Szerinted hogy lehetne jobbá tenni a GYIK pontozási rendszerét?
Egyre több esetben tapasztalom, hogy olyan válaszadók tűnnek el az oldalról, akik régen aktívak voltak és sok hasznos tanácsot köszönhetünk nekik, sok esetben azért, mert belefásultak abba, hogy a legjobb szándékkal írt hozzászólásait is állandóan lepontozza valaki. Elég csak annyit beírni a keresőbe, hogy "lepontoz", látszik a válaszokon, hogy ez igencsak bosszantja és elkeseríti a többséget. Persze vannak, akik azt írják, nem érdeklik őket a pontozások, de azért ez szerintem valahol minden jó szándékú emberben benne van.
Elgondolkodtam azon, hogy lehetne javítani ezen, de örülnék, ha mások is segítenének ötletekkel, talán tudnánk hatni az adminra...
Szerintem például a frissen regisztráltaknak egyáltalán nem kéne pontozási jogot kapniuk, legalább 1-2 hónapig, kivéve talán a saját kérdéseinél, hiszen azt sem tudják, mi ennek a lényege, azt hihetik, egyenlő a like-gombbal. Ezzel máris ki lehetne szűrni azokat a trollkodókat, akik regisztrálás után nekiállnak pontozgatni (a hozzászólást, kérdéskiírást ugyanezért mondjuk X óra után engedném, addig nézelődjön, használja a keresőt, sok esetben meg is kapta a választ).
Pontozási jogot büntetésből is el lehetne venni, először rövidebb, majd akár hosszabb ideig. Legfeljebb a zöld kezet használhatják.
A "Jelentem a moderátornak" résznél lehetne jelezni, hogy ennél a kérdésnél indokolatlan sok a lepontozás, máris meg lehetne vonni a pontozást a szórakozótól egy jó ideig. Erre a feladatra lehetne a kategóriákból kijelölni pár aktívabb, hasznos válaszokat adó egyént, nekik részleges moderálási jogot adni, mint "lepontozóvadász". A pontozást megvonják először mondjuk egy-két napra, a gombnyomással pedig menne a felhasználónak egy sablonlevél, hogy hasznosság és ne személyeskedés stb. szerint használja ezt a funkciót. Persze ez eleinte többletmunkát adna, de hamar megszoknák a felhasználók.
Új kérdés kiírója választhasson olyat, hogy csak ő pontozhat, senki más. Az ő pontozása érjen többet.
Ha be lenne vezetve egy nagy reform, kezdetnek mindenkitől töröljék a negatív értékeléseket. A zöld és kék kezeket átgondoltabban adták. Úgyis lehet visszamenőleg értékelni, a tényleg haszontalan válaszok idővel lepontozódnak.
Tudom, vannak "veszélyesebb" kategóriák (pl. Politika, Vallás), de a legtöbben elkélne a reálisabb értékelés. Nem a személyes sértettségből írtam ezt ki, én magas %-on állok. De szeretném, ha az oldal színvonala nőne, ebbe pedig beletartozik a mániákus lepontozók korlátozása.
Te mit változtatnál?
:D Fölösleges, nincs szükségük rá.
Másrészt az oldal működik így is és nagy a látogatottsága.
Nekik ez a fontos.
Lesznek akik elhagyják az oldalt, de ez nem nagy veszteség, hiszen nem tudom hányszor annyian jönnek helyettük. Új kérdések mindig fel fognak merülni.
Már én is jártam úgy, hogy egy másik fórumon valami ilyesmit írt valaki nekem: "Pff, te Gyakorizol?? Inkább nem is minősítelek..."
Pedig hasznos válaszokhoz tapasztalt és motivált válaszadók kellenek, ha ők elpártolnak, mert már ciki lesz ez az oldal, akkor rövid időn belül drámaian esni fog a látogatottság - hiszen ha csak a trollok és a lepontozók aktívak, ez fog történni.
Itt csak annyit kéne csinálni, hogy mindenki a 0-ról indul. És csak felfele lehet pontozni.
Így mindenki jól jár, mert aki ügyes, az sokat kap, aki meg troll, annak 0 marad.
Amúgy vannak/voltak próbálkozások más, hasonló oldal létrehozására is, de azok valahogy nem jöttek be.
Szóval egyeduralkodó ez az oldal és az is lesz jó sokáig.
Mi meg írhatunk itt akármit is, le vagyunk ejtve nagy ívben az ötleteinkkel együtt.
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__toplista
példa a lepontozás egyik nagymesterére. 4080 pont az elmúlt 30 napban, csak azért lépett be, hogy pontozgasson a gyerek.
Már azt is lepontozzák, ha azt írom, hogy a fehér kenyeret szeretem. (ez egy valós példa)
És folyton törlik a kommentjeimet. Nyomorultak.
Én úgy módosítanám hogy:
1. Csak a kérdező pontozhasson. Engem idegesít az,ha felteszek egy kérdést és a nekem tetsző válaszokat lepontozzák.
2. A pontozást ahhoz kötném,hogy csak az pontozhasson,aki válaszolt a kérdésre. Adjon ő hasznosabb választ,ha tud
3. Azt jó ötletek tartom,hogy értelmesen megfogalmazva meg kelljen indokolni lepontozást. Még név se kellene,mert az is elég macera,hogy napjában 100-szor megindokolja,hogy miért is pontozott le valakit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!