Az alma hogy puhítja meg a tésztát?
Ma anya és a tesóm mézeskalácsot csináltak. Mikor elkészültek anya egy dobozba rakta egy fél almával. Hát meg is kérdeztem, hogy az minek oda, mert ugye ha sütésről/főzésről van szó, én messze kerülöm a konyhát.
Azt mondta azért, mert hogy az megpuhítja a mézeskalácsot.
Azután megkérdeztem tőle, hogy azt meg hogy a csudába csinálja az alma, de ő sem tudta.
(Igen, kellett a felvezető történet!)
Ha egy almát teszel pl. az éretlen banánok mellé, sokkal gyorsabban megpuhulnak, mint maguktól.
Arra gondolok, hogy a felvágott alma leve valami hasonló kémiai hatást vált ki a tésztában levő lisztből is, ezért puhul meg a tészta.
Ez persze nem egy tudományos magyarázat, de valaki, aki okosabb nálam, talán azt is tud adni.
Szia!
Véleményem szerint a leszedett - továbbra is anyagcserét folytató - almából kiáramló, gáz halmazállapotú etilén okozhatja ezt. :)
Az etilénről - illetve, hogy mi termeli még az almán kívül - itt:
Úgy, hogy kipárolog belőle a nedvességtartalma, ami a doboz légteréből aztán bejut a mézeskalácsba, és az ettől megpuhul.
Úgy is működik a trükk, ha nincs kéznél alma, hogy egy sima vizes konyhai törlőkendőt teszünk valami kis tálkába, ezt bele a dobozba a mézeskalácsok közé, dobozfedelet rá, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!