A fel vagy lepontozást miért használják sokan szubjektív szempontok szerint?
Jól gondolod.
Bizony nagyon sokszor lepontozzák azt, aki esetleg nem ért egyet a többi válaszolóval, viszont a válasza nagyszerű csak egy másik szemszögből közelítette meg azt.
Már eleve a legtöbb válasz releváns a kérdéshez. De ez önmagában nem jelent semmit. Attól még hogy egy válasz kapcsolódik a kérdéshez, tartalmazhat hülyeségeket is, amik nem hasznosak.
Lényeg a lényeg: a pontozás nem a relevanciát hivatott értékelni, hanem a válasz hasznosságának mértékét.
A hasznosságot pedig nyilván mindenki szubjektíven ítéli meg, a saját erkölcsi értékrendjéhez, illetve tudásához mérten.
Mindenki a saját véleményét tartja igaznak, és elfogadhatónak, és a kérdező számára hasznosnak, ezért ha ettől eltérőt olvas, akkor azt lepontozza.
Ez fel/le pontozás, szerintem, már önmagában kizárja az objektivitás lehetőségét.
*kieg.:
Persze ha valaki egy ilyen kérdésre azt válaszolja, hogy "krumplistészta", akkor az a válasz nem hasznos, mert a kérdező nem tudhatta meg belőle a választ a kérdésére. De egy igenből vagy nemből megtudhatta, így mindkét válasz ugyan úgy hasznos. Csak sokan totál gyerekesek, és nem képesek megérteni, hogy nem az van odaírva, hogy "tetszett ez a válasz?" hanem az, hogy "hasznos volt számodra ez a válasz?"
Mert nekem így tetszik. :)
Komolyra fordítva a szót, én is azért vagyok 65%-on, mert túl sok "véleményes" témába folytam bele. Valóban nem erről kellene szólnia, de mivel ez a leggyakoribb hozzáállás, ezért a megoldás az, ha csak praktikus kérdésekhez szólsz hozzá. Ott azért többnyire reális az értékelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!