprika és a paradicsom is külföldi eredetű, ezek szintén akkortájt kerültek ide, a 15. és 16. században. Nemzeti konyha szempontjából Mátyás korában is volt már keveredés, az olasz konyha hatással volt a magyarra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!