Hogyan lehet megoldani egy élőzenés koncertet az énekes playback-jével? (Többi lent)
Gondolok itt pl Michael Jackson legtöbb koncerrtjére, ahol a zenekar élőben játszott, viszont, Michael hangja playback volt...
Főleg, mikor Michael énekelt, csak a háttér-vokál volt playback. Olyan esetekben hogyan lehet olyan tized-másodperc pontosan játszani a zenekarnak?
A mi énekesünkkel nehezebb!
Mikor unja a dalt akkor begyorsít,mikor bulisabb kedve van akkor díszitgeti a dallamot.
Egy igazi zenész tud igazodni a másikhoz.
Volt egy érdekes sztori (már ha igaz) A Boney M. csapattal. Prágában a koncerten az egyik csaj pofára esett. Esés és feltápászkodás közben a hangja ment tovább. Botrány lett belőle, mert élőnek volt eladva a műsor (A playback nem is volt annyira gyakori akkor még).
A gépi hangot könnyebb követni, de unalmasabb. Ugyanazt a tempót kell tartani, ami a felvételen van, s mindig ugyanazt. Nehezebb dolga van az énekesnek, mert neki meg a szájmozgásban kell szinkronban lennie. Ha van óriáskivetítő, amire felnyomják a képét, ott elég kínos tud lenni, ha csukott szájjal jön ki a hang.
Nem tudom hogyan csinálják pontosan. De azt tudom, hogy a stúdiófelvételeken minden hangszert külön-külön vesznek fel, hogy utána össze tudják az egyes hangszerek hangerejét hangolni, különböző effektekkel ellátni. (Bár nem vagyok hangmérnök, de ismerek egy hangstúdióban dolgozó embert, csináltak olyan CD-t, ahol a zenét játszó különböző zenészek soha nem találkoztak együtt a stúdióban.)
Ezeket a már összehangolt, összeszerkesztett sávokat szinkronban lejátszani nem nehéz. A playbacknél úgy tudom elképzelni, hogy a dobos fülhallgatóval hallja a gitárost, a szintist meg az énekest, a gitáros a dobost, szintist és az énekest stb… Tehát mindenki hallja magán kívül az összes többi hangzást, de felvételről, mint ahogy élő zenénél is hallaná. Így a hangszerek élő hangjai szinkronban lesznek egymással is, meg az felvett énekhanggal is. Kifelé meg a hangszerek élő hangját és a felvétel énekhangját keverik össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!