Miért pontozzák le a jó válaszokat?
Lepontozás?
Jelentik és töröltetik is őket! Szabályos, hiteles, korrekt válaszokat is jelentenek, ha nem tetszik nekik, és érthetetlen okból törlik is a modrálósok.
Figyu, nem biztos, hogy ez úgy direkt dolog, ahogy te gondolod.
Mármit nem bosszú, vagy kicsinyesség. Egyszerűen mást gondol valaki, mint a többség.
Amúgy megfigyeltem, hogy ugyan azt a véleményt írom, mint a többség, én megis 50% körül vagyok a többiek pedig sokkal kioktatóbb stílussal 80-90%-on.
Ki érti ezt? Mondjuk engem nem rendít meg, csak kuncogok egyet rajta.
▬ [Miért pontozzák le a jó válaszokat? A többség felpontozza de van aki lepontozza.]
• A GYK-n nem pontoz senki, semerre. Nincs rá lehetőség. Nem is lehet látni olyat, hogy egy választ hány pontra értékeltek. (Vannak olyan helyek, ahol pontozni lehet. Például itt 1-5-ig lehet pontot adni: [link] )
• Lehet egy válasz jó is, meg hosszú is, meg helyesírási hiba nélküli is stb., ezek ellentéte is, de ennek jelzésére, megállapítására, nem ad lehetőséget a GYK. Aki akarja, azt tudja jelölni, hogy s̲z̲á̲m̲á̲r̲a̲ hasznos, félig-meddig hasznos, nem hasznos a válasz: [link]
Az pedig, hogy egy válasz kinek a számára mennyire hasznos, vagy haszontalan-e, a témakörben való tudásától, tapasztalatától függ.
(Például, az excelben elég nagy a jártasságom, így az ilyen kérdésekre adott válaszok nagy része nem hasznos számomra, mert nem tartalmaz olyat, amit ne tudtam volna a válasz elolvasása előtt is. Ugyanakkor, vannak számomra hasznos válaszok, nagyon hasznos válaszok is, mert olyat tudtam meg belőlük, amit nem ismertem, azóta is használom, és számomra nagyon előnyös a használatuk. De, ugyanolyan, vagy ugyanaz a válasz sem lesz már hasznos a számomra, ha újabb kérdésnél fogom olvasni.)
▬ [Amúgy megfigyeltem, hogy ugyan azt a véleményt írom, mint a többség, én megis 50% körül vagyok a többiek pedig sokkal kioktatóbb stílussal 80-90%-on. Ki érti ezt?]
Például az érti, aki belegondol, hogy a különböző válaszokat nem feltétlenül ugyanazok értékelik, más-más arányban lehetnek köztük zöld, illetve piros kezet nyomók. (Eleve van kizárás is, míg a saját válaszát nem tudja értékelni, másokét igen. De, nem biztos, hogy mindegyiket értékeli.)
▬ G̳y̳a̳k̳o̳r̳l̳a̳t̳i̳ ̳p̳é̳l̳d̳a̳: a két szélső értéket figyelembe véve, ennél a válaszomnál megjelenhet az is, hogy „A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik.”, és az is, hogy „A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.”
►①◄ Ha 0% jelenik meg, akkor azt jelenti, hogy az értékelők közül senki számára nem tartalmaz új ismeretet, nincs haszna, hogy elolvasta, hogy a használók nem tudnak pontozni, hogy az értékelésnél nem lehet a válasz jóságát értékelni, hogy nem ugyanazok értékelik az egyes válaszokat ugyanannál a kérdésnél sem; ezeket előtte is tudta. Vagy, hogy ugyan innen tudta meg, de nem érdekli (nem szokott értékelni, nem foglalkozik a válaszok értékelésével, csak a tartalmával), így nem hasznos számára a dolog.
►②◄ Ha 100% jelenik meg, akkor azt jelenti, hogy az értékelők közül mindenki innen tudta meg, hogy a használók nem tudnak pontozni, hogy az értékelésnél nem lehet a válasz jóságát értékelni, hogy nem ugyanazok értékelik az egyes válaszokat ugyanannál a kérdésnél sem. És mivel foglakoztatja a dolog, hasznos számára ez az ismeret.
És lehet közbeeső érték is, az ilyen-olyan értékelők arányától függően. Alacsony százalékra számítok, mert úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan mások is el tudják olvasni és meg tudják érteni a válaszok értékeléséhez írt kérdést, és látják, hogy nem pontszám, hanem % van az értékelésekben. És bizonyára abba is belegondoltak, hogy nem ugyanazok értékelik a különböző válaszokat. Mi okom lenne csodálkozni, méltatlankodni, kérdést kiírni az alacsony % miatt? Mindegy, hogy ki mit gondol ahelyett, amilyen lehetőség ténylegesen van; a megjelenő % nem a válasz jóságát értékeli. Az meg hogy kinek a számára mennyire hasznos, vagy haszontalan-e, a témakörben való tudásától, tapasztalatától függ, ahogyan már írtam. A megjelenő % egy arány, százalékban kifejezve azt, hogy az értékelők melyik csoportba tartoznak (►①◄, vagy ►②◄).
Mert nincs jobb dolguk. Mással én ezt nem tudom megmagyarázni. Meg mikor valahol véleményt kérdeznek, ott is, miért pontozzák le a másikat? Mert van önálló véleménye?
De nekem a kedvencem az, mikor pl. egy kérdés alá én írok először választ, vagy egy adott dolgot én írok le először, és engem lepontoznak, mondjuk akár 0%-ra, vagy akörül. Na, de aki utánam leírta pont azt, amit ÉN, az pedig kap 100%-ot... én ezt nem értem. Van, amikor fél-1 órákat is töltök avval, hogy másnak segíthessek, erre a kis élettelenek lepontoznak, mikor mindig értelmes választ írok, normális hangnemben.
Mert tegyük fel, ha valaki felrak egy kérdést, hogy... melyik a jobb telefon? Tegyük fel, valaki a rosszabb telefont tartja jobbnak. Oké, akkor pontozzátok le. De mikor véleménykifejtős a kérdés, akkor miért?! Néhányan nagyon nem tudják elfogadni azt, hogy nem mindenki úgy vélekedik mint ő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!