Hogyan fordulhat elő ez?
Megjegyzem,hogy itt a GYK-n történő válaszolásaimban nem rejtem véka alá a politikai hova-tartozásom.
A kérdésem az hogy szerintetek hogyan fordulhat elő az, hogy a pontszámaim nem állnak összhangban a rám adott értékelésekkel? Nagyon nem! Nem kell matek zseninek lenni, annyira tisztán látszik!
Még egy kérdés:
Miért törölnek indokolatlanul választ? (jellemzően a lényeget telibe találókat!) Tehát nem trágár, nem uszító, ...stb válaszokat!
A politika rovatban kár foglalkozni a pontszámokkal. Szép lassan lenullázzuk egymást és annyi.
A másik jó kérdés, egyszer csak törölnek és kész. Nekem kérdésemet is töröltek már, semmi sértő nem volt benne, semmilyen szabályt nem sértett, csak egy gunyoros kérdés volt.
Nem baj ez. A cenzúra mindig azt éri el, hogy a fű alatt, átvitt értelemben, a sorok között, több nyelvi leleménnyel kezdenek fogalmazni az emberek.
A pontozás elég érdekes dolog.
Volt olyan fórum, amit végigpontoztam a véleményem szerint és 2 nap múlva amikor visszamentem, minden válasznál úgy volt, mintha semmit nem tettem volna. Gyakorlatilag ismét lehetett volna pontozni, de már nem érdekelt.
Vagy felpontozok valakit, akinek 48 %-on áll a válasza, de a pontozásom után 5 perccel még mindig 48%.
Ne törődj a pontozással, nem te irányítod!
Félreértettétek a kérdést.
Én arról beszélek hogy visszanézem a válaszaimra adott százalékokat illetve figyelem a saját "hasznos" százalékomat, és ezek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Arról beszélek, hogy nagyon úgy tűnik nekem hogy azt hogy mennyi pontod van, és azt hogy szerintük hány százalékban adsz helyes választ, nem kiszámolják hanem beállítják! Igen, akkora állat vagyok hogy képes voltam "visszabogarászni" és "kimatekozni"!
Ha jól sejtem, most evvel a kérdéssel a fiókom törlését kockáztatom. Én tévedjek!
Bocsi de 100%, hogy kiszámolják. Gondolom, neked többre jött ki a százalékod mint ami megjelenik. Beleszámoltad azokat a válaszokat is amiket töröltek? Merthogy azok biztosan kaptak jónéhány minuszt törlés előtt (sokan azt csinálják, hogy kapod a pirosat aztán a jelentést). Szerintem a rendszer ezeket is beleszámolja az értékelésedbe annak ellenére, hogy a válasz törölve lett. Azt is el tudom képzelni (majdnem biztos), hogy a törlés lényegében csak elrejti a választ a további esetleges (jogi) vitákk elkerülése végett.
A másik (sokkal szubjektívebb) indokom, hogy a rendszer fejlesztőjének/üzemeltetőjének kb nulla érdeke fűződik ahhoz, hogy adott felhasználó megbízhatósága állítható legyen. Ezt a funkciót is le kell fejleszteni, tesztelni és adminisztrálni. A rendszer gazdaságossága szempontjából viszont nincs haszna. Semmi értelme ilyet beletenni. Ha valakinek a véleményét moderálni szeretnék akkor egyszerűen csak törlik és kész.
#6 nak:
Felületesnek vélsz.
Nemcsak hogy pontosan számoltam, de például a moderálást is teszteltem. Az hogy moderálnak -e egy választ, attól is függ hogy milyen politikai oldalról jön. Ez nem túl feltűnő ha csak "éled a napjaidat" az oldalon, de csúnyán kiugrik ha valaki, például én, "ráutazok", és elkezdem hosszabb időn keresztül figyelni és tesztelni!
Bár pontszámokról írsz, a válaszokból és a kommentjeidből úgy érzékelem, hogy a hasznosság értékelési százalékokkal foglakozol. Azzal, hogy az egyes válaszaidra kapott értékelések (A válasz X%-ban hasznosnak tűnik.) átlaga erőteljesen eltér a válaszaiddal együtt megjelenő összesített értéktől (A válaszíró Y%-ban hasznos válaszokat ad.).
Nem kötözködésképpen írom, de a pontozás és a pontszám egészen más. Ha valóban a pontszámokkal van gondod, akkor érvénytelen a válaszom további része.
Az értékelések eljárását, algoritmusát, sehol sem ismertetik. Mivel kíváncsi vagyok rá, így évek alatt, apránként – leginkább az itt feltett kérdések, válaszok révén – több dolgot megtudtam róla. Ezen kívül, szintén kiváncsi társakkal, végeztünk kísérletet is, „A válasz X%-ban hasznosnak tűnik.” érték számítási módjának meghatározására.
Azt gondolom, hogy az összesített százalékot kétféle módon számolhatják.
1.) Az egyes, értékelt válaszoknál megjelenő értékelések átlagaként. Vélem, hogy ezeket figyelembe véve ellenőriztél.
2.) Az egyes értékelések (kéznyomások) átlagát számolják. Ezt viszont nem tudod ellenőrizni. Mivel az 1.)-höz képeset nagy eltérést tapasztalsz, hajlok arra a feltételezésre, hogy így számolnak.
Mit jelent ez? Írok számpéldákat.
→ 1.) Ha valakinek összesen 2 értékelt válasza van, és az egyiknél az jelenik meg, hogy „A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik.”, a másiknál pedig az, hogy „A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik.”, akkor az 1.) módszer szerint – amíg nincs több értékelt válasz – annak kell megjelennie, hogy „A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.” Ugyanis (70%+30%)/2=50%.
↑
Ez azonban nem mutatja azt, hogy az egyik választ, például, hárman értékelték, a másikat pedig, például, tízen.
→ 2.) Mondjuk a 70%-os hasznosságúnak tűnő válaszértékelés úgy adódott, hogy egy 61% és egy 67% válasz-értékelési %-ú zöld kezet nyomott (100%), egy 55% válasz-értékelési %-ú pedig pirosat. És (100*61+100*67+0*55)/(61+67+55)=69,94536 → 70% az egészre kerekített érték.
A 30% hasznosságúnak tűnő válaszértékelés pedig úgy adódott, hogy hárman zöld kezet nyomtak (61%, 62%, 72% válasz-értékelési %-úak), heten pedig pirosat (78%, 65%, 79%, 55%, 66%, 70%, 52% válasz-értékelési százalékúak). És (100*61+100*62+100*72+0*78+0*65+0*79+0*55+0*66+0*70+0*52)/(61+62+72+78+65+79+55+66+70+52)=29,5454 → 30% az egészre kerekített érték.
És mennyi az összesített átlag? Minden egyes kéznyomást külön figyelembe véve:
(100*61+100*67+0*55+100*61+100*62+100*72+0*78+0*65+0*79+0*55+0*66+0*70+0*52)/(61+67+55+61+62+72+78+65+79+55+66+70+52)=38,31554 → 38% az egészre kerekített érték.
Vagyis, ha az 1.) módszer szerint számoltam (ami a felhasználó számára látható értékek alapján számolható), akkor az jelenik meg, hogy „A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.”.
Ha a 2.) módszer szerint (bár a felhasználó ugyanazt látja az egyes válaszai értékeléseinél), az jelenik meg, hogy „A válaszíró 38%-ban hasznos válaszokat ad.”.
De, lehet, hogy ettől is láthatatlanabb a dolog. Volt itt olyan kérdés, hogy hogyan lehet, hogy írt egy választ egy olyan kategóriában, ahol még nem írt választ, nincs értékelve (nincs ott, hogy hány %-ban tűnik hasznosnak), a kategória toplistában pedig másnapra -5 pont jelent meg.
Azt feltételeztem, hogy kapott rá egy haszontalan (piros kezes) értékelést, viszont, egyetlen értékelés kevés ahhoz, hogy megjelenjen. Így is lehetett, mert megkérdeztem tőle, melyik kérdés melyik válasza, és nyomtam rá egy zöld kezet. Megjelent 50% körüli érték, tehát volt ott egy piros kezes értékelés, eszerint, előző napról. Ami azt jelenti, hogy a ponttáblázatba beszámítják azt az értékelést is, amely nem okoz érték megjelenítést; amelyet nem láthat a felhasználó.
Ha az összesített válaszadási százalékba is beszámítják az ilyeneket is, az szintén nem látható.
Tehát, van esély rá, hogy bármilyen alapos, pontos vagy, akkor sem tudsz utánaszámolni, mert számodra nem látható adatokkal számolnak.
┌─ # 3-as válasz írója!
Ez többször szerepelt már. Lehet, hogy nem csak 5 perc, hanem akár 5 év múlva sem okoznak változást olyan értékelések, amikről írtál. Többször írtam rá választ. Például ennél a kérdésnél a 4-es válasz: https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__gyik__9326482..
Sajnos, a képek nem láthatók, mert eszerint a képküldés alkalmazás csak adott ideig őrzi meg.
Mindenesetre, ott egy több mint 11 éves kérdés válaszainál csaltam elő addig érvényre nem jutó módosulást. A lényeg, hogy az értékelésen kívül valamilyen egyéb aktivitás is kell, hogy az értékelés érvényre jusson. ─┘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!