Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Minek köszönhető szerinted...

Minek köszönhető szerinted itt a kérdések egy részének borzalmas nyelvtana?

Figyelt kérdés
Az enyhébb helyesírási hibákat, félregépeléseket most hagyjuk. Az említett esetekben egy átlagos 6 éves gyerek szebben fogalmazná meg a kérdést. Ők az életben is így fogalmaznának? Találkoztál ilyen emberrel? Hadd ne írjak példát...
jún. 11. 07:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
65%
Annak köszönhető, kedves kérdező, hogy a gyakori közönségének nagyobbik része nem a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai közül kerül ki. Sajnos az az "átlag", amit itt látunk.
jún. 11. 07:19
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésed teljesen jogos! De a te kérdésed sem egy matyóhímzés! :)

"Szerinted minek köszönhető a gyakorikérdéseken feltett kérdések borzalmas nyelvtani színvonala?" például egy fokkal jobb.

A legtöbb ember egyébként nem beszél ilyen trehányul, csak nincs hozzászokva, hogy írásban fejezze ki magát. Próbál nagyon szabatos lenni, ezért aztán túlgondolja, túlkomplikálja.

Emellett viszont az is igaz, hogy az olyan pongyola nyelvhasználat, mint a "deviszont", meg a "-ba, -be" (-ban, -ben helyett) sokaknál pont azért kerül így írásba, mert szóban is így fejezi ki magát.

És ami nagyon bántó: az elváló igekötő a segédigéhez hosszábszva. Eltudom mondani, letudom írni... A hideg futkos a hátamon tőle, olyan ezt látni, mint a táblán végighúzott körmöket hallgatni. És ha szólsz érte, még ő van megsértve.

jún. 11. 08:41
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Huszonéve netezek aktívan, és egyszerűen ijesztő nézni a színvonal romlását. Ilyen hibák régen nem voltak, bármelyik kérdés "hejessen iró" kiíróját a halálba szekálták volna 20 évvel ezelőtt. Esélye nem lett volna felháborodni, úgy kiröhögték volna. Most pedig ha valakinek igénye van a normális helyesírásra, akkor azt lehordják mindenféle nyelvtannácinak.

"És ami nagyon bántó: az elváló igekötő a segédigéhez hosszábszva. Eltudom mondani, letudom írni... A hideg futkos a hátamon tőle, olyan ezt látni, mint a táblán végighúzott körmöket hallgatni." - Ennél jobban nem is lehetne megfogalmazni, ugyanezt érzem. Szó szerint fizikai fájdalmat érzek.

jún. 11. 09:01
 4/16 A kérdező kommentje:
#2 Pontosan mi is a baj a kérdéssel, miért nem matyóhímzés? Nem mintha példának szántam volna a szabatos fogalmazásra, de azért igyekeztem. Ha már itt tartunk, kisebb problémák nálad is akadnak :)
jún. 11. 09:08
 5/16 A kérdező kommentje:
Említettem, hogy a kisebb helyesírási hibákat hagyjuk. Sok kérdés egyszerűen érthetetlen, még ha a helyesírás többé-kevésbé jó is. Még a Facebookot és társait sem tudom okolni, bár talán nem ugyanazokat az oldalakat/csoportokat/embereket követjük.
jún. 11. 09:12
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
#4 Mi a baj a kérdéssel? A végén az a "nyelvtana" olyan sután hangzott, ennyi.
jún. 11. 10:23
 7/16 Szándékos Bendegúz ***** válasza:

Szerintem ez a folyamatosan romló iskolai oktatás következménye.

Én pótalkatrészekkel kereskedek.

Ugyanezt a romlást tapasztalom a megrendelőimnél.

jún. 12. 06:28
 8/16 anonim ***** válasza:

Nem korhoz, se nem végzetséghez kötném a "megbélyegzést".

Egyszerűen butácskábbak írnak ki kérdéseket sok esetben.

Sokszor elég magát a kérdést is elolvasni s tudod, hogy az illetőket nem az eszük miatt fogják elrabolni.

jún. 12. 13:08
 9/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Egyébként máskor a nyelvtanilag kifogástalan kérdés is kiveri nálam a biztosítékot, bár ez már más téma :)
jún. 12. 13:59
 10/16 anonim ***** válasza:

Magamon is észrevettem, hogy romlott a helyesírásom, mióta rengeteget internezezek. Gyerekkoromban főleg lektorált tartalmakat olvastam (könyvek, újságok, tankönyvek), így jobban rögzültek a helyesen írt szavak.

Manapság még az online újságok is hemzsegnek a hibáktól, az "újságírók" fele félig analfabéta, a lektorálás meg nulla.

A felhasználói tartalom meg... Hát.. tudjátok milyen. Ha milliószor azt látom, hogy muszály, akkor amikor le kell írnom, már elbizonytalnodom.

jún. 12. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!