Az idő előrehaladtával egyre szűkül az a társadalmi réteg, akik ezt az oldalt használják?
Kérdező!
Nem szűkül, hanem butul..!
Az internet elsőszámú szabálya: Ne etesd a trollt!
Tehát ezzel a mentalitással csak adod alájuk a lovat, bizonyítod nekik, hogy van értelme a tevékenységüknek, segítesz nekik elérni a céljukat...
Ha ránézel a 30 napos toplistára, nem egy fiókból havi 300-500 vagy akár 700 darab kérdést tolnak ki. Az csak a látszat, hogy nagy az aktivitás, miközben valaki egy kategóriát úgy tart el, hogy naponta 10-20 kérdést ír ki benne. A mennyiség a minőség rovására megy, így a sok semmitmondó álkérdésre a maradék aktív ember is már máshogy reagál.
Ha egy kategóriát aktívan figyelsz, észre fogod venni hogy minden nap menetrendszerűen megérkezik ugyanaz a témakör és kérdéstípus (minimálisan variált elemekkel), ugyanazok a provokátorok és kamukérdések, majd ezeket jobb esetben naponta törlik, a trolljait akár naponta tiltják, és másnap az egész ugyanúgy kezdődik elölről.
Mivel a trollok ellen nem tudnak semmit csinálni, és aktivitás felhajtó hatása is van, sokkal tovább és többet engednek meg nekik, mint ezelőtt. Ez viszont rontja a színvonalat, mert ha minden nap látsz 10 hasonló provokatív kérdést és azokra reagálsz, egy idő után a 11. hasonló (de ártatlan) kérdésre is hajlamosabb leszel ráförmedni.
+ extraként még nyári szünet is van, ami mindig a mélypontja az oldalnak a sok unatkozó gyerek szórakozása miatt, lásd:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__humor__123422..
Azt nem tudom, hogy milyen mértékben csökken vagy csökken-e egyáltalán az oldal forgalma, és nem is ez a lényeg, hanem az a lényeg, amit 3-as írt: a színvonalas és igényes válaszolók aránya valószínűleg csökken.
Én körülbelül 3 éve használom ezt az oldalt és az én szemszögemből nem sokat látok. (Különböző fázisok voltak nálam az oldal használatát illetően. A kezdetekben rangra mentem, és bevallom, a nagy sietségben nem kevésszer (félig tudatosan) kontárkodtam - ilyenek vagyunk. Aztán volt olyan időszak, amikor rengeteg kérdést tettem fel, amik érdekeltek (túlnyomó többségük tudományos témájúak voltak). A tudományos témában tényleg nagyon kevesen válaszolnak értelmesen, de aránylag mégis ez a legjobb. Még ezen időszak előtt Tömérdek számítógéppel és telefonnal kapcsolatos kérdést tettem fel (200-at biztosan, de könnyen lehet, hogy ennek a dupláját is). Aztán eljött az az idő is, amikor 1-1 kérdésre igen hosszasan válaszoltam. Ez az idő elmúlt, már egyáltalán nem látogatom az Emberek kategóriát. Túlságosan is sok időt és energiát igényelt, mert sokszor mélyen a másik helyzetébe kellett képzeljem magamat, ami megy nekem, de akkor is rendkívül megerőltető volt (én minőségi és nem csupán mennyiségi kérdéseket adok - ezért igényelt sok időt és energiát válaszolgatni). Aztán eljött az az idő, amikor más jellegű kérdésekben (Tudomanyok és Egyéb kategóriákban) rendkívül aktív lettem. 1,5 - 2,5 hónapja tart ez, bár már kezdek alább hagyni. Meg olyan idő is volt, amikor csak olvastam az értelmes, hossssszú válaszokat (a tudományok kategóriában). Elképesztő, hogy egyesek milyen tudományos ismeretekkel rendelkeznek!)
A kezdeti időkből nem sokat tudok leszűrni, mert akkor még kezdetleges volt az érzékelésem ezen a téren. Az elektronikai kérdésekre kapott válaszokból pedig azért nem tudok semmit se leszűrni, mert sokszor nincsenek benne egyedi megfogalmazások, amik miatt be lehetne valakit azonosítani (ugye a felhasználók többsége (mint én is vagyok) anonim), hanem az esetek többségében érzelmek és mindenféle kitérő nélkül, tárgyilagosan válaszolnak a kérdésekre. Az elgondolkoztató kérdésekre viszont egyedi logikájú (és nem rövid) válaszok érkeznek. És ezekből tényleg nagyon kevés van.
Valóban túlsúlyban vannak a szórakozott, igénytelen, pimasz, tiszteletlen és kötekedő emberek, de!: A tudományok kategóriában sokkal kisebb a nemkívánatos személyek aránya más kategóriákhoz viszonyítva. Ennek oka az, hogy kell egy bizonyos ismereti-, és értelmi szint, ami a szórakozott emberek túlnyomó részében nincsen meg, így érdemlegesen még trollkodni sem igazán tudnak. Az érdekeltségi körömből kifolyólag elég kevés nemkívánatos személlyel találkozok.
Az ostoba és igénytelen kérdések kb. 95%-át meg se nyitom. Az ostoba válaszolókat pedig lepontozom és gyakran szó nélkül (még egy szóközt se reagálok, és meg se említem - tehát úgy tekintem, mintha nem is írt volna) tovább megyek, még akkor is, ha a saját kérdésemre válaszolt. Az ostoba válaszolókat nem szoktam kijavítani, mert a tapasztalatom az, hogy nem fogadják el - ilyenkor pedig pocsékolnám az időmet. Ritka kivételek vannak, amikor úgy érzem, hogy erősen le kell szóljam azt, aki nem gyengén tévelyeg (holott a meggyőződése az, hogy helyes a látása). Ezt nem a tévelygő megjobbítása miatt teszem, hanem a többi ember (leginkább a kérdező) miatt.
4-essel egyetértek ebben: "azért, hogy az ilyen kérdést feltevők észre vegyék magukat" - bár én személy szerint nagyívben kerülöm az értelem-hiányos emberekkel való konfrontációkat.
Egyébként az internetnek nem az az első számú szabálya, hogy "Ne etesd a trollt!". A chat-eléseknek már lehet.
Lehet, hogy a kategória váltás javítana azon, hogy elkerüld a nemkívánatos személyeket. Vagy még az is, hogy jobban szűrd, hogy milyen kérdéseket nyitsz meg.
Híjj! Láttam ezt a kérdést 8-as, mikor feltették, de nem nyitottam meg, mert úgy gondoltam, hogy nem éri meg válaszolnom. Most viszont igen meglepődtem, hogy mit tartalmaz. A szórakozás alatt nem erre asszociáciáltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!