Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Telefonos átverés után milyen...

Nutritio kérdése:

Telefonos átverés után milyen következményekre számítsak?

Figyelt kérdés

Hello, először is szeretném leszögezni, hogy tudom magamról, hogy egy nagy *béna* vagyok, hogy egyáltalán egy hívásazonosító nélküli számot felvettem, fáradt voltam, fontos hívást vártam, tudom jól, hogy ezek nem kifogások, ez volt az első ilyen esetem, belefutottam, *bénaság*, legközelebb jobban figyelek.

Tehát a szituáció az volt, hogy rejtett szàm felhívott, bemutatkozott, elmondta hogy a telenortól hív, stb, megkérdezte a nevem, elmondtam neki,majd elkezdte mondani, hogy "rendben, abban az esetben hívjuk Önt, hogy..." és itt kinyomta.

Segítségeteket abban szeretném kérni, hogy került-e már más ilyen helyzetbe és mi lesz ennek a kövekezménye, így hogy a telefonszámomhoz már tudják a nevemet is, esetleg belepiszkálhatnak az internetes fiókjaimba vagy most már irányítottan engem fognak kiválasztani és piszkálni mindenféle átveréssel? Legrosszabb esetben mindenképpen szükséges a telefonszámom lecserélése?

Előre is kőszönöm a segítségeteket.

2016. szept. 14. 12:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Abszolút semmilyen következményekre nem számíthatsz. Csalókat, direktmarketingeseket pont nem a neved érdekli, csak a telefonszámod. Egyébként meg nem értem - akkor most ő nyomta ki a hívást? Mert akkor nem ért el semmit. A neveddel sok mindent nem tudnak kezdeni. Miféle "telefonos átverés" ez egyáltalán? Én itt semmi átverést nem látok - lehet, hogy kamu volt a telefonáló, de addig nem jutott el, hogy ténylegesen átverés is történjen.

"esetleg belepiszkálhatnak az internetes fiókjaimba"

Persze, a telefonszámod és a polgári neved ismeretében ez már gyerekjáték.

2016. szept. 14. 12:11
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors választ, hidd el én is furcsálltam, így beszélgetés közben kezdett furcsa lenni, mert eszembe jutott hogy mi van ha most elkezdi mondani hogy nyertem fél millió forintot és akkor menjek el xy helyre ès ott átvehetem stb, mert ilyenekről hallottam már, de bármiféle további információ kicsalás nélkül félbeszakadt a hívás. Azt nem gondolom, hogy calamelyik barátom viccelt volna meg poènból, mert nagyon profinak hangzott és az a szokásos "iroda" hang volt a háttérben sok emberrel. De köszönöm, sokat segítettél most nekem
2016. szept. 14. 12:18
 3/10 anonim ***** válasza:
lehet h csak megszakadt a vonal
2016. szept. 14. 12:27
 4/10 A kérdező kommentje:
Benne van ez az eset is, de ez még mindig megnyugtatóbban hangzik, minthogy megtudták a nevem és le is léptek vele, mivel csak az kellett nekik valamilyen indok miatt
2016. szept. 14. 12:37
 5/10 anonim válasza:

Engem két módszerrel próbálnak folyamatosan átverni. Az egyik a nemzetközi telefonlottó vagy mi, hogy nyertem az euromillion mittoménmin többezer vagy többszázezer fontot, hívjam ezt vagy ezt a számot. Sose hívom fel. Árverés! A másik, hogy egy külföldi számról csak megcsöngetnek. Ha nincs ismerősöd az adott országba, sose telefonálj vissza, mert emeltdíjas számot fogsz hívni. Én beütöttem a Google-ba a hívószámot, Algériaként azonosította. Ha adott esetben eltűnik mondjuk 3000

- a kártyádról, kit jelentést fel? És ez bevett módszer, sokan visszahívják őket. A lényeg, ami a csapból is folyik, pin-kódot, személyes adatokat stb... NEM ADUNK MEG SENKINEK SOHA!

2016. szept. 14. 13:05
 6/10 2*Sü ***** válasza:

> nagy *béna* vagyok, hogy egyáltalán egy hívásazonosító nélküli számot felvettem

Önmagában ebből semmi bajod nem lehet. Hívásfogadásért semmilyen körülmények között nem kell fizetned. (Hacsak nem a te okodból létrejövő roaming hívásról van szó, azaz nem külföldön tartózkodol.)

> megkérdezte a nevem, elmondtam neki

Ez egy kisebb hiba. Ha téged hív, tudnia kell, hogy ki vagy. Ha nem tudja, nem is kell tudnia.

> Segítségeteket abban szeretném kérni, hogy került-e már más ilyen helyzetbe és mi lesz ennek a kövekezménye, így hogy a telefonszámomhoz már tudják a nevemet is

Igen, de kb. ennyi. A telefonszámhoz immár tudnak nevet, körülbelüli életkort kötni, így nagyobb eséllyel keresnek meg releváns direkt marketinggel. Mondjuk ha férfi vagy, nem fognak neked nőgyógyászati vizsgálatot ajánlani. De ezen kívül egyéb következménye nincs. Az ilyeneket nyugodtan fel lehet venni. Ha nincs időd, szó nélkül leteheted, vagy egy udvarias „elnézést, ez nem érdekel, további szép napot” kíséretében teheted le. Ha van időd, akkor célszerű végighallgatni türelmesen a dolgot, akár még szándékosan húzni is az időt, és a legvégén – akármilyen kecsegtető is az ajánlat – visszautasítani, ugyanis minél tovább tart a hívás, az nekik annál több pénzbe kerül, annál kevesebb embert tudnak megkörnyékezni. Ergo nagyobb a veszteségük, előbb felhagynak a marketing ilyen jellegű módszerével.

> esetleg belepiszkálhatnak az internetes fiókjaimba

Abba aligha. Más is tudja a neved és telefonszámod. Kvázi félig idegenek is. De bárki rálelhet mondjuk a Facebook accountodra. Attól, hogy tudja a neved és telefonszámod, még nem tud belépni. (Hacsak nem a neved, vagy a telefonszámod egyben a jelszavad is.)

> vagy most már irányítottan engem fognak kiválasztani és piszkálni mindenféle átveréssel

Nem feltétlenül van szó átverésről. Átverés, ha küldenének egy akármit, de igazából nem küldenek. De lehet, hogy ilyen módon nem átverés, tényleg megkapod az ígért terméket, szolgáltatást, csak éppen tulajdonképpen nem volt rá szükséged, vagy megkaphattad volna máshol olcsóbban. Igen, ennek megnő az esélye, de egyszerű a képlet: Nem kell átverődni, és így ők járnak rosszul. Ehhez kell némi tudatosság. Egyrészt bármit ajánlanak, elsőnek azt mérlegeld, hogy a hívás előtt eszedbe jutott-e, hogy az adott szolgáltatást, terméket megrendeld, volt-e önmagadtól igényed rá. Ha nem, akkor az nem a te igényed, vágyad, hanem ők indukálták benned. Ha mégis, akkor látnod kell, hogy fordítva ülünk a lovon. A normális eset, hogy nekem van valami igényem egy szolgáltatásra, termékre, megnézem több különböző szolgáltató, bolt kínálatát, árait, és úgy hozok egy döntést. Nem fordítva, nem a bolt fog hozzám becsengetni, hogy nincs-e szükségem tejre. Gyakran bevett szokás, hogy hirtelen kell dönteni, mert időkorláthoz kötött a dolog, mert szűk a készlet. Nem kell bedőlni. Lehet, hogy elesel attól, hogy féláron szerezz meg valamit. Na és akkor mi van? Majd megszerzed – ha tényleg akarod – kicsit drágábban, 100%-os, vagy valami akció keretében 80%-os áron. De gyakran az az 50%-os ár még mindig magasabb, mint máshol a 100%-os ár. A direkt marketing azt használja ki, hogy olyan igényeket tud benned kreálni, ami nem belső indíttatásból fakad. Ott kell döntened, nincs módod megnézni a konkurencia ajánlatát, utánajárni a részleteknek. Ezért kell akkor is visszautasítani minden ilyen ajánlatot, akkor is, ha nagyon kedvezőnek tűnik.

Ha viszont így teszel, akkor sérelem nem ér, viszont a telefonszámod egyre jobban könyvelődik el úgy, hogy „ez nem jött be”, és egyre értéktelenebb lesz, egyre kevésbé éri meg téged ilyenekkel keresni, tehát tényleg ritkábban is fognak keresni.

> Legrosszabb esetben mindenképpen szükséges a telefonszámom lecserélése?

Annyit nem ér az egész. Hacsak nem naponta 8-szor hívnak, tök felesleges.

2016. szept. 14. 14:52
 7/10 2*Sü ***** válasza:

#1:

> "esetleg belepiszkálhatnak az internetes fiókjaimba"

> Persze, a telefonszámod és a polgári neved ismeretében ez már gyerekjáték.

Informatikus vagyok, némi hacker tapasztalattal. Nem, ez nem gyerekjáték, pusztán informatikai eszközökkel semmire nem mész ezzel. Aktív és furfangos social engineeringgel is inkább mások átverésére alkalmas. Mondjuk ha tudja valaki a neved, telefonszámod, email címed, akkor tud egy olyan levelet küldeni, egy barátodnak, mey szerint sürgősen kölcsön kérnél 10 000 Ft-ot amit az x bankszámlára kellene utalnia, ha jófej, és alá tudja írni a neveddel, telefonszámoddal. Mivel a barátod látja, hogy a telefonszám stimmel, könnyebben „segít”. De ez is hülyeség így, nagyon nehéz a bankszámla és a tulajdonos közötti összefüggést eltüntetni. Vagy hasonlót offline is meg lehet játszani, hivatkozik az illető rád, a megtámadott személyben lehet, hogy kétségek születnek, de ha odaadja a telefonszámodat, hogy ha nem hiszi, akkor nyugodtan hívjon fel, meg fogod erősíteni a dolgot, akkor lehet, hogy látja, hogy a telefonszám stimmel, így megerősítés nélkül is elhiszi a történetet. De ehhez részben kreatívnak kell lenni, részben olyan előfeltételei vannak, ami nem triviális, részben meg igen nagy mák kell hozzá, hogy bejöjjön.

#5:

> Engem két módszerrel próbálnak folyamatosan átverni. Az egyik a nemzetközi telefonlottó vagy mi, hogy nyertem az euromillion mittoménmin többezer vagy többszázezer fontot, hívjam ezt vagy ezt a számot.

Igen, ez már átverés. Hiszen egy ismeretlen telefonszám felhívására akarnak ösztökélni, ami igen nagy eséllyel erősen emelt díjas. Soha nem hívunk fel bizonytalan forrásból származó ismeretlen telefonszámot!

> A másik, hogy egy külföldi számról csak megcsöngetnek. Ha nincs ismerősöd az adott országba, sose telefonálj vissza, mert emeltdíjas számot fogsz hívni.

Igen, itt is azzal esel áldozatul, hogy te hívsz fel egy számot. De mint írtam, pusztán hívás fogadásért semmilyen módon nem kell fizetned, ez sajnos, vagy nem sajnos, de gyakori tévhit az emberek fejében. Valahogy a telefonálást jobban kellene tanítani, mondjuk az iskolában.

> Ha adott esetben eltűnik mondjuk 3000 - a kártyádról, kit jelentést fel?

Sok helyen kevésbé adminisztratív egy emelt díjas szám megszerzése. Vagy az adott országban olyanok a törvények, hogy nem lehet hatékonyan intézkedni. Meg úgy általában megnehezíti a nyomozást, a bírósági részét, ez évekig húzódhat, miközben az átverő cég megszűnik, a tulajdonosai, vagy ha magánember csinálj, akkor az illető kámforrá válik.

~ ~ ~

Még egy átverés szokott még elterjedni, mondjuk a bankból, vagy innen-onnan hívnak fel, mondjuk azzal, hogy:

- szükséges a jelszavad megadásával történő megerősítés, ehhez kattints erre az oldalra és írd be a jelszavadat,

- hiba lépett fel az egyenlegedet kezelő adatbázisban, és kell a jelszavad a hiba ellenőrzéséhez, javításához,

- elvesztek a jelszavaik, add meg a régi jelszavadat.

Ehhez tudni kell, hogy a saját szerverükön minden adathoz hozzáférnek a jelszavad ismerete nélkül is. Csinálhatnak egy az eredetire megszólalásig hasonlító oldalt, az abba beírt jelszó elküldésével nem mondjuk a bankhoz, hanem hozzájuk jut el a jelszó.

1. Jelszót, pin kódot soha, semmilyen körülmények között nem adunk át senkinek, se telefonon, se emailben, se szóban, se sehogy. Az arra van, hogy azt csak te tudd, senki más.

2. Egy oldalra belépni kizárólag az oldal felületéről szabad. Hiába van egy link a belépéshez, neked az eredeti oldalra kell menned, és onnan megpróbálni belépni.

3. Az ilyen jelszavakkal, pin kódokkal kapcsolatos ügyintézés mindig hivatalos, postai úton, vagy a bankban személyesen történhet csak, minden más út 99,99% eséllyel átverés.

2016. szept. 14. 15:12
 8/10 anonim ***** válasza:

"Informatikus vagyok, némi hacker tapasztalattal. Nem, ez nem gyerekjáték, pusztán informatikai eszközökkel semmire nem mész ezzel."

Látom, megértetted a szarkazmust.

2016. szept. 14. 15:27
 9/10 2*Sü ***** válasza:

> Látom, megértetted a szarkazmust.

Volt sejtésem, hogy esetleg az is akarhatott lenni, de akár gondolhatja ezt valaki komolyan is, erre is láttam már példát. A szövegkörnyezetből nem 100%-ig egyértelmű, ahhoz nem elég túlzó, hogy bárki észrevegye, még ha ellent is mond az addig elhangzottaknak, láttam már olyat is, aki komolyan gondolva mondott egymásnak ellentmondó dolgokat egyszerre.

Meg nem is az a lényeg, hogy én értem-e, hanem hogy a kérdező, vagy más idetévedő érdeklődők értik-e. Mindenesetre semmi gond, ha bizonytalan voltam a mondat ironikus, szarkasztikus mivoltát illetően, legalább kitérhettünk egy részletesebb elemzésére a dolognak.

2016. szept. 14. 16:00
 10/10 anonim válasza:
Lehet, hogy csak megszakadt a vonal!
2017. szept. 22. 22:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!