Téged is zavarnak a biciklisek?
#8 > Nekem speciel annyi a bajom velük, hogy mikor VAN kijelölt bicikli út, AKKOR IS a járdán közlekednek
Sokszor ugye az a helyzet, hogy az autósok sem közlekednek szabályosan. Ilyen esetben kerékpáros megítélheti úgy a helyzetet, hogy a bicikliúton való közlekedés elég veszélyes ahhoz, hogy ő azt közlekedésre alkalmatlannak minősítse. (Bár ez eléggé gumiszabály.) Ilyenkor a kerékpáros mehet a járdán, de csak – az előbb rosszul írtam – 10 km/h sebességgel, a gyalogos forgalmat nem zavarva.
> és elvárják, hogy félre állj, de ha megteszed, sem köszönik meg
Nem várhatják el. Vagy maximum annyira, amennyire egy gyalogos elvárhatja. Ha te mész azon a járdán, a kerékpáros nem zavarhat meg a közlekedésben. Nyilván megkérdhet, hogy nem tudnád-e elengedni, de elvárni nem várhatja el. Akkor sem, ha jogszabálysértés miatt kényszerül a járdára, mert az egyik jogszabálysértés nem jogosít fel egy másik megszegésére. (Mondjuk én amíg bicikliztem, ilyenkor vagy más útvonalat választottam, vagy a járdán inkább leszálltam a bicikliről.)
De attól, hogy van ilyen jogszabálysértés is, az még nem teszi jogossá mások jogszabálysértését (legyen szó autósról, gyalogosról, kerékpárosról), tehát a kérdező kérdése szempontjából ez eléggé irreleváns.
> Én még úgy tudom, ha nincs kijelölt bicikli út/sáv, akkor az úttest szélén kellene hajtaniuk. Mikor tiniként bicikliztem, én is így tettem, pedig féltem a kocsiktól, de ez volt a szabály. Manapság már másképp van?
Kikerestem, a jogszabály pontosan ezt írja:
„54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
[…]
(7) Tilos
a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;”
Tehát a kerékpáros, ha nincs kerékpárút, vagy sáv, és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, akkor mehet a járdán, csak éppen nem zavarhatja a gyalogos forgalmat, minden gyalogossal való kontaktusnál neki kell elsőbbséget adnia.
Rendben sü(másik sü nélkül) meggyőztél, sőt!
Istenkirálycsászár vagy, de komolyan, ha te valóban létezel!
Annyit még hozzá tennék, hogy a szabályokat is emberek hozták létre, tehát lehet benne hiba és nem lehet egy szabályt egységesen ráhúzni mindenre, mert az úgy be nem tartható!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!