Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Törött játék volt a dobozban,...

Törött játék volt a dobozban, nem kötelező a kereskedőnek felelősséget vállalni érte?

Figyelt kérdés

Gyerkőcöm ma elment a kamasz tesójával a helyi kisboltba. A kicsi vett a kis zsebpénzén egy játékot. Hazavitték, kibontották. A nagy gyerkőc hívott telefonon, hogy a dobozban törött játék volt, kit csináljanak. Javasoltam, hogy vigyék vissza a boltba, cseréltessék ki. Úgy is tettek. Azt a választ kapták, hogy mivel ki van bontva a doboz, így csak bevizsgálásra tudják elküldeni, ami több hét, de úgyis el fogják utasítani a vizsgálatban is a cserét, mert hogy ki lett bontva a doboz. Tehát így járt a gyerek, nincs csere, pénzvisszafizetés, semmi, sétáljon csak haza szépen a törött játékkal.

Otthon a nagy próbálta megragasztani a játékot, mert megsajnálta a kicsit, és ezt csak utólag tudtam meg, tehát a játékot így már nem tudom visszavinni. Nem egy nagy érték, ezer-párszáz forint, de a gyereknek ez sok pénz, sokáig gyűjtögette.

Nem szívesen hagynám, hogy a bolt csak úgy megússza ezt a gusztustalan hozzáállást, amennyiben jól gondolom, és ezt nem tehették volna meg, csak kihasználták hogy gyerekekkel állnak szemben.... Van tippetek, mit tudnék tenni? Panaszkönyv....? Egyéb....?

Vagy nincs igazam, hagyjam a fenébe, mert a jogszabály szerint ez korrekt eljárás volt?

2017. febr. 1. 11:02
 1/8 anonim ***** válasza:
49%
Ezer párszáz forint volt a tanulópénz. Legközelebb, ha vesznek valamit, megnézik, hogy ép-e. Ha becsomagolva nem látható, az eladó szeme előtt kibontják. Így, hogy ragasztgatva van, szerintem már nem tudsz mit tenni. A Vásárlók könyvébe beírhatsz, hátha ad magára annyit a bolt, hogy visszafizeti az összeget.
2017. febr. 1. 11:22
 2/8 A kérdező kommentje:

Te mindent kibontasz fizetés után még a boltban? Veszel egy doboz legót és megszámolod, minden darab megvan -e? És ha ajándékba veszel valamit?

Majd ezzel a fellengzős dumával otthon leépítem a kölyköt, hogy hülye vagy fiam, ez volt a tanulópénz....

Gratulálok az értékítéletedhez.

2017. febr. 1. 11:31
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A bolt pusztán kedvességből, esetleg cserélhettek volna, de az eluasítás jogszerű.

A garanciális termékek esetében is a törés teljes garanciavesztéssel jár, még akkor is, ha a termék a gyárban tört el.

A magyarázat egyszerű: nem lehet tudni, hol, mikor, kinek a hibájából történt a sérülés.

Vegyük ezt az esetet. Mi van akkor, ha a gyereked volt ügyetlen a bontás során, s ő törte el?

Nem azt mondom, hogy így történt! De a bolti dolgozó nem tudhatja, nem is jogosult annak a megállapítására,

hogy az eladás után, vagy előtt sérült a játék.

2017. febr. 1. 12:12
 4/8 csatrad ***** válasza:
32%

en ugy hiszem a termek valami 2 heten belul visszaviheto az eredeti csomagolasban. ez europai szintu torveny es a bolt megizelhatja magat.

tehetnel erte persze csak van egy kis bibi.

magyarnak az ilyen teru informalatlansaga meg a bolt vezetojen is tulnyullik es puszta nem torodemseggel elzavarnanak megha az orruk elott is lengetned a papirt. a rendorseg is elhajt mert 100000 ft alatti a kar. (nalunk ujlenyomat utan beazonoaitottal a laptop tolvajt de nem volt meg a blokja es nem indult semmi eljaras mert nem tudtuk bizonyitani az erteket)

max koltseges ugyved indithat altalanos eljarast.

amit tehetsz

irsz a jatek forgalmazojanak emailt kepekkel es egy kerek sztorival. es onnantol mondani fogjak mi lesz. jo esetben hazhoz kuldenek egy ujat.

amit kene tenned. elmesz boltba (akar masikba) veszel egy masikat es azt mondod a koloknek hogy kicsereltek.

2017. febr. 1. 14:29
 5/8 anonim ***** válasza:
65%

Nem szoktam levegőbe beszélni. Törés miatt nem vesznek vissza semmit, európai szinten sem.

Két hét pedig egészen másra vonatkozik. Internetes vásárlás esetén, két heted van arra, hogy meggondold magad, minden indoklás nélkül.

De törötten nem viheted vissza akkor sem az árut, hogy te meggondoltad magad.

2017. febr. 1. 14:54
 6/8 A kérdező kommentje:
3-as, itt egy jótállási kötelezettségről van szó. A garancia egészen más. Lehet, hogy igazad van, de nem találtam sehol olyan jogszabályt, amiben az szerepel hogy a 3 napos jótállás törés esetén nem él. Olyan példát viszont igen, hogy ha veszel egy ruhát, és otthon veszed észre hogy szakadás van rajta, akkor 3 napon belül visszaviheted és köteles a kereskedő cserélni vagy visszaadni a pénzt. Ami nagyon hasonló eset a miénkhez. És pont azt említi a cikk, amit a másik hozzászóló mond, hogy a kereskedők szövege a törés esetén nem érvényes......
2017. febr. 1. 20:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Az a három napos szabály már sok éve nem létezik.

De ha a jogtárban megmutatod, a hatályos jogszabályok között, akkor megkövetlek.

2017. febr. 2. 00:11
 8/8 A kérdező kommentje:
2017. febr. 2. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!