Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Facebookon képmegosztás miatt...

Facebookon képmegosztás miatt kolléganő nem hagy békén, többi lent, szerinted?

Figyelt kérdés
2018. jún. 10. 22:51
 1/10 A kérdező kommentje:
Munkahleyi kolléganőröl volt szó. Ismerősök is voltunk azóta már tiltott. Egy papagáj volt a vállán és meosztottam a madaras csoportba, Már le lett szedve, de az oldalán mindig megosztható.,Erre szólt, hogy "személyi jogsértés miatt feljelenthetne" azóta sem hagy békén. Szerintetek?
2018. jún. 10. 22:55
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem kissé hülye.
2018. jún. 10. 23:07
 3/10 2*Sü ***** válasza:

A kérdés bonyolult, számos tényező ismeretlen.

Mindenesetre létezik szerzői jog, ami a fényképre is vonatkozik. A kép készítője – mint szerző – rendelkezik minden joggal. Több különböző jog van. Azáltal, hogy feltöltötte a képet a Facebookra a megfelelő láthatósági beállításokkal, egy adott körnek ezzel megtekintési jogot adott. De nem adott jogot ezzel arra, hogy a képet átdolgozd, sokszorosítsd, felhasználd, értékesítsd, stb…

~ ~ ~

Kérdés, hogy mit jelent a megosztás. A Facebook megosztás gombjára kattintáshoz nem kell a szerző engedélye. A kép belinkeléséhez sem kell a szerző engedélye. Nyilván itt a kép tulajdonosa egy adott körnek adott megtekintési engedélyt, amit a megosztás nem tágít ki, a megosztás, linkelés esetén továbbra is ugyanazon személyeknek van, illetve nincs joga megtekinteni a képet.

Ha a megosztás a kép lementését, és újra feltöltését jelenti, az viszont már szerzői jogot sért. Még akkor is, ha a kép eredetileg teljesen nyilvánosként lett megosztva. Hiszen ha te lemented, és feltöltöd egy csoportba, akkor a csoport a te beállításaid szerint lesznek jogosultak a kép megtekintésére. Ha a szerző esetleg meggondolja magát, és törli a képet a saját oldaláról, albumából, ezzel visszavonja mindenkinek a megtekintési jogát, de az általad feltöltött képre, mint másolatra ez már nem terjed ki, azt a csoport többi tagja továbbra is megtekintheti, így a szerző elvesztette a megtekintési jog feletti uralmának gyakorlását.

~ ~ ~

Ha valóban megosztottad a képet – a megosztás gombot használva –, vagy belinkelted az eredeti kép URL-jét – a kolléganőd adatlapjáról, oldaláról –, akkor el kell magyarázni a kolléganődnek, hogy ez teljesen legális. Ha nem akarja, hogy ilyen történjen egy képével, akkor vagy ne töltse fel a Facebookra, vagy állítsa be szándéka szerint, hogy az adott képet pontosan kik láthassák. Azt is el kell neki magyarázni, hogy ha ő úgy jelölte meg, hogy a képet csak az ismerősei láthassák, akkor hiába van a csoportban, a csoporttagok közül aki nem ismerőse, az nem láthatja a képet. Tehát továbbra is ugyanazoknak van lehetőségük megtekinteni a képet, akiknek a kép feltöltésével amúgy is megtekintési jogot adott, ezt továbbra is tudja módosítani, tehát azt, hogy kik láthassák a képet, annak a kontrollja továbbra is 100%-ig az ő kezében van. Ha a képet olyan ember látja meg így, akinek nem szeretné ezt megmutatni, akkor ez az ő hibájából, figyelmetlenségéből, vagy a Facebook működésének nem ismeretéből fakad, az illető úgy is rátalálhatott volna a képre, és meg tudná nézni, ha nem linkeled be a csoportba.

Nyilván ebben az esetben is lehet azt mondani, hogy bár nem kötelességed, de ha szépen, udvariasan megkér téged, akkor eltávolítod a megosztást a csoportból.

Ha ezek után is köti az ebet a karóhoz, akkor nem kell vele foglalkozni, a feljelentést ugyan megteheti, de te nyugodtan alhatsz, nem követtél el jogsértést.

~ ~ ~

Ha a képet úgy osztottad meg, hogy lementetted a gépedre, majd a csoport oldalán feltöltötted, akkor te vagy a hunyó, valóban jogszabályt sértettél. Ebben az esetben célszerű azonnal eltávolítani a képet, a kolléganődtől meg töredelmesen bocsánatot kérni, esetleg valamivel kiengesztelni.

2018. jún. 10. 23:22
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2018. jún. 10. 23:39
 5/10 A kérdező kommentje:
A kép admin által ellett távolítva. De ő lementette a képet. amivel froclizik. Én ilyen szemét nőt még nem láttam
2018. jún. 10. 23:54
 6/10 anonim ***** válasza:
"...megosztottam a madaras csoportba." Érthető, mert a leírtak alapján, ez egy ostoba "liba".
2018. jún. 11. 02:02
 7/10 2*Sü ***** válasza:
46%
Várjunk csak… Tisztázzunk valamit, mert a válaszod némi kétséget teremtett bennem. Most arra vagy kíváncsi, hogy a jog szerint a te tetted törvényes volt-e, hogy te személy szerint hibáztál-e, ha igen miben hibáztál, miért hibáztál, és hogyan tudod kompenzálni, illetve a jövőben elkerülni ezt? Vagy csak érzelmi megerősítést akarsz kapni arra, hogy mennyire szemét a kolléganőd, anélkül, hogy bárki rálátna a kettőtök kapcsolatának részleteire, kontextusára, a kolléganőd nézőpontjára?
2018. jún. 11. 12:22
 8/10 A kérdező kommentje:
A gond az, mindez a kasszasoron törtenik. En mar befejeztem .Ma a nő odajött a kasszamba es , " ha nem fejezem be , megveret stb. " Hivtam az ügyeletes. Itt mar ulszimpatukussagrol van szo. Majd 3/4 11 kor odament egy pletykafeszekhez kb 4 percet volt ott. Közben leste a vezetőt. Ez egy elnebeteg nő, szerintem nem tiszta.
2018. jún. 13. 22:53
 9/10 2*Sü ***** válasza:

> Ma a nő odajött a kasszamba es , " ha nem fejezem be , megveret stb. " Hivtam az ügyeletes.

Óh, pedig abból, amennyit elmeséltél, abból úgy tűnik, nagyon hasonlóan viselkedtek bizonyos szempontból. A legtöbb konfliktus a kommunikáció hiányából, félreértésből, a másik nézőpontjának meg nem értéséből fakad. Nagyon úgy tűnik ez itt a probléma forrása.

Te megosztottad a képét. Lehet, hogy hibát követtél el. Ő megkért, hogy távolítsd el? Nem? Rögtön a rendőrsége akart szaladni? Hát nyilván furcsa.

De pont olyan furcsa, hogy te a „ha nem fejed be…” megjegyzésre nem kérdeztél vissza, hogy mit is kellene befejezned. Nem mondtad azt, hogy ugyan egyszer elkövettél egy hibát, de ez nem fog a jövőben megismétlődni. Ehelyett te is kvázi majdnem ugyanazt csináltad, csak nem a rendőrségre szaladtál, hanem az ügyeleteshez. Lehet nem ismerek minden részletet, de van ennek egy zsák a foltját jellege a leírtak alapján.

Nota bene az első válaszomban volt egy burkolt kérdés, amire nem reflektáltál. Ennek nyomán a második válaszomban konkrét kérdést fogalmaztam meg, amire szintén nem válaszoltál. Ahogy a kolléganőddel, úgy olybá tűnik, velem sem kommunikálsz valójában, ami megint csak azt erősíti meg bennem, hogy a problémád alapvetően kommunikációs probléma, a konkrét konfliktus csak apropója ennek.

2018. jún. 14. 02:40
 10/10 A kérdező kommentje:
Üdv . Kommunikációval nincs gond. 6 évet dolgozaztam a tudakozóban, 83-89 között.Ember es ember között nagy különbség van
2018. jún. 14. 23:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!