Egy Étlapos étteremben, hogy készül elő a szakács a napjaira? Hogy készülnek el a kaják rövid idő alatt? Van alapanyag ami készen van a hűtőben?
Az ételek jó részét nem kell percre pontosan frissen késziteni (fözelékek, zöldségköretek, szaftos húsok, fasirtfélék, köretek nagy része stb), ezeket reggel elkészítik és tálalásig melegen tartják vagy az utosló fázist csinálják csak tálalás elött.
A frissen készített zöldségfélékhez (pl saláták) a hozzávalókat nyitás elött elökészítik, mossoak, darabolják, rendeléskor csak pár perc az elkészítés.
A frissen készülö ételek (rántott hús, sült krumpli) szintén elökészítve - hús panirozva, krumpli darabolva, elösütve - vár a rendelésre, kb 5-10 perc alatt tálalásra kész.
Magyarul, amennyire lehet, elökészítenek mindent, rendeléskor csak pár utolsó fázis az, amit meg kell csinálni.
Elsőhöz:
Szakács ismerősömnek mondom, hogy azért azt megnézném, hogy egy autentikus sóletet Gordon Ramsay hogy küld ki negyed óra alatt, mire azt felelte simán. (Ti. ennek rendesen egy nap az átfutási ideje).
Egyébként a szakmának egyik izgalmas szépsége, hogy nem csak főzni kell tudni, hanem tervezni is.
Az előkészített dolgok egy részét el lehet tenni másnapra, de nem mindent. Ha nem fogy el, akkor egy rendes konyhán kidobásra kerül.
Ha meg kevésnek bizonyul, akkor vagy nap közben kell pótolni, vagy lehúzni az étlapról. Ez nem elegáns megoldás, egy szint felett megengedhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!