Ha elmondanád, hogy mi miatt kérdezed, jobban tudnánk segíteni.
Ha tanultál kémiát, akkor tanították neked, hogy molnyi mennyiség valamiből Avogadro számnyi részecskét tartalmaz. Az Avogadro szám 6*10^23.
Azokba a sókba, amikbe külön raknak jódot amiatt, hogy a pajzsmirigyed rendesen működjön (mert kevés "tenger gyümölcseit" eszünk) azokban annyi jód van, hogy az átlag magyar jódszükségletét kielégíti.
Természetesen ha nem tesznek külön jódot bele, a só akkor is tartalmaz jódot. Csak nem akkora mennyiségben, mint a külön ember által plusszban jódozott.
Olyan, hogy teljesen tiszta anyag, az Avogadro szám bődületes nagysága miatt nincsen. Tehát nincs olyan só (konyhasó, NaCl) amiben abszolúte nincs jód.
Még az analitikai tisztaságú, meg a spektrálisan tiszta minősítésű több száz dolláros nátrium kloridban van jód. Ha nem is sok, de van. Mindet kivonni belőle kémiai képtelenség.
Értelek.
A doki arra gondolt, hogy "hozzáadott jódot" ne tartalmazzon.
Szóval olyan sót vegyél, amire nincs ráírva, hogy jódozott. Ezért mondja, hogy jó az asztali só. És ezért mondja jól az első válaszoló is. (Nyilván a tengervíz elemösszetételét ismerve ebben is van jód minimálisan, de messze nem akkora mennyiség, amekkora a jódozott konyhasóban lenne.) Emberi fogyasztásra nem tudsz jobbat beszerezni magadnak ennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!