Miért 51% a válaszom hasznossága mikor az értékelések százalékának az átlaga 82%?
Azok a százalékok az értékelők szintjét/hasznosságát jelentik (nem tudom, hogy pontosan hogyan számolják, de az az ő "számuk"). Ha piros körben van pl. a 85%-os értékelő, akkor ő nem érezte hasznosnak a válaszodat. Ha szürkében, akkor félig, ha pedig zöldben, akkor teljesen hasznosnak tartotta. Minél magasabb valakinek a százaléka, annál inkább beleszámít a szavazata a válaszod értékelésébe.
Jelen esetben tehát lehet, hogy két válaszoló hasznosnak, kettő pedig nem hasznosnak tartotta a válaszodat, aminek az átlaga 50% körül lesz.
Előző vagyok. Az oldal leírásában ezt a hivatalos magyarázatot találtam, ez hátha érthetőbb, mint az enyém:
"Ha egy válaszra elég értékelés érkezett, megjelenítjük mellette annak hasznossági százalékát.
Minden felhasználó a jogosultsági szintje és az értékelései alapján egy értékelési százalékot kap. Ez annál magasabb, minél több hasznos választ értékel hasznosnak és nem hasznos választ nem hasznosnak. Minél magasabb egy felhasználó értékelési százaléka, értékelése annál nagyobb súllyal számít bele egy-egy válasz hasznosságának megállapításába. Az értékelési százalékok minden éjjel újraszámolódnak, így változhatnak időnként.
A hasznossági százalékra kattintva részletesen megnézheted, milyen értékelésekből állt össze az adott százalék. A zöldek hasznosra, a szürkék félig hasznosra, a pirosak pedig nem hasznosra értékelték a választ."
Hát, ez a szépsége a válaszok értékelhetőségének. Időnként nagyon jól jön ez a funkció, de mindig akadnak trollok, akik az objektíve helyes válaszokat is képesek lepontozni, mert nekik nem tetszik. A szubjektívebb válaszokról nem is beszélve...
Megkérdezhetem, hogy milyen jellegű válaszodra kaptál ennyire megosztó értékelést?
Ennél a kérdésnél válaszoltam, 7-es válaszadó voltam:
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..
Sajnos itt a gyakorin legalább 90% úgy bánik, legalábbis amiket leírnak erre lehet következtetni a gyerekükkel ahogy én a kutyámmal nem bénnék. És ha ellenkező a véleményed, vagy a gyerek pártjára állsz egyből lepontoznak.
Ezt nagyon rosszul tudod kérdező.
Ha értékelsz, magad is tapasztalhatod, hogy nem tudod bármiféle százalékkal értékelni, csak háromféle jelölést tehetsz: hasznos (100%-ot ér), félig-meddig hasznos (50%-ot ér); nem hasznos (0%-ot ér).
Ha kibontasz egy értékelést, akkor a hasznosnak értékelések zöld körösek, a félig-meddig hasznosnak értékelések szürke körösek, a nem hasznosnak értékelések piros körösek.
A körökben a százalékok nem azt mutatják, hogy hány százalékosnak értékelte egy-egy felhasználó (ilyet nem is tud tenni), hanem hogy neki mennyi az értékelési százaléka. Az értékelési százalék abból adódik, ha más válaszát értékeli. Ha egy összességében nem hasznosnak értékelt választ (piros körben 0%-49%) nem hasznosnak, illetve, ha egy összességében hasznosnak értékelt választ (zöld körben 50%-100%) hasznosnak értékel, az javítja az értékelési százalékát, a fordított esetek, rontják.
Tehát a körök színei mutatják, hogy milyennek értékelték a választ, a bennük levő százalékok pedig azt, hogy az értékelőnek mennyi az értékelési százaléka. (Pontosabban, megjelenhet kisebb érték, mint a valódi, mert a jogosultsági szintek felső határt szabnak.)
Ez azért számít, mert ezek szerint súlyozott átlagot számolnak. Emiatt a magasabb értékelési százalékúak értékelése többet ér.
Ha pl. ketten értékelnek egy kérdést, egy 82%-os értékelési százalékú hasznosnak, egy 30% értékelési százalékú nem hasznosnak, akkor bár egy hasznos, és egy nem hasznos értékelés történt, mégsem 50% jelenik meg a válasznál, hanem 73%.
((82*100)+(30*0))/(82+30)=73,2143 → 73%. A lényegesen magasabb értékelési százalékú értékelése erőteljesen mutatkozik meg az eredményben.
A kérdésednél a színeket nem soroltad fel, ezért megnéztem.
Elsőként egy 82% értékelési százalékú értékelte hasznosnak (zöld kör), utána egy 72%-os nem hasznosnak (piros kör), utána egy 85%-os hasznosnak (zöld kör), majd egy 88%-os nem hasznosnak (piros kör).
Ez ((82*100)+(85*100)+(72*0)+(88*0))/(82+72+85+88)=51,0703 → 51%
Azt írtad, hogy ennyi volt; rendben volt.
Szépen kiegyensúlyozták egymást. Egyébként, két hasznosnak és két nem hasznosnak értékelés akkor is 50% lenne, ha nem lenne súlyozás, nem számítana az értékelők értékelési százaléka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!