Milyen európai ( nem feltételen magyar, sőt) főiskolát ajánlanátok nekem az újságírás szakhoz?
Van ujsagiro ismerosom, orszagos hetilapnal. Nem olyan szabad elet am az, mert nem az almaidat kell megvalositanod, hanem a hatos fout uj bekotoutjanak atadojarol kell irnod, ha az a megbizasod. Van h osszegugliznak egy cikket a csaladon beluli eroszakrol, mert a heten annak van a vilagnapja es akkor arrol kell irni. Ezek persze az atlag ujsagirok, a nagyoknak neha becsuszik egy ketoldalas interju Biszku Belaval, de a tobbseg az errol inkabb csak almodik. Ami szabadabb az a publicisztka, de ahhoz mar valakinek kell lenned, a tehetseg nem eleg - nagyon sokan tehetsegesek, megsincs rajuk szukseg. Nem lebeszelni akarlak, csak ez nem feltetlenul olyan szabad melo. Azok az ujsagirok szabadabbak, akik az interneten alapoztak meg a hirnevuket egy bizonyos temaban, de fiatalabb korukban ok is elvallaltak kulimunkakat.
Akarmilyen bolcsesz diploma jo, sokan tanari diplomaval dolgoznak ott. Ez nem olyan egzakt dolog, mint mondjuk a fogorvosi. A nyelvismeret nem art, h tudj kulfoldi ujsagokbol is tajekozodni, az olvasottsag, a temakor ismerete, legyen az politika, bulvar, eletmod stb. Ez kicsit olyan, mint a programozo: a papir nem olyan fontos, a munkadat ertekelik.
Hát igen, sejtettem, hogy ilyesmi válaszokat fogok kapni. Tudom, hogy nem olyan könnyű befutni,de azért reménykedek, hogy egyszer kapok egy állandó rovatot mondjuk hvg - nél.
Azt még elfelejtettem írni, amit az első válaszoló leírt, hogy az angolom elég jó, két éve tanulom magántanárral, így a középszintre készülök. :)
#2 a blogolás nagyon jó ötlet, sokszor eszembe jutott már, csak eddig nem nagyon mertem hozzákezdeni. Félek, hogy egy idő utá elfogyna az ötlet, vagy ilyesmi.
Alapjáraton eléggé érdekel a politkai, szóval szívesen végighallgatnám saját fülemmel a Fidesz, a Jobbik, vagy épp a LMP megnyilvánulásait, bár tény, hogy nem szerepel a bakancslistámon megnézni Áder Jánost, amint kimagyarázza magát a legújabb nemtommiből.
És ha mondjuk csak sportújságíró lennék? Akkor nagyobb esélyem lenne elutazgatni minden eb- re vb - kre (csak egy pl.) és állandó rovatot kapni valahol? Vagy csak úgy minden kéten kitalálnék valami témát a Nőklapjába? 😁 (tudom, hogy a nyomtatott sajtó nem sokat ér már, talá mire elvégzem a fősulit, nem is lesz, de azért hátha)
Hat ha kozeleti temakrol blogolsz akkor sosem fog kifogyni az otlet. :) A sportvilagot sajnos nem ismerem.
Meg egy tipp: ilyen ujsagiro meg mediasulikra felesleges kolteni. A kikerult tanitvanyoknak adnak egy gyakornoki allast, majd ket honap mulva elbucsuznak toluk, mert nincs munka.
Most gyorsan megneztem h az egyik ismerosom, aki a Nok lapjaba meg a Pszichoforyou-ba ir mit tanult: magyartanar-nyelv-és beszedfejleszto tanar, magyar-szerkesztoi ismeretek szak, mindketto az elten. Jo hir: o biztosan otthonrol dolgozik, mert van ket kisbabaja. :)
Nincs mit. :) Az allando rovathoz: az mar egy rang, nem egyszeru azt elerni, nem palyakezdoknek adjak. Ha tudsz olvass eletrajzokat, hogyan kezdtek a palyajukat masok. Kezdetben mindenk az alja munkat vegzi es minel magasabb rangrol van szo annal inkabb kihalasos alapon megy az elorejutas. En nem kovetem a sportot, de van egy erzesem h ott aem tul nagy a fluktuacio. Tenyleg kicsit kinosan erzem magam h ennyi negativat mondok, de tobb ujsagiro ismerosom van es nem zuglapoknal.
Fiatal vagy, z generacios, neked igazabol az interneten kene megvetned a labadat. Tudom, mindenki a nyomtatott sajtot tartja a nagyobb rangunak, de jobban jar az ember ha kialakitja az online mediabirodalmat. Ez a sok nagy politika ujsag is kezdi felismerni h rendes facebook oldalt, youtube csatornat kell mukodtetni, mert a vasarlokozonseguk lassan a nyugdijas korosztalyba lep. Nagyon komolyan ajanlom a netes nyomulast, mert az a jovo, akar baratokkal is csinalhatnal vmit. En pl eleg szomorunak talalom, h a nok youtube produkcioja kimerul a beauty, lifestyle meg piros pottyos bookhaul videokban. Ha netan megis vmi ertelmesrol beszel akkor is kilog a melle, szexin ki van festve, arad belole a noi energia. A komoly szellemi tartalmat csupa ferfi gyartja, akik nem probalnak meg szexualisan hatni a nezoikre. Ez egy piaci res amit ki kene hasznalni. (En is tervezek blogolni, szinten nem tipikus noi temaban, de ez meg a jovo zeneje.)
Nah az is biztos. Kiráz a hideg az ilyenektől. Megszégyenítik a női nemet, komolyan 😛
Bár a férfiak is tudnak ám azért...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!