A diakszövetkezetnek van joga fizetési felszólítást küldeni nekem?
> A diakszövetkezetnek van joga fizetési felszólítást küldeni nekem?
Felszólítást küldeni bárkinek van joga. Nekem is jogom van felszólítást küldeni neked, hogy fizess nekem 5000 Ft-ot. Hogy a követelés jogos-e? Anno te beléptél a diákszövetkezetbe, ezzel együtt aláírtál egy szerződést. Hogy jogos-e az azt dönti el, hogy mi áll a szerződésben.
> Arra hivatkoznak hogy náluk az a szabály
(Kérdés, hogy a szerződésben ez benne van-e, vagy a szerződés utal-e egy általános szerződési feltételnek, ami nyilvánosan elérhető.)
> Én fél órával belecsúsztam ebbe a határidőbe
Teljesen mindegy, hogy mennyivel csúsztál bele. A határ azért határ, mert ott van a határ. Ez olyan, hogy ha az a törvény, hogy egy dohányboltban 18 éven aluli személyt nem szolgálnak ki, akkor teljesen mindegy, hogy jövőre, a jövő héten, holnap, vagy fél óra múlva fogod betölteni a 18. életévedet, mert egyik esetben sem töltötted még be.
Nyilván lehetne azt mondani, hogy a diákszövetkezet lehetne rugalmasabb. De meddig? Mert ha te nem 48, hanem csak 47,5 órával előtte jelezted, és nem szakcionáltak, akkor a haverod, aki 47 órával előtte mondja le a munkát, azért fog reklamálni, hogy de hát hozzád képest csak fél órával csúszott le, stb… Nem tudom érthető-e. A határból ha enged valaki, akkor el fogják várni, hogy ez legyen a gyakorlatban az új határ, amiből megint elvárják, hogy engedjen.
Mondok egy példát. Városban a megengedett sebesség 50 km/h. Addig rendben van, hogy a trafipaxnak van mérési pontatlansága, ezért lehet, hogy ugyan 55 km/h sebességet mérnek nálad, mégsem büntetnek meg. De tegyük fel, a műszer 0,1 km/h pontosságú. Bárki mondhatja, hogy ő csak 2 km/h-val lépte át a sebességkorlátozást. Oké, de ha a rendőrség ilyen alapon elkezdene 52 km/h felett szankcionálni, akkor ha valaki 54 km/h-val megy, akkor megint azt mondhatja, hogy ő csak 2 km/h-val lépte át a büntetési határt. Valahol előbb-utóbb meg kellene húzni a határt, és akkor már miért ne az elején.
A véleményem az, hogy a diákszövetség, ha tényleges kára nem származott belőle, eljárhatna rugalmasabban is, lehet hosszútávon jobban járna. De nem kötelessége a rugalmasság. Ha ők úgy tartják helyénvalónak, hogy szigorúan veszik a határt – mert ez gyakori probléma –, akkor szigorúan veszik, akár fél órával, akár 10 perccel, akár 2 perccel csúsztál ki a határidőből. Ha szerződésben rögzítve van a dolog, a követelés akár jogi úton is behajtható.
Szóval ha nagyon nem engednek, és a szerződés köztetek közvetlenül, vagy közvetett módon tartalmazza ezt a 48 órás határidőt, akkor nincs mese, az összeget be kell fizetned. De akkor minél előbb, mert a büntetés kamatozhat, hozzájöhetnek még ilyen-olyan a behajtással járó ügyintézésből fakadó költségek, amiket szintén jogosan fognak rád terhelni.
> Ha közölték, hogy elküldik a kilépő nyilatkozatot, akkor is megbüntethetnek?
Mondom, keresd meg azt a szerződést, és nézd meg mi áll benne. Ha van benne valami késedelmi díj, az általad felvázolt esetre, akkor van. Ha meg megszegted a szerződést, az elég ok arra, hogy felmondják a szerződést, azaz kitegyenek a diákszövetségből.
> Szerintem ezt totálisan meg lehetne támadni adott esetben, mert egy messenger beszélgetés során fenyegetőztek nekem ilyesmikkel
Nem érted? Ez nem fenyegetőzés. Ez az adott esetben történő eljárás ismertetése, illetve felszólítás. A fenyegetőzés az, ha privátban megírom neked, hogy ha nem küldesz nekem 10 000 Ft-ot, akkor megkereslek és megverlek. Ez fenyegetőzés. Az nem fenyegetőzés, ha egy be nem fizetett gázszámla esetén a szolgáltató ír egy felszólítást, hogy fizesd be az elmaradásodat egy bizonyos határidőig, mert ha nem, akkor ilyen és olyan díjat számol fel, illetve kiköti a gázt, azaz felmondja a szerződést, nem szolgáltat tovább neked. A kettő között az a különbség, hogy az én „igényemnek” nincs jogalapja, sőt illegális, míg a gázszolgáltató eljárása jogos.
> de nem hiszem hogy ez hivatalosnak tekinthető
Valóban nem az. A postai úton, adott esetben a neten, illetve személyesen való ügyintézés hivatalos. De nem hivatalos formában is kaphatsz információkat, felszólításokat – SMS-ben, emailben –, annyi, hogy jogi szempontból – pl. elévülés szempontjából – nem tekinthető a dolog hivatalos felszólításnak. De nem is illegális.
> illetve mindezek után letiltottak engem, így még ha esetlegesen idő közben meggondoltam volna magam, hogy én mégis vállalnám a munkát akkor sem tudtam volna tisztázni ezt a fenyegetőzést
Van telefon, van email, és gondolom van lehetőség személyes ügyintézésre is.
> él e még egyáltalán a szerződésem, egyáltalán kifizetnek e ha elmegyek dolgozni vagy sem
A kérdés megint a részletekben rejlik. Kérés, hogy te hogyan, milyen csatornán jelentkeztél a munkára, és milyen csatornán mondtad azt le, meg erről az egészről mit ír a szerződés.
~ ~ ~
Szóval vedd elő a szerződést, olvasd végig, értelmezd. Aztán legcélszerűbb telefonon, de még inkább személyesen felvenni a diákszövetséggel a kapcsolatot. Minden messengerben, és más nem hivatalos formában történő dologra meg azt kell válaszolni, hogy vegyék fel veled hivatalos úton a kapcsolatot.
Az is segítene, ha megneveznéd konkrétan a diákszövetséget, mert a honlapjukon – ha van és van rajta ilyen információ – esetleg meg lehetne nézni a szövetség szabályzatát, esetleg a szerződési feltételeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!