Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Valaki elmagyarázná, miért...

Valaki elmagyarázná, miért kerülnek régi pengők százezrekbe, milliókba a Vaterán?

Figyelt kérdés
A vatera főoldalán reklámoztak ilyen régi pénznemeket, úgyhogy rákerestem hogy 'pengő', és kiadott egy csomó licitet, rengetegen százreket licitelnek régi pénznemekre, van ami fix áron három millióért van fenn. Ennek meg mi értelme van??
2019. jan. 29. 11:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ne racionális értelmet keress!

Sok ember gyűjt valamit. Van aki bélyegeket, van, aki régi érméket, bankjegyeket, festményeket, régi használati tárgyakat vagy nőket (ez a legmacerásabb :-) )

Van, aki megmarad a hobbi szinten, kis beruházással. Lásd sörös doboz, szalvéta, üres italos palack, és így tovább.

A tehetős emberek körében ha úgy tetszik iparággá vált. Nem a birtoklásvágy az egyedüli, de jó befektetés is. Egy festménynél ez elég könnyen belátható, egy vacak bélyegnél, ami el is van rontva, már nem annyira kézenfekvő.

Ami ezen a piacon értékmérő az az egyediség. Amikor valaki milliókat ad egy egypengősért azért nem csak a kufárkodás a fontos. Hogy majd fél év múltával eladja kétszer ennyiért.

Történelmet is vásárol.

Vannak, akik látatlanul töltenek ki lottószelvényt. Meg se nézik, milyen meccsek vannak, csak ikszelnek. Mások órákat töltenek egy szelvénnyel, s a mindennapjaik része is a foci.

Így van ez a gyűjtőkkel is. Nem úgy vesz, hogy elmegy egy aukcióra Piroska bácsi, lecsap valamire, s kész. A napjait kitölti az ismeretek megszerzése.

Tudja, mikortól volt ilyen pénz, s meddig. Tudja hogyan néztek ki, mennyi a súlya, miből van. Mennyi került forgalomban, mikor és hogyan tűnt el.

Közben ki uralkodott, ki volt meghatározó személyiség, milyen történelmi események zajlottak.

Az érme ennek a kornak megtestesülése, s örömöt jelent számára, hogy már csak ő az egyedüli, akinek van ilyen.

2019. jan. 29. 12:44
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Leegyszerűsítve:

Minél kevesebb készült valamiből, annál értékesebb lehet az utókor számára. Az a pengő nem azért drága, mert pengő, hanem mert olyan tulajdonságokkal bír az adott darab, amiből csak kevés azonos létezik. Egészen apró differencia is lehet, ami a laikusnak fel sem tűnik. De a gyűjtők ezekre vannak rákattanva. A kereslet-kínálat elve alapján pedig beárazódnak ezek a dolgok. A laikus ott téved, hogy azt hiszi: a pengő csupán a pengősége okán drága.Tehát ha neki van valamilyen pengője, akkor azt hiszi, hogy ő is valami "szent grál" birtokában van, és abba a hamis illúzióba kerül, hogy majd ő is jó pénzt szakít. De valójában az ő birtokában lévő darab jó eséllyel egy teljesen értéktelen darab, mert rengeteg ugyanolyan darab forog a piacon. Sok ilyen kérdést láttam már ezen az oldalon. A kérdező megmutatja a birtokában lévő darabot, a válaszoló rákeres a neten, és kiderül, hogy a Vaterán 200 forintért megvehető egy ugyanolyan.

A nagy számok törvénye alapján minimális az esély, hogy neked pont egy ritka, több milliót érő darab van a birtokodban. Ahogy egy lottószelvény kitöltése sem garancia semmire, mert annyi a lehetséges kimenetelek száma.

2019. jan. 29. 12:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Nekem van néhány ilyen ritka 100 pengőm :-) Görögországban megmutattam egy gyűjtőnek és azonnal adott volna érte nyolcvanezret még 98-ban. De nem adtam el mert nekem többet ér...
2019. márc. 24. 05:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!