Kedves Kérdező! Én pár hónapig jártam a Hit gyülibe Pécsre. Kijöttem belőle, le is írom, miért tettem. Ill. tettük a párommal. Ami nagyon irritáló számunkra a gyüliben, az az, hogy önkényesen beleavatkoznak a tagok magánéletébe, pl. tőlünk elvárták azt, hogy kérjünk engedélyt az együttjárásra, (én 30 éves vagyok, a barátom 27, azt hiszem elég érettek vagyunk arra, hogy magunk döntsük el, összeillünk-e, vagy sem ;) ugyanis a gyüli nagyon szeret szétszedni nagyon is összeillő párokat, erre már hallottam példát) , a szexuális életünket is le akarták szabályozni ( értsd: sablon tanácsokkal és sablon igékkel akartak minket ellátni, magyarán szólva észt osztani, mit lehet, mit nem lehet. Tehát a gyüliben nagyon szeretik az embereket sematizálni, vagyis “ ha vmilyen tanács jó volt ennek, akkor az ugyanúgy jó lesz másnak is” Senkinek sem lehet megmondani a tutit egy élethelyzettel kapcsolatban, mert minden ember és helyzet más, ezt jól jegyezd meg! ), ránk akarták erőltetni pár hét után az eljegyzést, majd a házasságot pár hónappal később ( ezt mondjuk már nem értük meg, mert amint összejöttünk, kijöttünk a gyüliből, de hitgyülis ismerőseink kijövetelünk után is bepróbálkoztak nálunk ezekkel) Sokan azt gondolják, hogy én vettem rá a barátomat, hogy hagyjuk ott a gyülit, holott erről szó sincs, mert mindketten éreztük odajárásunk alatt is, hogy a gyüliben igen erős agymosó procedúra folyik, amitől ajánlott távol tartani magunkat, lásd fentebb amit írtam! Vannak egyéb dolgok, amit sosem tartottunk szimpatikusnak a gyüliben: pl. masszív lejárató kampány a katolikus hívek ellen—> úgy kezeli az egyházat a hgy, mintha ott nem lennének igazhitü emberek, (pedig rengeteg igazhitü keresztény van ott is!!!) másrészt pedig nem értik, mi Mária ill. szentek tisztelete —> NEM bálványimádás ez, hanem KÖZBENJÁRÓ IMA kérés a Máriától és a Szentektől. Ha már itt tartunk, a hgy MINDEN más keresztény felekezetet lenéz, akkor ha az protestáns gyülekezet, mert szerintük mindenki az ördög fia, aki nem hitgyülis... csak szólok, hogy hgysek ugyanúgy vétkeznek rengeteget, pl. ugyanúgy félrelépnek, válnak, stb. Van aki megtér ebből, van aki nem, mint máshol is... és a hgynek is vannak olyan tagjai, akik súlyos betegek, sőt olyanok is vannak, akiknek fogyatékkal élő gyermeke születik, de őket nem szabad behozni az istentiszteletre, nehogy sérüljön a gyüli “itt mindenki gazdag, egészséges, szép, boldog” imázsa. Azokat a szülőket akiknek a gyüliben fogyatékos gyermekük van, azt mondogatják, hogy “biztos azért született így a gyereked, mert nem hittél eléggé Istenben!” De ugyanúgy ezt kapják a súlyos beteg felnőttek is, és általában őket elválasztják a családjuktól, mert “a betegség Isten büntetése, és a beteg az ördög gyermeke” Na ez TÉVTAN!!! A betegség NEM Isten büntetése, hanem az eredendő bűn következménye, mely sokszor sajnos tőlünk függetlenül is utolér minket. Isten azért engedi meg az életünkben a nehézségeket, betegségeket az életünkben, mert az ember a nehéz helyzetekben tud fejlődni, nem akkor amikor minden tökéletes az életében. A Hit gyüli azt a hamis képzetet kelti a hívekben, hogy ha bemerítkezel, és fizetsz tizedet,akkor minden rossz elkerül, csak áldásokban részesülsz, és nem találkozol nehézséggel, betegséggel, veszteségekkel. Eláruljak egy titkot? Fogsz találkozni problémákkal az életben, ha hívő vagy, akkor is! Sőt! A kereszténység arról szól, hogy elsősorban engedelmeskedsz Istennek, nem követelőzöl Felé, ( értsd tizeddel lefizeted Őt, mert Isten NEM KAPITALISTA!!!) hanem az élet nehézségeit Isten kezét fogva átvészeled, törekszel a jóra, és cselekszed a jót mással is. Sajnos a hgy ezt nem veszi tudomásul... Nem tagadom ott is vannak igaz hívek, de a rendszer maga nagyon is antikeresztény! A másik ami még nem tetszik nekünk, az maga az istentisztelet, mégpedig azért, mert egy showműsor, és az Isten előtti megálás, alázat, elcsendesedés teljesen hiányzik. Engem pl. Nagyon zavart ez a tombolás a dicsőités alatt, és az is idegesített, hogy a pásztor zsebredugott kézzel prédikált, stand up comedyt csinált a tanításból, az imájában többnyire csak kért, de kb. semmit sem köszönt meg, és hogy az emberek közben összevissza mászkàltak, nagyon idegesítő volt. Másik súlyos teológiai hiba a hgyben: a Bibliát nem kontinuitásban értelmezik, hanem az Ószövetséget hatályosnak tartják ugyanúgy, mint az Újszövetséget, holott a Törvényt Jézus betöltötte, sőt új szintre emelte. Ennél fogva a tized nem hatályos , és tilos átkozni is! A hgy azonban megteszi ezt, pl. átkoz kijött híveket, és politikusokat is... Tehát mi többek közt ezért léptünk ki. Kérdező, ne engedd, hogy mossák az agyad! Mindig tarts két lépés távolságot a vezetőktől, mert nagyon fèlre vihetnek a hitedben! 30/nő