A száraz bor miért száraz?
Attól, hogy alacsony a cukortartalma.
Cukortartalom szerint a borok lehetnek szárazak, félszárazak, félédesek, meg édesek. A szárazban lehet, hogy nincs semennyi cukor, de abszolút maximum is csak 9g lehet benne literenként. Összehasonlításként egy átlag üdítőben 90-110g van literenként.
Nincs megdönthetetlen magyarázat arra, miért a száraz az édes ellentétje az édesnek. Annyi biztos, hogy a fojadék nem folyik.
Természetesen nem a bor száraz, legfeljebb a pohár válik azzá.
Egy lehetséges magyarázat a fiatal, savanykás, fanyar bor fogyasztás után száraz érzetet ad a szájpadon.
Régen az újborok ilyenek voltak. Tárolni nem nagyon lehetett másképpen, mint hordókban. Abban viszont megédesedett, s a száraz érzet annál már nem jelentkezik.
De sokféle elképzelés van az eredetről.
Mindenesetre több kultúrában is száraz szóval illetik a nem édes alkoholos italokat (dry, sec, trocken stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!