Ha nem lehet azt mondani, hogy "cigány", hanem csak azt, hogy "roma", akkor pl. a cigány (bocs roma) vezetők miért nem azt mondják, hogy "romaság", miért helyes "cigányságot" mondaniuk?
az előttem szóló egy kissé tudatlan,gondolom erre büszke is.ha szavak JELENTÉSE közötti különbséget akarod tudni: a roma maga a népcsoport, a cigány pedig az életforma ("vándorcigány"). tehát roma az, aki annak születik, cigány bárki lehet, te is, én is, viszont mivel a cigány életforma a romákra volt értendő legfőképp, mára a két szó elvesztette érdemi jelentésbeli különbségét, és mindkét szó a népcsoport meghatározására használatos.az hogy melyik kit sért,ízlés dolga...
a 2 megnevezés tehát árnyalatnyi különbség van,sajnos a cigány szó a közbeszédben pejoratív jelentéssel bír,de ez hibás feltételezés.
Mert nem olvasták el a második válaszoló hozzászólását!
Nem tök mindegy, hogy romát, vagy cigányt mondunk, van aki másra gondol? Ne vicceljetek!
Kedves 4.! Nem lehet mondani, mert pl. ha egy fórumba beírod, hogy "cigány", akkor moderálják.
Nem a jelentésbeli különbségekre gondoltam, azt tudom én is.
Csak azon akadtam meg, hogy ha azt nem mondhatom, hogy "cigány", akkor a "cigányság" szó miért elfogadott?
Cigàny vagyok,nem szeretem ha romàznak,gyerekkorom ota a cigàny kifejezést szoktam meg.
De màs meg elvàrja a roma szot.
Mindegy mit mondassz,ugyanazt fejezed ki szàmunkra...
ez jó kérdés!
és ha rám azt monjda egy cigány h magyar akkor az mért nem rasszizmus?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!