Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Miért van az itt a Gyakorin,...

Sandrisbp kérdése:

Miért van az itt a Gyakorin, hogy ha egy kérdésnél pl. a "nem hasznos" válaszok vezetnek valahány százalékkal, és adok rá egy "hasznos" választ, akkor az ábrán ahelyett, hogy csökkenne a "nem hasznos" százaléka, nőni fog???

Figyelt kérdés
Fordítva is ez a helyzet... el akarom mozdítani az eredményt valamerre a szavazatommal, szavazok, és erre pont ellenkezőleg mozdul el. Néha viszont átfordul. Nem értem, hogy működik az algoritmus.

2023. jún. 20. 15:09
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Mások is szavaznak.
2023. jún. 20. 15:43
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem igazán világos amit kérdezel. Én most direkt kipróbáltam ezt egy kérdésnél, pedig nem tükrözte a véleményemet.

Egy 21 %-on álló "nem hasznos" kérdésre nyomtam egy "hasznos" értékelést. Ennek következtében a jelzés elmozdult 40 %-ra, tehát az én értékelésem miatt a kérdés megítélése pozitív irányban elbillent.

Egyébként én úgy gondolom - bár ez közel sem biztos, hogy így van -, hogy ez függhet az értékelő (adott esetben Te) toplistán betöltött megítélésétől. Értem ez alatt, hogy Te hány %-ban adsz helyes válaszokat, illetve hogy mások megítélése szerint hány %-ban értékelsz helyesen. Ezeket az értékeket meg tudod nézni a "Toplistás helyezéseid"-ben.

2023. jún. 20. 15:44
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Meg kell nézni, hogy az értékelésed leadása előtt és után hány értékelés volt rajta. Akár pár másodperc alatt míg végigolvasod a válaszokat, mások is leadhatnak 1-2 értékelést, az oldal pedig nem valós időben frissül, csak ha újratöltöd a lapot. Azt hiszed és látod hogy +1 értékelés lett leadva általad, miközben lehet hogy a kérdés megnyitása és az értékelésed leadása között még 2-3 vagy több olyan értékelés érkezett, amivel a másik irányba tolódott az eredmény.
2023. jún. 20. 15:49
 4/8 A kérdező kommentje:

#2: én is írtam, hogy nem minden esetben van ez így, de elég sokszor. Van, amikor a válaszommal egyező irányban mozdul el a statisztika, de sokszor nem.

#1: ezt nyilván én is tudom, de nem hinném, hogy ez az ok. Elég valószínűtlen, hogy sokéves kérdésnél, amire nincs is sok válasz, főleg nem idénről, pont velem egy másodpercben szavazna valaki más is...

2023. jún. 20. 15:52
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Jól működik a válasz hasznosságát számoló algoritmus.

A szöveged alapján arra gondolok, hogy rosszul értelmezed a válasz hasznossági százalékát.

Úgy vélem, hogy nálad a „nem hasznos százaléka nőni fog” azt jelenti, hogy például piros körben 32%, te hasznosnak értékeled, és például 43%-ra módosul, ami szintén piros körben van. Ez nem azt jelenti, hogy a „nem hasznos” értéke 32%-ról 43%-ra nőtt; te úgy gondolod, hogy ez romlás, mert a ’negatív’ tartományban nőtt a számérték. A válasz hasznossági értéke egyetlen 0% - 100% tartományban van, ha kisebb lesz a százalék, akkor csökkent (romlott), ha nagyobb, akkor nőtt (javult) a válasz értéke; színtől függetlenül. Nincs külön nem hasznos százalék növekedés vagy csökkenés. A 0% - 49% tartományban levő válaszértékek piros körben vannak, az 50% - 100% tartományban levők zöld körben. Nem „átbillen”, ha például 43%-ról 51%-ra módosul, marad az egyetlen 0% - 100% tartományban, azon belül nőtt 43%-ról 51%-ra, csak a piros jelölésű tartományból zöld jelölésű tartományba került.

Arra nincs tippem, hogy mit jelenthet: ["nem hasznos" válaszok vezetnek valahány százalékkal].

┌ Az algoritmus úgy működik, hogy

• akkor jelenik meg egy válasznál érték %, ha az értékelők értékelési százalékainak összege legalább 125%.

• A %-ot súlyozott átlag számítással állapítják meg.

Értékek: „Hasznos” értékelés = 100%, „Félig-meddig hasznos” értékelés = 49%, „Nem hasznos” értékelés = 0%.

Súlytényezők: az értékelők beszámított értékelési százalékai. Ez vagy az értékelési százalékuk, vagy 1-4 jogosultsági szint esetén abból adott felső határ. (Például, 4. jogosultsági szint esetén a felső határ 75%. Az ilyen szinten levőnek, ha 75% feletti az értékelési százaléka, akkor 75% jelenik meg és számítódik súlytényezőként, egyébként a tényleges érték.)

Itt látható néhány utánaszámolás. Mivel jók, és még nem találtam nem jót, az eddig jutás során is jónak kellett lenniük a mutatott százalékoknak: [link] ─┘

2023. jún. 20. 18:29
 6/8 A kérdező kommentje:
#5-ös, nagyon köszönöm, most már értem!!! Helyesen gondoltad, én azt hittem, hogy a piros körben lévő % mindig azt jelenti, hogy az értékelések hány %-a adott "nem hasznos"-t.
2023. jún. 20. 20:15
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem, összesítést jelöl.
2023. jún. 20. 23:48
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Amióta megnyitottad az oldalt, szavazott valaki, de csak akkor frissül a válaszok mellett az értékelés, ha te is szavazol.
2023. jún. 23. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!