Van garancia ha szétszedtem a készüléket?
Sziasztok.Van egy kamerám amire még van 1 év garancia de azt hittem csak a gombja rossz ezért szétszedtem és megpróbáltam javítani de persze nem lett jó.
Tudom hülye vagyok de ez van. A lényeg hogy most összeraktam ugyanúgy ahogy volt ..kivülről nem látszik hogy szét volt szedve... ha így visszaküldöm garanciába akkor mi van ha kiderül hogy szét szedtem ? Megbüntetnek vagy csak megmondják hogy nincs garancia?
Mit tegyek? Kb 25 ezer forint volt a kamera.
A készülék szétszerelése általában garanciavesztéssel jár (illetve járhat).
Vannak technikák, amikkel lehet ellenőrizni, hogy szét lett-e szedve a készülék. A legtriviálisabb ha megnézik a csavarokat kicsit közelebbről, azokon látszik, ha csavarozták őket, még ha szabad szemmel nem is, egy nagyítóval vannak erre utaló nyomok. De vannak erre más módszerek is, amikkel egyértelműen el lehet dönteni, hogy szétszedték-e a készüléket, vagy sem.
Az más kérdés, hogy a gyártó szemet huny-e ezen momentum felett. Kérdés, hogy maga a szétszedés okozta-e kárt, vagy okozhat-e olyan más kárt, ami később jelenik meg (por megy a készülékbe, stb…). Ha úgy ítélik meg, hogy egyértelműen gyártási hibáról van szó, és bár tudják, hogy szétszedted a készüléket, az nem okozhatta a kárt, és nem is jelent problémát a későbbiekben sem, akkor lehet, hogy megjavítják garanciálisan. Lehet, hogy ez effektíve pár ezer forinttal többe kerül nekik, mint rád hárítani a javítási költségeket, de lehet, hogy számukra többet ér egy a bizalmát visszanyerő elégedett vásárló, mint egy a cég rossz hírét keltő vásárló, aki aztán kiposztolja a Facebookra, hogy nem csak elromlott az a kamera, de meg sem javították garanciálisan.
Kérdés, hogy milyen a cég hozzáállása. Ha megállapítják, hogy garanciavesztés történt, akkor maximum azt fogják mondani, hogy x ezer forint lesz a javítás, és elvesztetted a további garanciát. Ha ez számodra büntetés, akkor büntetés, de egyéb következményei nincsenek, nem fognak rád – mit tudom én – pénzbírságot kiszabni.
Ilyen értéknél már nemigen küldenek másikat, hanem javíttatják.
Biztosat senki nem tud mondani, mert cég- és esetfüggő, szóval indítsd el a garanciaérvényesítés folyamatát, és ha mégis belekötnek, hogy szétszedted, akkor visszaküldik, és belekerült neked a postázási költségbe, plusz viheted máshová javítani. Vagy megmondják, hogy garanciában nem javítják, de ha vállalod a költségeket, akkor megcsinálják.
Főbe nem lőnek, ez az egy biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!