Mi a különbség a testsúly-kilogram és a testtömeg-kilogram között?
Egyrészt mindkettő ugyanannyira értelmetlen.
A tömeg egy test tulajdonsága. Mértékegysége a kilogramm.
A súly a fizikában az az erő, amivel a Föld vonzza az adott testet. Ez egy erő, tehát newton (N) a mértékegysége. De mivel a föld felszínén a gravitációs gyorsulás kvázi mindenhol egyenlő, és az erő nagyságát az F = m * g képlettel számoljuk, ahol m a tömeg, g a gravitációs gyorsulás, így a súly egyenesen arányos a tömeggel. Mikor tömeget mérünk egy klasszikus mérleggel, akkor valójában súlyt mérünk, de a tömeget olvassuk le a skáláról.
Hétköznapi értelemben a súlyt gyakran használjuk a tömeg szinonimájaként, és ezzel nincs is gond. Hétköznapi értelemben a súly és a tömeg ugyanúgy a fizikai értelemben vett tömeget jelenti.
A „testsúly-kilogramm” viszont nem igazán értelmes kifejezés. „A testsúlyod 70 kilogramm.” Ennek így van értelme. Vagy „a testsúlyod kilogrammban kifejezve”, ennek is van értelme. A „testsúly-kilogram” kb. annyira értelmes, mint a „bútormagasság-méter”, az „autósebesség-kilométer per óra”, vagy a „tejtérfogat-liter”.
> Akkor most mennyi az annyi?
Nem akarom értelmezni, nem vagyok orvos, se gyógyszerész.
Egyébként ugyanebben a tájékoztatóban:
„A készítmény ajánlott adagja:
1 Pangrol 25 000 kapszula étkezésenként”
Másrészt: „A Pangrol 25 000 alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével”
Ha orvos írta fel a gyógyszert, akkor meg kellet, hogy mondja, mikor, mennyit kell szedni belőle. Ha nem orvos írta fel a receptet, célszerű lenne felkeresni a körzeti orvosodat, ha valamilyen emésztési zavarod van. Ha nincs emésztési zavarod, akkor meg ne szedd.
Kedves 2*Sü, Orvos írta fel egy decemberi "vizsgálat" alkalmával, amikor rám nézésre gépelte a diagnózist és írta fel az egyébként méregdrága gyógyszert.
A testtömeggel kapcsolatos dolgokkal én sem értek egyet. A ember súlyát a mérleg mutatja! Elmúltam 75, 82 kg vagyok, (max 90 voltam)amit túlsúlyosnak írnak a ttömeg számítások és gebének érzem magam! Köszike a válaszaid, üdvözlettel Süli Pál (festomuvesz.hu)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!