Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Szerinted hogy lehetne jobbá...

Szerinted hogy lehetne jobbá tenni a GYIK pontozási rendszerét?

Figyelt kérdés

Egyre több esetben tapasztalom, hogy olyan válaszadók tűnnek el az oldalról, akik régen aktívak voltak és sok hasznos tanácsot köszönhetünk nekik, sok esetben azért, mert belefásultak abba, hogy a legjobb szándékkal írt hozzászólásait is állandóan lepontozza valaki. Elég csak annyit beírni a keresőbe, hogy "lepontoz", látszik a válaszokon, hogy ez igencsak bosszantja és elkeseríti a többséget. Persze vannak, akik azt írják, nem érdeklik őket a pontozások, de azért ez szerintem valahol minden jó szándékú emberben benne van.

Elgondolkodtam azon, hogy lehetne javítani ezen, de örülnék, ha mások is segítenének ötletekkel, talán tudnánk hatni az adminra...

Szerintem például a frissen regisztráltaknak egyáltalán nem kéne pontozási jogot kapniuk, legalább 1-2 hónapig, kivéve talán a saját kérdéseinél, hiszen azt sem tudják, mi ennek a lényege, azt hihetik, egyenlő a like-gombbal. Ezzel máris ki lehetne szűrni azokat a trollkodókat, akik regisztrálás után nekiállnak pontozgatni (a hozzászólást, kérdéskiírást ugyanezért mondjuk X óra után engedném, addig nézelődjön, használja a keresőt, sok esetben meg is kapta a választ).

Pontozási jogot büntetésből is el lehetne venni, először rövidebb, majd akár hosszabb ideig. Legfeljebb a zöld kezet használhatják.

A "Jelentem a moderátornak" résznél lehetne jelezni, hogy ennél a kérdésnél indokolatlan sok a lepontozás, máris meg lehetne vonni a pontozást a szórakozótól egy jó ideig. Erre a feladatra lehetne a kategóriákból kijelölni pár aktívabb, hasznos válaszokat adó egyént, nekik részleges moderálási jogot adni, mint "lepontozóvadász". A pontozást megvonják először mondjuk egy-két napra, a gombnyomással pedig menne a felhasználónak egy sablonlevél, hogy hasznosság és ne személyeskedés stb. szerint használja ezt a funkciót. Persze ez eleinte többletmunkát adna, de hamar megszoknák a felhasználók.

Új kérdés kiírója választhasson olyat, hogy csak ő pontozhat, senki más. Az ő pontozása érjen többet.

Ha be lenne vezetve egy nagy reform, kezdetnek mindenkitől töröljék a negatív értékeléseket. A zöld és kék kezeket átgondoltabban adták. Úgyis lehet visszamenőleg értékelni, a tényleg haszontalan válaszok idővel lepontozódnak.

Tudom, vannak "veszélyesebb" kategóriák (pl. Politika, Vallás), de a legtöbben elkélne a reálisabb értékelés. Nem a személyes sértettségből írtam ezt ki, én magas %-on állok. De szeretném, ha az oldal színvonala nőne, ebbe pedig beletartozik a mániákus lepontozók korlátozása.

Te mit változtatnál?

2012. jún. 20. 13:12
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
91%
Hát mondjuk az is igaz h engem sem nagyon hat meg ha felpontoznak. Ha lepontoznak és közben tudom h normális választ adtam az kicsit zavar. Felöllem aztán el is törölhetnék. Am is egy csomó kérdésnél az megy h jaj miért lettem lepontozva? Ki pontozott le?..... stb
2012. jún. 20. 14:32
 12/30 A kérdező kommentje:
Nem kell feltétlenül nicknévvel vállalni a lepontozást, azt úgyis látja a moderátor, ki az, aki állandóan mínuszolgat, és tehet ellene. De már nem lenne olyan szórakozgató, mint olvasás nélkül végigmenni a válaszokon és mindet lepontozni. Mert sok ilyen van, pár kérdéshez írták is, hogy nekik ez szórakoztató, pláne, ha utána még kérdezgetik is a válaszadók, ki pontozgatott le és miért. Sok ilyen troll van az oldalon.
2012. jún. 20. 14:37
 13/30 anonim ***** válasza:
95%

Egyet értek mindegyik ponttal.

Én is moderátor vagyok egy másik oldalon és ott is problémás az értékelés. Pontosan azt akartam és fogom is javasolni az adminok felé, hogy X mennyiségű válasz(bár nálunk nem válaszok vannak) után kapjanak csak értékelési jogot a felhasználók.

A többi javaslatod nálunk be van vezetve és működik is. Kivéve azt, hogy elvehetjük a pontozás jogát. Annyi plusszal, hogy mi ki tudjuk tiltani az oldalról a trollokat és spammereket.

2012. jún. 21. 13:19
 14/30 anonim ***** válasza:
94%

Egy ehhez hasonló kérdésre válaszoltam nemrég:

http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__gyik__2857882-..

Azért még egyszer leírom:

Talán nem ártana, ha a válasz hasznosságát kétféleképpen értékelnék. Egyfelől a kérdés feltevőjének a szempontjából, aztán külön a többi válaszoló/látogató szavazatai alapján.

Mert megtörténhet, ahogy mondod, hogy a kérdés feltevője meg lesz elégedve a válasszal, de a többi értékelő meg nem. Ezt jó lenne különválasztani, mert végül is elsősorban a kérdés feltevőjének a számára kell a válasznak hasznosnak lennie és így legalább a válaszoló is mindig tudná, hogy volt-e értelme a válasznak a kérdés feltevője számára.

Továbbá, ha rajtam múlna, bevezetném, hogy akiknek összességében negatív pontszámuk van (ezek most sem szerepelnek a toplistán), azoktól egy bizonyos időre megvonnám a pontozás lehetőségét, mert a pontszámuk alapján nyilvánvaló, hogy a honlapon kifejtett tevékenységük inkább káros mint hasznos, mert minden válogatás nélkül csak lepontoznak. A letiltás végeztével ugyancsak figyelném a pontszámaik további alakulását. Ha továbbra is a mínuszokat gyűjtenék, jönne egy újabb eltiltás a pontozástól. Ha már semmiképp sem lehetne őket rábírni a normális hozzáálláshoz, akkor véglegesen meg lennének fosztva a pontozás lehetőségétől.

És végül mit szóltok ehhez? Egy házifeladat megoldása, a számítás rendesen levezetve, a helyességét bárki leellenőrizheti, mégis csak 41%-ot kapott. Miért?

[link]

Érdekelne, hogy erre a kérdésre hogyan lehetett volna „normálisabb“ választ adni (mármint számítás formájában).

Direkt nem adtam rá konkrét linket, mert szeretném, ha az eredeti is megmaradna a 41%-kal.

Még megjegyzem, nagyjából 1 év alatt eddig talán 3 vagy 4 esetben pontoztam le valakit (ők ugyanis nagyon visszaéltek a pontozási jogukkal), mert a nekem nem tetsző válaszokkal inkább nem is foglalkozom. Amúgy a hasznos válaszokat (most nem azt nézem, hogy konkrétan számomra-e volt hasznos, hanem azt, hogy úgy általában értelmes válaszról van-e szó) rendszeresen felpontozom (az előttem lévő válaszolóknak is mentek a zöld kezecskék).

2012. jún. 21. 14:31
 15/30 anonim ***** válasza:
92%
Helyesen: ők ugyanis nagyon visszaéltek a válaszadási jogukkal
2012. jún. 21. 14:33
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok,csatlakozom hozzátok ha nem baj.

Engem is bosszant a lepontozósdi.

Nemrég vagyok csak tagja az oldalnak,de néha megbánom,hogy próbálok segíteni másoknak a válaszaimmal,

mert volt hogy megoldást kínáltam a kérdezőnek,neki meg igazából nem is kellett megoldás.

Az is zavar hogy mindenkit lepontoztak aki másképp gondolkodik valamiről.Az is zavar,hogy egyesek fejetlenül nyomkodják a piros mancsot,függtelenül attól hogy hasznos e az adott válasz,ha nem tucat válasz,ha nem hasonló lepontozzák,vannak akik meg itt élik ki magukat,kötözködni,trágárkodni,személyeskedni jönnek csak.

Egy jóbarátom egy éve párszor jelezte az oldal felé,hogy a garázada elemeket,akik napjában több kamu,és hergelő kérdést tettek ki,kikéne tiltani,erre ő kapott a moderátoroktól értesítőt.

Szóval nem egyszerű a képlet,de megoldást kéne találni rá,mert az oladal színvonala nagyon csúszik lefelé.

2012. jún. 25. 12:54
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

Na, úgy látom ide is betévedtek a lepontozók.

Szerintem az oldal modjainak elege lehet. Ennyi hülyeséget elolvasni... De az is lehet, hogy már a moderátorok között is 13-22 évesek vannak.

Nem tudom, ki hogy van vele, de 2-3 nap alatt besokallok a sok baromságtól ami itt folyik.

Ez pláne a Szerelem, szex témakörben található, de úgy látom, hogy a családi kapcsolatokba is beszivárogtak. Lassan már ott is tinik osszák az észt.

Szerintem keményebben kéne fellépniük a modoknak, de nem csak akkor, amikor az én kérdéseim kéne levenni. Mert akkor rögtön jön a ki piros üzenet.

A kamu kérdések megmaradnak, azokat pedig amikben valakinek a tényleges problémája van leírva, azokat törlik.

Mert ne mondja senki, hogy a "az erdőben voltam és lefeküdtem a földre és odajött egy vdisznó...terhes lehetek-e" vagy a "dögöt ettem, nyersen és jó volt" c. kérdések valódiak. Miért nem akadnak fent a szűrőn ezek?

A pontozást pedig úgy lehetne a legjobban megoldani, hogy csak a kérdező pontozhat.

2012. jún. 25. 13:32
 18/30 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, de az elmúlt 1 hétben egy rakás válaszomat törölték! Pedig semmi csúnya nem volt benne.
2012. jún. 25. 20:57
 19/30 A kérdező kommentje:
Már én is kaptam piros betűs figyelmeztetést, hogy ne szítsam a feszültséget... Pedig mi itt csak megoldásokat keresünk, ötleteket próbálunk adni az oldal üzemeltetőinek.
2012. júl. 1. 15:18
 20/30 anonim ***** válasza:
Valami megoldást tényleg kéne találni, mert egyre esik lefelé az oldal színvonala, és ez szerintem senkinek sem az érdeke.
2012. júl. 1. 17:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!