Rajzoltam egy saját térképet saját kontinensekkel, hogy tudom a földrészek területét kiszámítani?
Egy térképet rajzoltam, van rajta 6-7 kontinens, szigetek stb.. Matekból nem vagyok vmi zseni sőt örülök ha megértettem egy két dolgot és emlékszek valamire.
Tegyük fel ez a térkép egy olyan bolygót ábrázol amekkora a Föld (510,100,000km2). Ebből az adatból hogy bírnám kiszámolni x földrész területét? Ugyanaz mintha a Föld lenne csak más kontinensekkel.
Lehet én vagyok ennyire retardált, de nem nagyon megy.
Bescanneltem a képet, vagyis lefotóztam a telefonommal, van egy app ami kifehérítette, effektezte stb és így mintha be lenne scannelve
A kép 3019x2097es felbontású.
A földrész amit kijelöltem, és aminek a területét szeretném kiszámolni az 95x127es felbontású, ugye egy téglalap formába berakva.
Először is úgy próbáltam, hogy 95*127 = 12065
és aztán 510,100,000/12065 = 42 279
és rájöttem hogy ez k*** nagy baromság
később úgy próbáltam, hogy 95 * 127 = 12065
és 3019*2097 = 6330843
aztán 6,330,843/12,065 = 524,72
majd 510,100,000/525 = 971,619 "km2"
de ez így annyira valósnak nekem nem tűnik, mert az elképzelt földrészem ugye az kisebb mint Törökország (780 ezer km2)
kicsit retardált vagyok a matekhoz bocsi xd
"95x127es felbontású, ugye egy téglalap formába berakva."
Van "okos" kijelölés is benne, amivel könnyen olyan kijelölést lehet csinálni ami követi a földrész vonalát, így nem kell téglalappal számolni mert az amúgy se lenne pontos. Ha ez megvan, akkor alul (Photoshop CC-nél) Méretnapló->Méretek rögzítése. Ott ki fogja írni a pontos területet.
A többit már jól számoltad ki, egy 3019x2097-es képen egy 95x127 rész tényleg elég pici. Ügyeltél arra, hogy a kép mérete pont akkora legyen mint az általad rajzolt Földé? Vagyis 3019x2097-esnek kell lennie az egész térképednek, a kép határán kell lennie a térkép határának is.
Illetve még az is kérdés lehet, hogy jól rajzoltad meg a térképet? Mert ugye nem egy téglalapnak kell lennie, ha a valós Földet kiterítenéd akkor az sem egy téglalap alakú térképet adna. Ha simán téglalapnak rajzoltad az se baj, lehet számítással korrigálni a méretét. Mondjuk hogy 2097 pixel magas a térkép. Ha ebből kellene hajtogatni egy gömböt (ami lehetetlen) akkor első lépés lenne hogy fent és lent "be kellene hajtani" a lapot, tehát a 2097 pixel az a gömb kerületének a felét adná ki. Vagyis a gömb kerülete 4194px. Ebből a sugara 667,5px. Így a felülete: 5598955px, ami mint látszik kisebb mint a kiszámolt 6330843px. Tehát ha simán téglalapnak rajzoltad a térképet akkor ezzel az 5598955-s értékkel kellene ezentúl számolni, ekkora a korrigált térkép teljes mérete pixelben.
"Térképkészítésre a következő szoftvertípusok alkalmasak: CAD programok, térinformatikai programok, általános célú grafikus programok és speciális térképészeti programok."
Azt is meg kell határozni hozzá, hogy 1 pixel az hány négyzetméter, mert a pixellel semmit se tudsz kezdeni. Gondolom.
Kellene hozzá a bolygó kerülete méterben és, hogy ez a kerület hány pixel, (az meg a térkép pixeleiből adott). Ebből meg lehet határozni azt, hogy 1 pixel az hány négyzetméter és érdemes a teljes tizedes törteket nem lekerekínetni.
Lehetne más felbontása is a térképnek, ami más pixelszámot adna ki, közben ugyanaz a kontinens van rajta. Tehát kell az is, hogy 1 pixel az hány négyzetméter, illetve méter x méter.
Egyébként a pixeles meghatározás tényleg jó.
Fogsz egy pausz papírt, és rárajzolod a bolygód hosszúsági és szélességi köreit Mercator vetületben (úgyis abban rajzoltad a kontinenseidet: ez ugyan nem területtartó, de sebaj).
Tehát egyszerűbben: négyzethálót rajzolsz egy pausz papírra, a térképre teszed, és megszámolod, mennyi nyégyzetet foglalnak el a kontinenseid. A tört négyzeteket megsaccolod. Kiszámolod, egy négyzet mekkora területű (azaz elosztod a bolygó felszínét a négyzetek számával) é ezt a területet a kontinensenkénti területtel visszaszorozva megkapod a kontinenseid területeit.
Ez az egyik számítógép előtti módszer.
A másik: planimétert kell használni, de kétlem, hogy érdemes lenne venni egyet csak a játékhoz, és megtanulni használatát.
A két utolsó ötlet teljesen jó. Elkezded lefedni négyzetekkel, számolsz egy legkisebb lefedő és egy legnagyobb kitöltő alakzatot ezekből a négyzetekből, aztán elkezded finomítani a felosztást. Ha kellően pontossá válik, megállsz és örülsz.
Gömbön kicsit tréfásabb, ott figyelembe kell venni a szélességi és hosszúsági szögeket, abból jön ki egy-egy négyzet területe, ezt meglehetősen vicces számolgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!