Elméleti fizikus vagyok??
Kérdezzetek pár dolgot, hogy kiderüljön számotokra, elméleti fizikus vagyok-e!
Üdv, egy elméleti fizikus. Ja, huppsz, elárultam magam. vagy mégse? :O
Ennek megállapítására szokott lenni egy egyszerű kérdésem, idézem magamtól:
"A kvantumtérelméletben azt látjuk, hogy amint a kvantummechanika alapaxiómáinak Dirac-féle, általánosított megfogalmazását kiterjesztették (már magára a QFT-re), végtelen sok, _egymással nem egyenlő_ reprezentációját kaptuk az alapaxiómáknak - szemben ugye a kvantummechanikával, ahol az alapaxiómák különböző megfogalmazásai egymással ekvivalensek (és amire Neumann mutatott rá). Viszont a QFT különböző területein, pl kvantumelektrodinamikában tudjuk, melyik reprezentációt kell használni, hogy a számolásaink helyesek legyenek. Ahányszor számolunk konkrétan, ezt a reprezentációt használjuk.
Kérdés: melyik ez a reprezentáció (tehát kiről van elnevezve), valamint milyen elméleti úton kaptuk meg, hogy a végtelen sok reprezentáció közül pont ez a helyes formalizmus? Bónusz kérdésként: kvarkokra miért nem használható ez mégsem (legalábbis eredeti alakjában)?"
Azért szeretem ezt a kérdést mert kiguglizni nem igazán lehet, de egy ezzel foglalkozó szakembernek alapvetés.
Fogalmam sincs, mit jelent a kérdés - ha már QFT akkor a Fock tér jut eszembe, ami ugy pont jó is betűkre.
De amugy érdekesnek hangzik, van erről valami leírásod?
Pontosan, Fock :)
Keresek leírást.
És közben egy sokkal egyszerűbben megfogalmazható kérdést azért felteszek még:
A töltésmegmaradás törvénye milyen mélyebb, fundamentálisabb okokra vezethető vissza?
Oké, akkor meg is tettem a szavazatomat - az első válasznál nőtt egy kicsit az oszlop :)
Visszatérve az első kérdésre, most hirtelen ezt találtam:
Itt, a 2011.11.07. 20:14 -kor datálódott hozzászólásában beszél Dávid Gyula arról, amit utólag visszaolvasva valóban kellően érthetetlenül fogalmaztam meg.
Veled talztunk az egyik kérdésnél
Tudod te ajánlottad hogy inkább messengeten folytassuk
öööö, ebben biztos vagy? :D
márha egyáltalán rám vonatkozik.
belinkeled a kérdést?
csak mert nem szokásom felfedni kilétem :D
"nem szokásom felfedni kilétem„
Tehát te vagy a száját hajléktalanok kielégítésére használó ismeretlen emberszerű éjszakai lény,népies nevén a Sz🧭Pó fantom.
Tehát nem elméleti fizikus vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!