Gitárosoktól kérdezem: Bármilyen óvatosan emelem fel a húrt lefogó ujjaim, amikor elválnak a húrtól, az pendül egyet. Mit lehet tenni ez ellen?
Húrváltásnál rendkívül zavaró, és zajossá teszi a játékot, hogy az utolsó ujjam még pendít egyet a húron, mielőtt lefogom a következő húron az első hangot.
Olyan, mintha a húr "beleragadna" az ujjbegyeim bőrébe, és az megrántaná a húrt, mikor felemelem.
Nem tudom, más is találkozott-e ezzel a problémával, és mi lehet a megoldás. Lehet csak az, ha megkeményednek az ujjbegyeim, vagy rossz minőségűek a húrok?
Köszönöm a választ előre is.
Kicsit valóban túltoltuk a témát :) Na de hát ezért vagyunk itt, hogy kivssézzünk ezt azt.... A kultúrált, békés vitában meg nincs semmi rossz :)
Annyit füznék hozzá, hogy az arpeggio (én úgy tudom) nem mezei bontást jelent, hanem olyan bontást mikor a hangzat hangjait sorrendben és nem tetszés szerint szólaltatjuk meg (mondjuk így belegondolva valóban praktikusabb, egyszerübb az "arpeggio" szót használni).
Hááát Mojjo...sok mindent nem tudok én még...van böven tanulni valóm gitározás terén (is).... :)
A mezei bontásnál inkáb jellemzö a kezdö bassz/ esetleg kezdö bassz+oktáv egyszerre, s aztán szabadon a hangzat hangjai varriálva tetszés szerint, míg arpeggionál sorrendbe a hangzatunk hangjai... No de nincsenek köbe bésve a szabályok itt...
(Bocs nem találom a hosszú ö-t a telómon:) )
@14: oké, legyen :) Arra utaltam fentebb, hogy ha valamilyen sorrendben végigjátsza azokat a hangokat, akkor vagy az akkordot magát, vagy valamilyen fordítását csak megkapja. De valóban még ennél is szabadabban ugrálhat.
De akkor hogy nevezzük? "Hárfaszerűen"? Mondjuk a nagykönyv szerint ez a magyar megfelelője.
bocsi, hogy belekérdezek, nekem egy valami nem világos,
akkor a picado az ugyanaz mint az apoyando, csak a flamencosok máshogy hívják? :D
@17: mint a bogár, meg a rovar :) Minden picado apoyando, de nem minden apoyando picado. Az apoyando az simán ráhúzott pengetés, akármelyik ujjaddal csinálod, akármilyen sorrendben. Hüvelykkel is, a többivel is. A picado a mutató és középső ujjak alternáló ráhúzott pengetése. Mutató-középső-mutató-középső, folyamatosan váltva. Nem csak a diszkant húrokat szokás így pengetni, de fel szoktak menni a mély húrokra is.
(A klasszikus gitáros terminológiában amúgy valóban nem használatos a picado elnevezés, ezt a kifejezést a flamencosok használják. Attól függetlenül, hogy természetesen esetenként egy klasszikus gitáros is játszhat úgy, hogy azt picado-nak lehetne hívni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!