Elévülhet a tartozásom?
A tartozás elévülési ideje általában 5 év. Ez a tartozás megfizetésének esedékességétől kezdve ketyeg, de bizonyos események hatására ez az 5 év újraindul. Itt 2014. március 15-én volt egy fontos változás. Előtte egy fizetési felszólítás küldése is „újraindította a számlálót”, azaz ha 2014. március 14-én te kaptál egy fizetési felszólítást, akkor 2019. március 14-ig a tartozás nem évül el. 2014. március 15 után a jogszabályok megváltoztak, fizetési felszólítás nem indítja újra az elévülési időt, de más események igen (az adósság elismerése, valamilyen egyezség kötése, a kötelezettség módosítása, bírósági eljárás indítása, stb…). Tehát ha mondjuk 2014. február 1-én kaptál felszólító levelet a tartozás megfizetésére, akkor 2019. január 31-én még mindig bíróság elé vihetik a tartozásod ügyét.
Azt is tudni érdemes, hogy az elévülés csak annyit jelent, hogy a tartozást nem lehet törvényes úton behajtani. De a tartozás nem szűnik meg. A Providentnek továbbra is gyakorolhatja a követelés jogát, küldhet felszólító leveleket, hogy fizesd meg a tartozásodat. Illetve ha 10 év múlva felkeresed a Providentet hitelkérelemmel, akkor simán elhajtanak, hogy kérem, van itt önnek egy 10+n éves 70 000 Ft + 10+n évnyi kamatnyi tartozása, amíg azt nem rendezi, addig viszontlátásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!