A számológépem csak 80! -ig számol, miért?
Kettő számológépen is kipróbáltam itthon, és mindkettő csak addig számol, magántanárom v tanárom nincs akitől meg tudnám kérdezni.KÖszi a válaszokat!
Ill ha valaki tudja a választ, segítene, a faktoriális számolósában számológépen?
Akkor 80 után mindig manuálisan kell kiszámolni, vagy csak egy jobb gép kéne?
A legtöbb számológép csak bizonoys hosszúságú számokkal tud számolni. Például a 81! nagyjából 10^120, ami olyan nevetségesen nagy szám, hogy 10-es számrendszerben felírva 120 jegy hosszú lenne. Ez egyszerűen több, mint amennyi a számológép korlátozott memóriájába befér, de számítógéppel könnyedén ki tudod számolni.
Manuálisan természetesen nagyon könnyű kiszámolni a következő fakrotiálist, a definícióból adódóan: n!=(n-1)!*n.
Csak egy példa, hogy mennyire nagy szám valójában a 10^120: Az ismert univerzum összes atomjának száma nagyjából 10^82-re becsült nagyságrendileg. Ennél a 10^120 kb millárdszor milliárdszor milliárdszor milliárdszor nagyobb.
Még esetleg annyi, hgoy tudnál egy példát írni, hogyan lehet kiszámolni akkor munaálisan?
Pl naked volt egy olyan valószínűségszamításos feladat amiben 140! és 136! szerepeltek, esetleg le tudnád írni, hogy ilyenkor mi a teendő velük?nemigazán értem mit jelent az a csillag amit írtál, és a matekoázis sem magyarázza el, hgoya hogyan kéne....azt hiszem....Kösziiiii!!!
*=szorzásjel
A számológép egész egyszerűen túlcsordul ilyenkor, műveletvégző egysége megadott nagyságú számokkal tud csak számolni, ez a processzorától függ. (Excel például tovább tudja.)
Sok feladatnál kiejtik egymást a szorzatok utolsó tényezői. Vagy pl sok feladatnál, ahol kombinációkkal kell számolni a számológép ki tudja számolni egyszerűsítéssel a képleteket. Pl.: (90 5) a számológépen "90C5", hiába a 90!-t nem tudja kiszámolni, itt a nevezőben "85!"-sal oszt, tehát a számlálóban, csak 90*89*88*87*86 marad, ami már nem egy olyan hatalmas szám.
Köszi a vlaszokat!
Igaz, tényleg csak 69-ig számol, csak tippeltem, h 80 a szám, mert egy valami 90! es feladat volt, és előtte. meg szerintem pont valami 69! szóval bocsi, csak tippeltem h 80 :(( lebuktam, hogy még redesen le sem csekkoltam, csak hirtelen felindulásból kiírtam a kérdést :,,(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!