Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Zongorán mely hangokat kell...

Zongorán mely hangokat kell legyomni a dúrokhoz és a mollokhoz?

Figyelt kérdés
Pl. a C dúr stb.
2017. márc. 18. 20:46
 1/3 anonim válasza:
0%
A zongorán nincsennek dúrr-rok és moll-lok! de nekem nyugodtan elhiheted! mert én profi Zongorista vagyok! na szia!
2017. márc. 18. 20:51
 2/3 anonim ***** válasza:
Először nézz utána annak, hogy mit jelent a dúr és a moll a kottákon. Utána nem kérdezel ilyen ostobaságot.
2017. márc. 18. 21:28
 3/3 2*Sü ***** válasza:

Igen, ez nagyon pongyola megfogalmazás. A dúr és a moll két hangskála, hangnem. Amit te keresel az szerintem egy adott alaphanghoz tartozó dúr vagy moll hármashangzat, vagy akkord. Ugye az akkord kicsit tágabb fogalom, ebbe beletartozik az üres hangzat (alaphang+kvint), a hármashangzatok, a négyeshangzatok, de vannak összetettebb akkordok is.

Hármashangzatoknál:

Dúr hármashangzat esetén az alaphangot, egy nagy tercet, és egy tiszta kvintet kell lefogni. (C-dúr hármashangzat esetén például c-e-g)

Moll hármashangzat esetén az alaphangot, egy kis tercet, és egy tiszta kvintet kell lefogni. (C-moll hármashangzat esetén: c-esz-g)

(Meg hármashangzatok esetén is van még egyéb kategória is, bővített, szűkített hármashangzat, illetve van szextakkord, kvartszextakkord, ahol az alaphang nem a legmélyebb hang, hanem a terc vagy a kvint.)

De ez a téma kissé bonyolultabb, egy zeneiskolában több évnyi tananyag.

2017. márc. 19. 01:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!