Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » A kérdés- és kommentszerkeszté...

A kérdés- és kommentszerkesztési opciót azzal az indokkal nem vezetik be, hogy a trollok visszaélnének vele. És ha csak pár percig lehetne szerkeszteni?

Figyelt kérdés
Például az SG-n is úgy működik, hogy 5 percig szerkeszthető a komment. De nem is lenne muszáj ennyi. Mondjuk, hogy 3 percig lehetne szerkeszteni a kérdést vagy a kommentet. Ennyi idő alatt nem igazán tudnának a trollok trollkodni, hisz jóllehet még válasz sem érkezne. Szerintetek?

2021. okt. 2. 10:12
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
79%

Annál a Gy.K.-nél, amit én használok, korlátlan idő van a szerkesztésre. Igaz, hogy az elküldés gombra kattintás előtt, de vannak korlátaim: 1 perccel, 3 perccel, 5 perccel később sem leszek figyelmesebb, okosabb.

Ha elküldök egy postai képeslapot, levelet, azután sem szaladgálok és javítgatom a postai továbbítás közben.

Ha valakinek a lábára lépek, akkor sincs olyan, hogy bocsánat, időt kérek, és: na, ugye, hogy a következő 1 percben, 3 percben, 5 percben nem léptem a lábára? Pedig ez komolyabb ügy, minthogy kimaradt, egy betű, vagy írásjel, vagy nem odavaló került oda. (Persze, az igazság az, hogy nem kimaradt, hanem én hagytam ki, nem odakerült, hanem én írtam oda.)

Bőven van tartalék a nyelvben a megértéshez; hiányosságok, hibák esetén is könnyedén megérthető az írott szöveg.

Nem életműveket írok, hanem egyszerű válaszokat. Nem olvasgatom, és így nem keletkezik javítási ingerem sem. Olvassa, aki akarja, és elégedjen meg azzal, amit lát. Ha nem, én akkor sem akarok változtatni rajta.

Nem akarok javítgatással jobbnak, figyelmesebbnek, okosabbnak mutatkozni, mint vagyok; nem várom el, hogy erre a csalásra mások bonyodalmas lehetőséget teremtsenek. Úgy van, mint az indián történetekben: Uff!, azaz, szóltam és befejeztem; és elküldöm.

2021. okt. 2. 20:31
 12/24 A kérdező kommentje:

11: Most meg akarod mondani a frankót. De ettől még tény, hogy a mindennapi élet és egy netes platform ilyen szempontból teljesen más tészta. Egy balesetet nem tudsz visszacsinálni, míg egy elírást vagy szövegkihagyást igen. És a kettő finoman szólva nem egy kategória. És itt megint meg kell kérdeznem, hogy akkor más oldalakon miért van szerkesztési lehetőség?

Lehet amúgy olyan helyzet, hogy valakinek gyorsan kell a válasz, mert valami probléma történt. Így gépelés közben akaratlanul is hibákat vét. Most akkor ennyi erővel, mielőtt elküldök egy kérdést vagy kommentet, előtte óra hosszákig tartogassam piszkozatként, hátha eszembe jut még valami? Természetes emberi tulajdonság, hogy csak utána ugrik be. Mint amikor utazol valahova, készülődéskor és indulás előtt százszor is átpörgeted magadban, hogy mindent elraktál-e, de aztán már csak mikor úton vagy, jut eszedbe, hogy valami mégis otthonmaradt.

2021. okt. 4. 10:25
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Elbeszéltek egymás mellett. Csak annyiról van szó, hogy ha visszaolvasod azt amit előtte leírtál, rögtön javítani tudod a hibákat, és nem fogsz utána szorongani, hogy 'jaj, elírtam egy szót, felcseréltem két betűt'.

Ha pedig további gondolatokat akarsz a válasz beküldése után is írni, szabadon megteheted akár 5db kommentig is. Eddig enged a floodszűrő erre, azaz egymás után 5 választ tudsz írni anélkül, hogy a rendszer blokkolna a további beküldést. Ennyi válaszon belül pedig valószínűleg ki bírod nyögni, amit szeretnél.

"mielőtt elküldök egy kérdést vagy kommentet, előtte óra hosszákig tartogassam piszkozatként, hátha eszembe jut még valami? "

Ez egy túldramatizált kiforgatása az érveknek. Az, hogy átgondolod válasz közben vagy beküldés előtt a mondanivalódat, nem gátol meg abban hogy megírj és beküldj egy választ azonnal.

Nem jellemző hogy itt valakinek annyira gyorsan kellene választ kapnia, hogy minden perc számít, és emiatt ne lehetne még fél percet rászánnod arra, hogy visszaolvasd mit írtál le. Nem ide írnak az emberek életveszély és vészhelyzet közben, ahogy kommentverseny sincs, hogy csak az első jó válasz nyert.

2021. okt. 4. 10:34
 14/24 A kérdező kommentje:
13: De akkor más oldalakon miért van szerkesztési lehetőség? Amit a 4-es leírt, avval egyetértek. De ebből a perspektívából nézve, amit most te írsz (Beküldés előtt ellenőrízni kell a helyesírást. Plusz tartalmat pedig utólag is hozzáadhatsz kommentben.), akkor ott is fölösleges, nem? Nem is tudom. Velem volt már, hogy a Youtube-on a videóhóz írtam valamit. Majd utána még háromszor is eszembe jutottak további gondolatok, amiket végül beleszerkesztettem. Valahogy nem bántam, hogy megtehetem, ahelyett, hogy még három plusz kommentet kellene írnom.
2021. okt. 4. 10:58
 15/24 A kérdező kommentje:

a videóhóz=egy videóhoz

Na, ezt is most milyen jó lett volna, ha egyszerűen át tudom szerkeszteni. :)

2021. okt. 4. 10:59
 16/24 anonim ***** válasza:
84%
Elolvastad a kommentet beküldés előtt? Nyilván nem, hiszen a saját hibádnak ezek szerint nem te vagy a felelőse, hanem a weboldal ami nem teszi lehetővé a szerkesztést. Itt van élesben a módszer kipróbálásának lehetősége, mégsem élsz vele. Pedig saját magadat tudnád kontrollálni, hogy ne utólag kelljen szabadkozni az elírás miatt.
2021. okt. 4. 11:03
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

A mai ember mindent úgy próbál alakítani, hogy semmi felelősség ne legyen, és ne kelljen gondolkodni.

Ezzel együtt én is támogatnám a szerkesztést.

2021. okt. 4. 11:36
 18/24 anonim ***** válasza:
52%
Olyan is lehetne, hogy a kérdés leírásának szövegében egy vonallal elválasztva lenne egy mező, hogy "szerkesztés". Oda utólag be lehetne írni a javításokat (na nem kihagyott ékezeteket, hanem ha pl. számot írtak el, vagy értelmetlen lett a mondat). Esetleg kiegészítéseket - amiket most külön válasz formájában teszünk hozzá. Azt viszont akár egy oldallal később is írhatjuk, ha akkor jut eszünkbe; de azt a válaszolók csak egy töredéke olvassa el, nem úgy, mint a kérdést.
2021. okt. 5. 18:19
 19/24 anonim válasza:
37%
Szerintem is gagyi hogy nem lehet utólag legalább pár percig szerkeszteni. Hiába olvasod át küldés előtt ha a fejedben ott a szöveg, akkor baromira nem veszed észre az elgépeléseket
2021. okt. 19. 17:07
 20/24 anonim ***** válasza:
84%

#2-nek van igaza. El kell olvasni, ki kell javítani, ennyike.

Ha az ember maga nagyjából bolondbiztos, akkor az oldal nem kell, hogy az legyen.

És minek is dogozna más helyetted?

2022. jan. 5. 20:38
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!