Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Miért van több karika is egy...

Miért van több karika is egy válasz százalékjelére kattintva? Mit jelent mind?

Figyelt kérdés
Ez valami viszonylag új dolog, vagy legalább is nem emlékszem rá régről, és nem is értem, hogy hogy kell értelmezni, elmagyarázná valaki, hogy hogy jönnek ki a százalékok? A zöld ujj 100%, a piros 0%, és a hasznos is meg nem is 50%? Vagy hogy jön ki a százalékszámolás és miért van pl. egy zöldnél két zöld kör még? Mi az a két zöld kör rákattintás után?

#százalékszámolás #hasznosságjelző
aug. 27. 17:20
 1/10 anonim ***** válasza:
86%

Hogyan számolódik egy válasz hasznossági százaléka?

Ha egy válaszra elég értékelés érkezett, megjelenítjük mellette annak hasznossági százalékát.

Minden felhasználó a jogosultsági szintje és az értékelései alapján egy értékelési százalékot kap. Ez annál magasabb, minél több hasznos választ értékel hasznosnak és nem hasznos választ nem hasznosnak. Minél magasabb egy felhasználó értékelési százaléka, értékelése annál nagyobb súllyal számít bele egy-egy válasz hasznosságának megállapításába. Az értékelési százalékok minden éjjel újraszámolódnak, így változhatnak időnként.

A hasznossági százalékra kattintva részletesen megnézheted, milyen értékelésekből állt össze az adott százalék. A zöldek hasznosra, a szürkék félig hasznosra, a pirosak pedig nem hasznosra értékelték a választ.

aug. 27. 18:27
 2/10 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintem nagyon rossz a többségi válasz alapján értékelt jó vagy rossz válasz a sok troll miatt. Sokszor ezért nyomok én is a félig hasznosra, mert hiába tartok egy választ kifejezetten hasznosnak, tudom, hogy le fogják mások húzni, és akkor az én százalékom bukja. Szóval ez egy rossz rendszer, de sajnos az is igaz, hogy nekem sincs jobb ötletem épp, hogy hogy lehetne jobbat csinálni, hogy lehet trollszűrőt alkalmazni, és sajnos fogalmam sincs még, de hátha lesz valamikor valakinek jobb ötlete...
aug. 27. 19:01
 3/10 anonim ***** válasza:
82%

2020. május 12-től van így.

Azóta nem hüvelykujjas kezekre kattintással (hasznos, félig-meddig hasznos, nem hasznos) lehet arra válaszolni, hogy „Hasznos számodra ez a válasz?”, hanem körben levő pipa, fél pipa fél x, illetve x választásával.

Például, 2020. május 10-én így nézett ki: [link]

Például, 2020. május 24-én már így nézett ki: [link]

Nincs okostelefonom, nem tudom, hogy mobilon esetleg maradtak a hüvelykujj mutató kezek?

Ha most egy válasz értékére kattintasz, akkor balról jobbra időrendben az értékelők figyelembe vett értékelési százalékai jelennek meg, és az, hogy hogyan értékelték a választ.

1-4 jogosultsági szinteknél csak adott határig jelenítik meg az értékelő értékelési százalékát.

Akinek az értékelési százaléka zöld körben van, számára hasznosnak, akié szürke körben, számára félig-meddig hasznosnak, akié piros körben, számára nem hasznosnak értékelte a választ.

A hasznosnak értékelés értéke 100%, a félig-meddig hasznosé 49%, a nem hasznosé 0%. Ezeket az értékeket súlyozzák az értékelők megjelenített értékelési százalékaival; így számolják ki a válasz értékét, amit a tört rész elhagyásával mutatnak.

A fentiek képes bemutatása: [link]

A számolás: [link]

aug. 27. 20:42
 4/10 A kérdező kommentje:

Oké, akkor karika, na, látod: négy év alatt fel sem tűnt a változás, olyan régóta vagyok már itt felhasználó... :D

Értem és még mindig nem értem, bocs, hogy nehéz felfogású vagyok: miért van két piros pl. az általad is hozott képes példában?

Mert ha csak három van, három különböző színnel, azt még értem, de ha négy, annak mi a logikája? Pl. miért van két piros?

aug. 27. 20:48
 5/10 anonim ***** válasza:

Annyi kör van, ahányan értékelték a választ. (Az első képen tételesen felsoroltam, hogy az 5 értékelőnek – 5 kör van – mennyi az értékelési százaléka, és hogy hogyan értékelt.)

https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..

↑ Ennél a kérdésnél az 1-es választ 17-en értékelték, ezért 17 kör van; csúszkát is kell használni, mivel csak 15 kör látható egyszerre.

A 2. választ 9-en értékelték, ezért 9 kör van.

A 3. választ 13-an értékelték, ezért 13 kör van.

Stb.

(Lehet, mire megnézed több is lesz, ha még lesz további értékelés.)

Akik hasznosnak értékeltek, azoknak a köre zöld, akik félig-meddig hasznosnak értékeltek, azoknak a köre szürke, akik nem hasznosnak értékeltek, azoknak a köre piros.

Például a 2-es választ 6-an értékelték hasznosnak (6 zöld kör van), 1 félig-meddig hasznosnak (1 szürke kör van), 2-en nem hasznosnak (2 piros kör van).

Például a 3-as választ 11-en értékelték hasznosnak (11 zöld kör van), 2-en pedig nem hasznosnak (2 piros kör van).

Balról jobbra haladva látható az értékelések időbeli sorrendje.

aug. 28. 01:04
 6/10 A kérdező kommentje:

Nahát!!! :O Ilyet még soha nem is láttam, hogy ennyi karika lett volna rákattintva!

De komolyan még most sem értem: miért nem három karika van azt jelezve, hogy hány zöld pipás, hány piros pipás és hány zöld-piros pipás jelzést kapott a válasz? Miért kell ezt így tovább is bonyolítani, amit nem is értek még mindig?

aug. 28. 07:41
 7/10 A kérdező kommentje:

És újabb kérdéseim vannak ide, amiket nem értek: egy piros nullásra rákattintva láttam egy rakás (4) piros karikát - miért? Mindegyikre más százalék van kiírva, ebből az irányból, ahogy írunk ebben a sorrendben: 75%, 54%, 93%, 75% - mi ez a sok szám? Miért? Miért van kétszer a 75%?

Aztán az egyik én válaszom meg le lett pontozva, megnéztem, hogy miért, és ezt láttam: 60% és 30% piros, 88% meg zöld - mi ez a sok szám és miért van két piros egyáltalán...?

aug. 28. 12:19
 8/10 anonim ***** válasza:

Na ja, az a 2020. május 10-i verzió, amikor %-ban volt megadva az adott válaszoló besorolása, sokkal jobb volt, a pipákon már nehezebben lehet eligazodni.

aug. 28. 15:38
 9/10 anonim ***** válasza:

↑ 6-os kérdezői komment (07:41)

Az 1-es válasz írója (18:27) a Használati útmutatóból idézett – bár semmivel sem utalt rá. Ott olvasható, hogy „Minden felhasználó a jogosultsági szintje és az értékelései alapján egy értékelési százalékot kap. Ez annál magasabb, minél több hasznos választ értékel hasznosnak és nem hasznos választ nem hasznosnak. Minél magasabb egy felhasználó értékelési százaléka, értékelése annál nagyobb súllyal számít bele egy-egy válasz hasznosságának megállapításába.”

Ha csak annyit vennének figyelembe, hogy a válaszra mennyi hasznos, mennyi félig-meddig hasznos és mennyi nem hasznos értékelés érkezett, nem lehetne aszerint súlyozni az értékelést, hogy mennyi az értékelő értékelési százaléka. (Ha egy 88% értékelési százalékú hasznosnak, egy 38% értékelési százalékú pedig nem hasznosnak értékeli a választ, akkor – bár 1 ilyen 1 olyan értékelés lett – nem 50% lesz a válasz hasznossága, hanem 69%, mert a magasabb értékelési százalékú értékelése nagyobb súllyal kerül számításba, erősebben hat.)

↑ 7-es kérdezői komment (12:19)

4-en értékelték a választ, a 4 piros kör azt mutatja, hogy mind a 4-en nem hasznosnak. A körökben az értékelők értékelési százalékai vannak; azért van két 75%, mert két 75% értékelési százalékú volt köztük. (Vagy magasabb az értékelési százalékuk, de 4-es jogosultsági szinten vannak, és akkor legfeljebb 75%-ig számítják be az értékelési százalékukat.)

A te válaszod 3-an értékelték.

Az elsőnek 60% az értékelési százaléka (ez van a körben) és nem hasznosnak értékelte (ezért piros a kör).

A másodiknak 30% az értékelési százaléka (ez van a körben) és nem hasznosnak értékelte (ezért piros a kör). /Az is lehet, hogy magasabb az értékelési százaléka, csak 2. jogosultsági szinten van, akkor legfeljebb 30%-ig veszik figyelembe az értékelési százalékát./

A harmadiknak 88% az értékelési százaléka (ez van a körben) és hasznosnak értékelte (ezért zöld a kör).

A 30%-os értékelése a legkevésbé „erős”, a 60%-osé jóval „erősebb”, a 88%-osé a legerősebb.

Ha úgy lenne, ahogy a 6-os kommentedben van, akkor lenne egy piros kör, benne 2-es szám, és lenne egy zöld kör, benne 1-es szám. És a válasz értéke (2*0+1*100)/3=33% lenne.

De súlyozva számolnak, figyelembe véve az értékelők „erősorrendjét” így (0*30+0*60+100*88)/(30+60+88)=49% lett. Sokkal több, mint a számtani átlagos 33%, és csak pici hiányzott, hogy 50% legyen, az már zöld lenne, és hasznosnak számítana a válaszod. (Például, ha a 60%-os csak 58%-os lett volna, vagy a 88%-os 90%-os lett volna, már meglett volna az 50%.)

aug. 28. 22:59
 10/10 A kérdező kommentje:
Kezdem érteni, köszi! Bár épp zombi fáradt vagyok, szóval nem most kéne megpróbálnom mindenzt felfognom, mert még tisztán, frissen sem mindig sikerül, de így meg pláne tuti, de elkezdett fény derengeni a fejemben, szóval jó az irány már! :)
aug. 29. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!